mskgs napisał(a):Jak te Bosch Aerotwin się sprawdzają? Czy przy wyższych prędkościach normalnie zbierają wodę?
Sprawdzają się. Nie mam co do nich żadnych zastrzeżeń.
Palmer napisał(a):Dlatego IMO warto podejść do tematu dwutorowo i nałożyć na szybę czołową tzw. "niewidzialną wycieraczkę"
Ja się ostatnio pokusiłem o nałożenie takiego wynalazku na szybę czołową i był to pierwszy i ostatni raz. Przy typowej jeździe po mieście nie spełniało to zbytnio swojej roli, a co gorsza...
1. Pierwsza jazda po jej nałożeniu na szybę, która przydarzyła się akurat wieczorową i deszczową porą, skończyła się po minucie od ruszenia z miejsca. Przednia szyba zaparowała mi do tego stopnia, że czułem się jakbym jechał czołgiem. Nigdy przedtem nie miało to miejsca. Ze względów bezpieczeństwa zdecydowałem się przerwać jazdę, żeby poczekać aż mi szyba odparuje. Być może to była jednostkowa sytuacja, ale niesmak pozostał.
2. Podczas korzystania z wycieraczek występuje efekt smużenia. Pojawia się cienka warstwa wody (jakby para), która znika po ok. 1-2 sek. Jest to szczególnie uciążliwe nocą, gdy odbijają się w tym światła pojazdów z przeciwka.