Czy pomiar temperatury zewnętrznej, ktory jest wyświetlany obok zegarów pokazuje wam prawidłowe wartości?
U mnie ten termometr wyświetla wskazanie temp. z tolerancją ok. 10 st. co sprawia że jest w zasadzie bezużyteczny. Dziś gdy na zew było 19 to wyświetlało 11. Dopiero po dłuższej jeździe pomiar staje się bardziej dokładny.
Pomiar temperatury zewnętrznej
Strona 1 z 1
U mnie działa w porządku – nie gorzej niż w innych autach, którymi miałem okazję jeździć.
-
dzonn
Kolega napisał, że na zewnątrz było 19 stopni a jemu pokazywało 11, więc to nie kwestia nagrzanego auta. Jeśli nie parkował w chłodnym garażu lub nie umył dopiero co auta zimną wodą, to taka rozbieżność nie powinna występować i zdaje się świadczyć o usterce termometru.
-
dzonn
Dzisiaj auto stało na słońcu parę godzin, po włączeniu auta wyświetliła się temperatura 11 st. mimo iż na zew. było około 19. Mam tak codziennie od momentu wyjazdu z salonu, nawet dzwoniłem w tej sprawie do aso by usłyszeć standardowe zapewnienie, że "ten typ tak ma".
No cóż widocznie jednak szukuje się wizyta w aso.
Arek_4k napisał(a):Dzisiaj auto stało na słońcu parę godzin, po włączeniu auta wyświetliła się temperatura 11 st. mimo iż na zew. było około 19. Mam tak codziennie od momentu wyjazdu z salonu, nawet dzwoniłem w tej sprawie do aso by usłyszeć standardowe zapewnienie, że "ten typ tak ma".
A może coś zasłania Ci czujnik ?
Miałem podobnie przez jakiś czas po zakupie, po wizycie na myjni. Pokazywało mi 5°C mimo, że faktycznie było kilkanaście i przez dłuższy czas stało w miejscu. Chciałem się z tym udać do ASO, ale od dłuższego czasu problem już się nie pojawił. Obstawiałem wtedy na nieszczelność w układzie elektrycznym czujnika.
Nie wiem co rozumiecie poprzez prawidłowe działanie tego termometru, więc chciałem zadać doprecyzowujące pytania: jak odpalacie samochód to odrazu pokazuje wam prawidłową temp. zewnętrzną, czy musicie poczekać jakiś czas na to aż termomert się dostosuje do zewnętrznych warunków? i jeżeli jest potrzebny czas to ile on w przybliżeniu wynosi?
Pytam, ponieważ z informacji jakie uzyskałem od mazdy wynika, że to normalne w ich autach (tak, wiem), czyt. termomter potrzebuje czasu na wyregulowanie pomiaru i że po wyłączeniu zapłonu zapamiętuje ostatni pomiar, więc gdy auto wyłączy się np. w temp. 10 a uruchomi w temp 20 to najpierw pojawi się zapamiętana wartość czyli 10 stopni, która z biegiem czasu powinna wzrosnąć do rzeczywistej wartości czyli przykłądowych 20 stopni. Nie mierzyłem czasu ze stoperem w dłoni, ale mogę pokusić się o stwierdzenie, że w moim przypadku wynosi on co najmniej 10 min.
PS. W mojej poprzedniej mazdzie nigdy nie zauważyłem by pomiar temp. zewnętrznej działał z tak rażącym opóżnieniem, więc kłóci się to ze stwierdzeniem, że wszystkie mazdy taka mają.
Pytam, ponieważ z informacji jakie uzyskałem od mazdy wynika, że to normalne w ich autach (tak, wiem), czyt. termomter potrzebuje czasu na wyregulowanie pomiaru i że po wyłączeniu zapłonu zapamiętuje ostatni pomiar, więc gdy auto wyłączy się np. w temp. 10 a uruchomi w temp 20 to najpierw pojawi się zapamiętana wartość czyli 10 stopni, która z biegiem czasu powinna wzrosnąć do rzeczywistej wartości czyli przykłądowych 20 stopni. Nie mierzyłem czasu ze stoperem w dłoni, ale mogę pokusić się o stwierdzenie, że w moim przypadku wynosi on co najmniej 10 min.
PS. W mojej poprzedniej mazdzie nigdy nie zauważyłem by pomiar temp. zewnętrznej działał z tak rażącym opóżnieniem, więc kłóci się to ze stwierdzeniem, że wszystkie mazdy taka mają.
Odświeżanie z takiego czujnika nie powinno trwać dłużej niż sekunda. Coś jest nie tak z tymi czujnikami. Też u siebie zauważyłem ten problem. Jeśli będzie się powtarzało wymienię czujnik na gwarancji.
moze byc tak, ze spadek temperatury jest pokazywany natychmiast, a wzrost z opoznieniem. w astrze tak jest, jest to opisane w instrukcji.
AdrianT napisał(a):Odświeżanie z takiego czujnika nie powinno trwać dłużej niż sekunda.
Tego nie wiem, ale byłbym w stanie tolerować opóżnienie rzędu 2-3 minut.
AdrianT napisał(a):Coś jest nie tak z tymi czujnikami. Też u siebie zauważyłem ten problem. Jeśli będzie się powtarzało wymienię czujnik na gwarancji.
Nie koniecznie z samymi czujnikami co z ich oprogramowaniem.
komisarzryba napisał(a):moze byc tak, ze spadek temperatury jest pokazywany natychmiast, a wzrost z opoznieniem.
Tak właśnie tłumaczył mi przedstawiciel mazdy.
komisarzryba napisał(a):w astrze tak jest, jest to opisane w instrukcji.
W instrukcji do mazdy nie znalazłem o tym ani słowa.
W instrukcjach czasem nie wszystko jest napisane, a czasem za dużo 
Strona 1 z 1