Ciśnienie opon, TPMS
Strona 1 z 1
Mam prośbę – czy ktoś, kto ma fabryczne felgi 16 cali mógłby sprawdzić na tabliczce jakie jest zalecane ciśnienie przy małym obciążeniu? W wersji z felgami 18 cali przy 3 osobach to jest 2,5 bara na każdą oponę.
*5 :SKYACTIV-G
*6 :SKYACTIV-D,SKYACTIV-X
*7 :When towing a trailer, make sure that the tire pressures of the rear tires are at least 20 kPa (0.2 bar, 2.9 psi) higher than the recommended tire pressures indicated on the tire pressure chart on the driver's door frame.
*6 :SKYACTIV-D,SKYACTIV-X
*7 :When towing a trailer, make sure that the tire pressures of the rear tires are at least 20 kPa (0.2 bar, 2.9 psi) higher than the recommended tire pressures indicated on the tire pressure chart on the driver's door frame.
corky1 napisał(a):Mam prośbę – czy ktoś, kto ma fabryczne felgi 16 cali mógłby sprawdzić na tabliczce jakie jest zalecane ciśnienie przy małym obciążeniu? W wersji z felgami 18 cali przy 3 osobach to jest 2,5 bara na każdą oponę.
Ciśnienie zmienia się dość dynamicznie bo zależy od temperatury zewnętrznej/wewnętrznej dlatego mniej ważne jest czy 2,2 a moze 2,3 lub 2,1 natomiast niezmiernie ważne aby na danej osi było równe.
Ja poszedłem u siebie trochę dalej w uproszczenia i stosuję metodę : "wszędzie równo" i generalnie ze względu na jazdę w 80% trasa szybkiego ruchu, to mam pompowane wyżej od zaleceń producenta auta.
Co do samego ciśnienia, to staram się mieć ciśnienie które jeszcze daję komfort w czasie jazdy ale jednak trochę więcej.
Bywały sytuacje, że po dniu jazdy od pompowania stwierdzałem, ze jest za twardo i upuszczałem o kilka dziesiątek we wszystkich kołach po równo.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
zadra napisał(a):Ja poszedłem u siebie trochę dalej w uproszczenia i stosuję metodę : "wszędzie równo" i generalnie ze względu na jazdę w 80% trasa szybkiego ruchu, to mam pompowane wyżej od zaleceń producenta auta.
Co do samego ciśnienia, to staram się mieć ciśnienie które jeszcze daję komfort w czasie jazdy ale jednak trochę więcej.

![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Cześć,
Jestem świeżym posiadaczem Mazdy 3 BP.
Raptem kilka godzin korzystałem z aplikacji MyMazda i kół zimowych w fabrycznymi TPMS – wskazania ciśnienia miałem dostępne w aplikacji i w samochodzie.
Po zmianie kół na letnie (kupiłem do nich nowe czujniki TPMS – oznaczenie BDMC-37-140A) zniknęła z aplikacji informacja o ciśnieniu, chociaż wciąż jest ona prezentowana na ekranie w samochodzie.
Usunięcie i ponowne dodanie samochodu do aplikacji nie przyniosło poprawy sytuacji.
Czy spotkaliście się z podobnym problemem?
Zakładam, że jeśli czujniki byłyby wadliwe, to wskazań nie miałbym także na ekranie w aucie.
Jestem świeżym posiadaczem Mazdy 3 BP.
Raptem kilka godzin korzystałem z aplikacji MyMazda i kół zimowych w fabrycznymi TPMS – wskazania ciśnienia miałem dostępne w aplikacji i w samochodzie.
Po zmianie kół na letnie (kupiłem do nich nowe czujniki TPMS – oznaczenie BDMC-37-140A) zniknęła z aplikacji informacja o ciśnieniu, chociaż wciąż jest ona prezentowana na ekranie w samochodzie.
Usunięcie i ponowne dodanie samochodu do aplikacji nie przyniosło poprawy sytuacji.
Czy spotkaliście się z podobnym problemem?
Zakładam, że jeśli czujniki byłyby wadliwe, to wskazań nie miałbym także na ekranie w aucie.
Witamy kolegę 
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum, które zaakceptowałeś:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
tym razem łączę z istniejącym wątkiem
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum, które zaakceptowałeś:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
tym razem łączę z istniejącym wątkiem
Strona 1 z 1