Rozładowany akumulator
Strona 1 z 1
Witam czy wie ktoś czemu przy otwartych drzwiach Mazda 3 BP sky active x 2021 rok rozładuje mi akumulator Mam wyłączoną funkcję zamykania przy odejściu żeby jak najmniej rozpoznawał kluczyk. Wszystkie lampki były wyłączone nic się nie świeciło. Jak jest zamknięty to jest dobrze jak go otworzę chodzę koło niego zmieniam koła obojętnie co to potem ciężko odpalić albo w ogóle. Nie wiem jak było wcześniej bo dopiero mam ten samochód od tygodnia akumulator jest do wymiany ale przyczyną jest że był często rozładowany dlaczego?
- Od: 21 gru 2020, 01:07
- Auto: Mazda 3 2.0 bez. Disi 151 km
Przyczyną jest właśnie nie zamykanie auta . Auto powinno mieć akcję naprawczą odnośnie zbyt późnego odłączania/usypiania systemów (przynajmniej tak było w CX30). Po aktualizacji systemy szybko się dezaktywują i nie obciążają akumulatora.
Nie jestem pewien tylko czy to działa już przy zamknięciu bez czy z kluczyka.....
Inna sprawa to brak odpowiedniej obsługi akumulatora ....i w większości przypadków z problemami akumulatorowymi to jest główna przyczyna.
Auto nie zadba nam o akumulator tak jak sobie niektórzy myślą ....
Nie jestem pewien tylko czy to działa już przy zamknięciu bez czy z kluczyka.....
Inna sprawa to brak odpowiedniej obsługi akumulatora ....i w większości przypadków z problemami akumulatorowymi to jest główna przyczyna.
Auto nie zadba nam o akumulator tak jak sobie niektórzy myślą ....
Dzięki za odpowiedź.
michal_hennig@wp.pl napisał(a):przyczyną jest że był często rozładowany dlaczego?
Gdybyś poświecił trochę czasu na przeszukanie forum o BP to znalazłbyś TEN temat!
Witam byłem w ASO w Toruniu. Rocznik 2021 czyli mój jest wolny od wady błędnego softu. Opisując mój problem wyłączyli mi oświetlenie powitalne. Podobno w okresie gwarancji jeżeli ktoś się skarży na problemy z akumulatorem robią to za darmo ja zapłaciłem 399 zł.. W święta sprawdzę czy jest dobrze.
Czekaj, czekaj... jakie oświetlenie powitalne? Włączanie świateł mijania po otwarciu auta z pilota? Oświetlenie w podsufitce przy otwarciu drzwi? A może jeszcze coś innego?
Proszę, powiedz, że nie chodzi o żadne z powyższych, bo jeśli tak to skasowali cię cztery stówki za zmianę ustawień z poziomu systemu infotaiment w tym pierwszym przypadku lub naciśnięcie jednego przycisku w tym drugim, co równie dobrze mógłbyś zrobić sam i zajęłoby ci od 2 do 10 sekund.
Proszę, powiedz, że nie chodzi o żadne z powyższych, bo jeśli tak to skasowali cię cztery stówki za zmianę ustawień z poziomu systemu infotaiment w tym pierwszym przypadku lub naciśnięcie jednego przycisku w tym drugim, co równie dobrze mógłbyś zrobić sam i zajęłoby ci od 2 do 10 sekund.
Nie wiem dokładnie o co chodzi ale jak otwieram dalej miga to nie to jak włączę podsufitkę to działa przy otwartych drzwiach . Myślę że zrobili coś bardziej skomplikowanego.
Strona 1 z 1