SkyActiv-X automat szarpie przy zmianie biegów

Postprzez szkitek » 8 sty 2025, 12:32

Witam serdecznie forumowiczów :) Szukałam podobnego wątku do mojego, ale nie było z identycznym problemem, a więc zaczynajmy. W listopadzie kupiłam mazdę 3 z 2020 roku, silnik 2.0 skyactiv-x, automatyczna skrzynia biegów, sprowadzona ze Szwajcarii. Umówiłam aut do ASO, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. No i nie jest ok :( Mój mąż wyczuł że przy zmianie biegów na wyższy automat szarpie, (ja na początku nie zwracałam na to uwagi) nie ma tego problemu podczas zmiany biegów łopatkami, wtedy gładko biegi wskakują na wyższe. W ASO po sprawdzeniu okazało się, że olej w skrzyni jest mocno zużyty, poziom prawidłowy. Wykonano wstępne uczenie skrzyni, zalecili wymianę oleju, a jak nie pomoże to wymianę skrzyni biegów. Planuję na razie wymienić cały olej w skrzyni, jest to tańsze niż wymiana/naprawa skrzyni, ale czy ktoś miał taki sam problem, i po wymianie oleju przestało szarpać?
Początkujący

Od: 7 lis 2019, 11:47
Auto: Mazda 3, IV generacja, 2020 rok, 2.0 SkyActiv-x

Postprzez cebularz » 14 sty 2025, 21:58

Kiedyś w 3 BM żony w manualu haczyły biegi, po wymianie oleju i zastosowaniu dodatku Liqui Moly skrzynia zaczęła pracować jak nowa. Z ciekawości, jaki przebieg miało auto?
Forumowicz

Od: 10 gru 2019, 12:49
Auto: Mazda 3 BP 2.0 2022r
Mazda CX-5 2.5 2019r

Postprzez CezaR83 » 17 mar 2025, 22:18

szkitek napisał(a):W ASO po sprawdzeniu okazało się, że olej w skrzyni jest mocno zużyty, poziom prawidłowy. Wykonano wstępne uczenie skrzyni, zalecili wymianę oleju, a jak nie pomoże to wymianę skrzyni biegów. Planuję na razie wymienić cały olej w skrzyni, jest to tańsze niż wymiana/naprawa skrzyni, ale czy ktoś miał taki sam problem, i po wymianie oleju przestało szarpać?

Tak – powinno pomóc jeśli skrzynia nie została zajechana, po 60-80tys km jest MOCNO zalecana wymiana dynamiczna oleju w AT.
Ile przebiegu (km) miała ta Mazda jak ją przejmowaliście? :>
Zawsze kiedy piszesz głupie posty, Bóg zabija Kotka!
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 lip 2008, 17:47
Auto: Była: M3 BK A+ 1.6 MZCD
Jest: BP eSkyX AT FWD Takumi