Mazda 3 BP USA światła przeciwmgłowe
Strona 1 z 1
Witam,
Czu ktoś się orientuje czy i gdzie lub jak można ogarnąć światła przeciwmgłowe do mazdy 3 2019 z USA?
Czu ktoś się orientuje czy i gdzie lub jak można ogarnąć światła przeciwmgłowe do mazdy 3 2019 z USA?
lampy od chińczyka czy od innej mazdy?
To trochę lipa, w kontekście przeglądu. Widziałem na Ali światła zamiast tych odblasków na zderzaku. Innej opcji chyba brak w takim razie
paweł_TBU napisał(a):Bp nie miała przeciwmgłowych, możesz coś rzeźbić.
Wersja Mazdy na rynek USA nie ma świateł przeciwmgłowych tylnych, które są obowiązkowe w Polsce i to o te pewnie pyta kolega whysoserious7.
Najlepsza opcja to kupno oryginalnej lampy ze światłem przeciwmgielnym (tylko tylna lewa) i wpięcie go w instalację. Niestety konieczne będzie w tym przypadku cięcie kabli, bo o ile dobrze kojarzę, to wersja USA nie ma wyprowadzonej wiązki na to światło. Jakiś czas temu pomagałem ogarnąć temat podłączenia światła przeciwmgielnego koledze mitsuga, to możesz do niego uderzyć w prywatnej wiadomości. Może pomoże, bo na pewno zna temat od kuchni
Super. Dzięki za podpowiedź.
Mam ten sam problem teraz.
Będę kombinował z paskami LED z Ali w miejsce tylnych odblasków. Zasilanie wziąć z pozycyjnych i wyprowadzić sygnał do deski do przycisku.
Będę kombinował z paskami LED z Ali w miejsce tylnych odblasków. Zasilanie wziąć z pozycyjnych i wyprowadzić sygnał do deski do przycisku.
Ja ostatecznie tak właśnie zrobiłem , przy czym kupiłem gotowe lampy LED ( z Ali ) w miejsce odblasków ( możesz zobaczyć na moim profilu ) . Działa i wygląda dobrze
Witam w zalaczniku "profesjonalny"schemat jak bym chcial podlaczyc tylne lampy P-mglielne w wersji z USA. Moze ktos cos podpowiedziec?
dobrzyn22 napisał(a):Ja ostatecznie tak właśnie zrobiłem , przy czym kupiłem gotowe lampy LED ( z Ali ) w miejsce odblasków ( możesz zobaczyć na moim profilu ) . Działa i wygląda dobrze
Jak rozwiązałeś kwestię włącznika?
dobrzyn22 napisał(a):ktoś ogarnął temat dołożenia przeciwmgielnego bez wymiany całej lampy ?
Tak. Kupiłem chińskie ledy z Ali za 130 zł i wsadziłem je w miejsce odblasków. Guziczek dorobiłem obok przycisków po lewej stronie kierownicy. Zasilanie wziąłem że skrzyneczki w środku przy lewej nodze. Minus to że te ledy świeca z taką samą mocą co pozycję z tyłu. Wiec praktycznie nic nie dają we mgle. Ale przegląd przejdzie.
Dopisano 23 lut 2025, 11:31:
Włącznik
To co zrobiłeś nie spełnia wymogów, wiec nie powinno przejść przeglądu. Warunki stawiane w rozporządzeniu:
- * Rodzaj światła: Przeciwmgłowe tylne
* Liczba świateł: 1 lub 2
* Barwa: czerwona
* Rozmieszczenie na pojeździe [mm]:
– na długości: jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub pośrodku pojazdu; jeżeli są dwa światła – po obu stronach pojazdu
– na szerokości: 250÷1000 dla tylnych świateł przeciwmgłowych zespolonych z dowolnymi światłami tylnymi
– na wysokości: nie bliżej niż 100 mm od światła hamowania "stop"
* Sygnał kontrolny włączenia: obowiązkowy – świetlny niemigający barwy żółtej
* Połączenia elektryczne:
1) może włączać się tylko wówczas, gdy włączone są światła drogowe, mijania lub przeciwmgłowe przednie,
2) powinno dać się wyłączyć niezależnie od innych świateł
* Własności świetlne: światłość powinna być wyraźnie większa niż światłość świateł pozycyjnych tylnych
podobnie jak kolega Cpt. Endriu, z tym że włącznik zrobiłem przy skrzynce bezpieczników przy lewej nodzeWojciech napisał(a):Jak rozwiązałeś kwestię włącznika?
worn napisał(a):To co zrobiłeś nie spełnia wymogów, wiec nie powinno przejść przeglądu. Warunki stawiane w rozporządzeniu:* Rodzaj światła: Przeciwmgłowe tylne
* Liczba świateł: 1 lub 2
* Barwa: czerwona
* Rozmieszczenie na pojeździe [mm]:
– na długości: jeżeli jest jedno światło, powinno być umieszczone po lewej stronie lub pośrodku pojazdu; jeżeli są dwa światła – po obu stronach pojazdu
– na szerokości: 250÷1000 dla tylnych świateł przeciwmgłowych zespolonych z dowolnymi światłami tylnymi
– na wysokości: nie bliżej niż 100 mm od światła hamowania "stop"
* Sygnał kontrolny włączenia: obowiązkowy – świetlny niemigający barwy żółtej
* Połączenia elektryczne:
1) może włączać się tylko wówczas, gdy włączone są światła drogowe, mijania lub przeciwmgłowe przednie,
2) powinno dać się wyłączyć niezależnie od innych świateł
* Własności świetlne: światłość powinna być wyraźnie większa niż światłość świateł pozycyjnych tylnych
I którego wymogu nie spełniają? Oprócz ostatniego.

Jestem w stanie zrozumieć, że można rzeczywiście przymknąć oko np. na sygnał kontrolny włączenia, ale niespełnienie ostatniego wymogu dyskwalifikuje te światła i tu nie ma pola na dyskusję. Taki samochód nie powinien przejść przeglądu!
Przed pisaniem i czytaniem postów koledzy po filiżance melisy trochę ostudzi zapał "twórczy" a co do lamp przeciwmgielnych każdy orze jak może a problem rozwiąże przegląd techniczny,ciekawi mnie czy światła przeciwmgielne montowane w pojazdach europejskich mają wspólny mianownik do amerykańców,co czyni taki zakup nieopłacalny czyżby koszty a może problemy techniczne?
Strona 1 z 1