Od jakiegoś czasu trzeszała u mnie deska podczas jazdy, było to strasznie irytujące i postanowiłem sam zdjagnozowac problem i go wyeliminować.
Czytając różne fora oraz spostrzeżenia innych użytkowników, ten problem występuje w Mazdzie 3 BP i ten poradnik dotyczy tylko tej wersji, jeśli u Ciebie nie występuje ten problem to masz szczęście i możesz pominąć czytanie tego poradnika
Jest to mój poradnik jak usunąć trzeszczenie deski rozdzielczej z okolic klimatyzacji.
Poziom trudnosci: Łatwy
No to zaczynamy, chodzi o miejsce zaznaczone czerwonym kwadratem i u mnie trzeszczenie dochodzilo z górnej części deski:
Potrzebne będą nam: latarka oraz dwa kawałki gąbki:
Musimy dostać się od strony schowka do elementów po lewej stronie które wpadają w rezonans i powodują trzeszczenie:
Otwieramy schowek i z prawej strony ściągamy z okrągłego zaczepu ten jak by siłownik plastikowy:
Następnie ściskamy z lewej oraz prawej strony schowek do środka i puszczamy by spadł niżej, będziemy mieć pełny dostęp do lewej strony:
Lokalizujemy po lewej stronie element z literką 'A' i nad nim idzie wiązka kabli oraz obok niego styka się rureczka od klimatyzacji, dwa elementy zaznaczone strzałką:
Podkładamy płaskie gąbęczki pod te elementy, dłuższą gąbeczka pod wiązkę kabli u góry a mniejsza między rureczkę a element z literką 'A'
Schowek zakładamy w odwrotnej kolejności
Powyżej wiązki kabli jest wentylator, nie zakrywamy go niczym!
Tam w ogóle jest multum rzeczy wyłożone gąbkami, ale chyba zapomnieli o tych dwóch, co jednak rezonują
Testowane około 2h jazdy na różnych typach dróg i nie było odgłosów grzechotki.
To wszystko, ciesz się przyjemnością z jazdy bez trzeszczenia z deski rozdzielczej
* Wszystko robisz na własną odpowiedzialność, uważać by coś nie popsuć