SkyActiv-X automat szarpie przy zmianie biegów
Strona 1 z 1
Witam serdecznie forumowiczów
Szukałam podobnego wątku do mojego, ale nie było z identycznym problemem, a więc zaczynajmy. W listopadzie kupiłam mazdę 3 z 2020 roku, silnik 2.0 skyactiv-x, automatyczna skrzynia biegów, sprowadzona ze Szwajcarii. Umówiłam aut do ASO, żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. No i nie jest ok
Mój mąż wyczuł że przy zmianie biegów na wyższy automat szarpie, (ja na początku nie zwracałam na to uwagi) nie ma tego problemu podczas zmiany biegów łopatkami, wtedy gładko biegi wskakują na wyższe. W ASO po sprawdzeniu okazało się, że olej w skrzyni jest mocno zużyty, poziom prawidłowy. Wykonano wstępne uczenie skrzyni, zalecili wymianę oleju, a jak nie pomoże to wymianę skrzyni biegów. Planuję na razie wymienić cały olej w skrzyni, jest to tańsze niż wymiana/naprawa skrzyni, ale czy ktoś miał taki sam problem, i po wymianie oleju przestało szarpać?
szkitek napisał(a):W ASO po sprawdzeniu okazało się, że olej w skrzyni jest mocno zużyty, poziom prawidłowy. Wykonano wstępne uczenie skrzyni, zalecili wymianę oleju, a jak nie pomoże to wymianę skrzyni biegów. Planuję na razie wymienić cały olej w skrzyni, jest to tańsze niż wymiana/naprawa skrzyni, ale czy ktoś miał taki sam problem, i po wymianie oleju przestało szarpać?
Tak – powinno pomóc jeśli skrzynia nie została zajechana, po 60-80tys km jest MOCNO zalecana wymiana dynamiczna oleju w AT.
Ile przebiegu (km) miała ta Mazda jak ją przejmowaliście?
Strona 1 z 1