W chwili obecnej jestem użytkownikiem Hondy X gen. Nie ukrywam jednak, iż Mazda 3 w wersji hatchback skradła moje serce. Jestem nawet w stanie zaakceptować potencjalnie gorsze osiągi (Honda dysponuje 182 KM oraz przyspieszeniem do 100 km/h w okolicach 7,9 sek). Natomiast czego się obawiam to zabezpieczenie antykorozyjne. Przepraszam z góry jeżeli poruszam wątek być może szeroko wcześniej dyskutowany, ale po prostu go nie odnalazłem.
Czy któryś z Kolegów / Koleżanek zechce wypowiedzieć się na ten temat? Podobno od 2012 r. Mazda zmieniła technologię malowania, ale to wiem tylko przez zasłyszenie. Kocham japońską stylistykę oraz wysokiej klasy silniki takich marek jak Honda i Mazda. Niezmiennie jednak obawiam się korozji u Mazdy. Być może to skutek mojej ignorancji i braku wiedzy i należą się Mazdzie z mojej strony przeprosiny, ale na swoją obronę dodam, iż widziałem kilka Mazd wręcz przeżartych rdzą (wszystkie sprzed 2012 r.) i bardzo nie chciałbym doświadczyć tego na własnej skórze. Uprzejmie proszę o opinie użytkowników