System nie widzi kluczyka

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez extra » 3 sty 2025, 12:41

Od pewnego czasu mam czerwony alarm, że system nie widzi kluczyka. Powtórne odpalenie silnika usuwa problem do następnego. Jest to bardzo irytujące gdyż powoli zaczynam nie ufać samochodowi.
Ponadto nie zawsze chce zamknąć czy otworzyć auto przez dotyk klamki. Wszystkie te problemy pojawiły się wraz z nastaniem zimowej aury. Mieliście podobne problemy? A jak tak czy zostały przez ASO skutecznie usunięte?
Forumowicz

Od: 18 sty 2015, 19:19
Auto: Mazda 3 BP – 2,0 – Hatchback – 150 KM – 2023

Postprzez worn » 3 sty 2025, 15:47

Jeżeli dobrze rozumiem, to alarm o braku kluczyka pojawia się na uruchomionym silniku jak siedzisz w aucie z kluczem? Jeżeli tak, to chyba zacząłbym od wymiany baterii w kluczku, nawet jeżeli silnik się normalnie odpala "bezkluczykowo". Bo alarm pojawia się wtedy gdy kluczyk znajdzie się poza zasięgiem antent wewnątrz samochodu.

Klamki i ich kiepskie działanie zimą czy raczej po opadach deszczu gdy są mokre, to temat znany. Część z nas tutaj na forum miała je wymieniane w tym ja.
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez extra » 29 sty 2025, 18:56

Wymienię baterię i zobaczymy? Dzięki za info
Forumowicz

Od: 18 sty 2015, 19:19
Auto: Mazda 3 BP – 2,0 – Hatchback – 150 KM – 2023

Postprzez Kubix » 13 mar 2025, 16:10

extra napisał(a):Od pewnego czasu mam czerwony alarm, że system nie widzi kluczyka. Powtórne odpalenie silnika usuwa problem do następnego. Jest to bardzo irytujące gdyż powoli zaczynam nie ufać samochodowi.
Ponadto nie zawsze chce zamknąć czy otworzyć auto przez dotyk klamki. Wszystkie te problemy pojawiły się wraz z nastaniem zimowej aury. Mieliście podobne problemy? A jak tak czy zostały przez ASO skutecznie usunięte?
Miałem podobny problem, szczególnie zimą. U mnie pomogła wymiana baterii w kluczyku i to rozwiązało problem z alarmem. Co do dotyku klamki, to w ASO poprawili antenę i już nie było problemów. Może to kwestia zimy i jakichś zakłóceń.
Początkujący

Od: 29 gru 2024, 18:32