Oświetlenie wnętrza w Mazda 3 BP lub CX-30
Strona 1 z 1
Witam,
Czy ktoś z Was posiada schemat elektryczny podłączenia oświetlenia kabiny wraz z resztą czujników które znajdują się w podsufitce? W skrócie... chodzi mi który pin za co odpowiada w gniazdach przyłączeniowych.
To samo oświetlenie występuje w Mazda 3 BP jak i w Mazda CX-30 lub innych najnowszych.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Czy ktoś z Was posiada schemat elektryczny podłączenia oświetlenia kabiny wraz z resztą czujników które znajdują się w podsufitce? W skrócie... chodzi mi który pin za co odpowiada w gniazdach przyłączeniowych.
To samo oświetlenie występuje w Mazda 3 BP jak i w Mazda CX-30 lub innych najnowszych.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Zajrzyj tutaj, może jest to uwzględnione: https://www.mazda3revolution.com/thread ... ed.240729/
-
dzonn
Ja wymieniłem ostatnio żarówkę w bagażniku na LEDową bo ta oryginalna to niestety zwykła słabo świecąca żarówa. Różnica jest kolosalna (niestety nie mam zdjęcia "przed"), żadnych błędów na desce.
Żarówka jest w standardzie W5W, kupiłem Osrama.
Żarówka jest w standardzie W5W, kupiłem Osrama.
- Od: 14 lis 2022, 10:43
To u was jest jakieś oświetlenie schowku pasażera? U mnie nie ma żadnego oświetlenia (wersja Sedan).
EDIT: Zajrzałem do schowka i rzeczywiście jest tam jakaś żarówka od góry, u mnie kompletnie nie świeci. Ciekawe czy to kwestia żarówki czy okablowania. Te żarówki LED kupiłem w zestawie 2 szt. więc spróbuje wymienić i zobaczymy czy coś to pomoże. Jak nie to pewnie coś się zepsuło w okablowaniu i pozostanie tylko serwis.
EDIT: Zajrzałem do schowka i rzeczywiście jest tam jakaś żarówka od góry, u mnie kompletnie nie świeci. Ciekawe czy to kwestia żarówki czy okablowania. Te żarówki LED kupiłem w zestawie 2 szt. więc spróbuje wymienić i zobaczymy czy coś to pomoże. Jak nie to pewnie coś się zepsuło w okablowaniu i pozostanie tylko serwis.
- Od: 14 lis 2022, 10:43
Tompir napisał(a):To u was jest jakieś oświetlenie schowku pasażera? U mnie nie ma żadnego oświetlenia (wersja Sedan).
ona świeci chyba razem ze światłami mijania.
Tompir napisał(a):EDIT: Zajrzałem do schowka i rzeczywiście jest tam jakaś żarówka od góry, u mnie kompletnie nie świeci. Ciekawe czy to kwestia żarówki czy okablowania.
Ta żarówka w schowku świeci przy włączonym zapłonie. Nie pamiętam, czy dodatkowo muszą być włączone światła mijania, tak jak ma to miejsce w przyp. akcesoryjnego oświetlenia ambientowego.
Dopisano 7 wrz 2023, 12:43:
corky1 napisał(a):Czy chodzi o takie żarówki?
Ja mam takie same.
Według instrukcji, przy wymianie żarówki w schowku (pewnie też w bagażniku) należy najpierw odłączyć akumulator. Jako laik w tych sprawach rozumuję że jeśli zapłon nie jest włączony, nie powinno być tam napięcia (które zresztą i tak jest małe). To jak jest, odłączać, czy nie?
Strona 1 z 1