Czy ktoś wie czy nasze auta są wyposażone w alarm antywłamaniowy? Pytam, ponieważ w broszurze mazdy alarm jest zawarty jako wyposażenie standardowe, ale mi nigdy nie udało się go uaktywnić np. poprzez dość energiczne bujenie autem. Może teraz te alarmy są jakoś bardziej wyrafinowane niż kiedyś albo może po prostu moje auto tego alarmu nie ma.
Moje wątpliwości pojawiły się po zerknięciu do anglojęzycznej instrukcji w której znalazłem pilot z dodatkowym guzikiem do aktywowania alarmu, którego ja na moim pilocie nie posiadam.
Alarm antywłamaniowy
Strona 1 z 1
Też to zauważyłem, nawet ubezpieczając auto w pierwszym roku podałem dwa zabezpieczenia, ale wg mnie nie ma alarmu i w drugim roku już tego nie wpisałem. Wydaje mi się, że to jest błąd w broszurze, pewnie można by na tej postawie wymagać zainstalowania, ale odpuściłem, wolę wykupiony GAP od alarmu.
Jest alarm, moja córka kiedyś siedziała w samochodzie auto się zamknęli a ona otworzyła drzwi od środka i wył, ale nie wiem czy jest w tym alarmie czujnik uderzeniowy czy przechyleniowy, chyba tylko pod drzwi i klapę jest podpiety
Dopisano 17 paź 2020, 09:24:
A ten dodatkowy przycisk z funkcją panic nie jest dostępny u nas, widziałem to na rynek kanadyjski
Dopisano 17 paź 2020, 09:24:
A ten dodatkowy przycisk z funkcją panic nie jest dostępny u nas, widziałem to na rynek kanadyjski
paweł_TBU napisał(a):Jest alarm, moja córka kiedyś siedziała w samochodzie auto się zamknęli a ona otworzyła drzwi od środka i wył, ale nie wiem czy jest w tym alarmie czujnik uderzeniowy czy przechyleniowy, chyba tylko pod drzwi i klapę jest podpiety.
Dzięki za informację, sprawdziłem i alarm działa
corky1 napisał(a):Czyli gdybym skorzystał z oferty salonu przed kupnem i kupił alarm, który proponowali ekstra, to miałbym dwa?Dobrze, że nie skorzystałem i dobrze wiedzieć, że jednak jest.
Prawdopodobnie zamontowano by Ci inny, "mniej standardowy" z wiekszą ilością funkcji. Alarm to nie tylko piszczenie po ruchu w kabinie czy otwarciu uzbrojonego pojazdu
Strona 1 z 1