Spalanie 2.0 skyactiv-G
Nie ma opcji aby paliwo całkiem było odcięte, zawsze są podawane jakieś minimalne ilości, których komputer nie jest w stanie oszacować . W innym przypadku silnik po prostu zgaśnie. Jeśli masz wątpliwość to podczas hamowania silnikiem wyłącz zapłon – przecież nie jest potrzebny bo niema paliwa – zobaczysz różnicę.
Właśnie wróciłem z wakacyjnego wypadu
Trasa;Szczecin-Marselian-Szczecin
Moja Mazda na maxa załadowana -2 tygodniowy wypad-rodzinka zapakowała sporo za dużo klamotów ,tył auta mocno siadł ,sądze ,że było sporo za dużo kg.
Jazda przez całe Niemcy ,Francję- zawsze na tempomacie ok 7% szybciej niż dozwolona prędkość ,na odcinkach niemieckich bez ograniczeń jazda na tempomacie 140km/h
ogólnie styl mojej jazdy był nastawiony na komfort a nie na oszczędzanie
W Marsellian przez 2 tygodnie codzienne jazdy na bardzo krótkie odcinki.
Łącznie przejechałem 3850 km i po bardzo dokładnym podliczeniu zakupionego paliwa wyszła mi jak dla mnie wręcz niewiarygodna średnia spalania 6,2 l/100km
Trasa;Szczecin-Marselian-Szczecin
Moja Mazda na maxa załadowana -2 tygodniowy wypad-rodzinka zapakowała sporo za dużo klamotów ,tył auta mocno siadł ,sądze ,że było sporo za dużo kg.
Jazda przez całe Niemcy ,Francję- zawsze na tempomacie ok 7% szybciej niż dozwolona prędkość ,na odcinkach niemieckich bez ograniczeń jazda na tempomacie 140km/h
ogólnie styl mojej jazdy był nastawiony na komfort a nie na oszczędzanie
W Marsellian przez 2 tygodnie codzienne jazdy na bardzo krótkie odcinki.
Łącznie przejechałem 3850 km i po bardzo dokładnym podliczeniu zakupionego paliwa wyszła mi jak dla mnie wręcz niewiarygodna średnia spalania 6,2 l/100km
Gratulować. Mazda w tandemie z rozsądnym kierowcą może naprawdę pozytywnie zaskoczyć niewygórowanym apetetytem na paliwo.
A jaka skrzynia biegów i czy to spalanie rzeczywiste, czy też wg wskazań komputera? Tak po prawdzie tylko to pierwsze jest wiarygodne. A pamiętałeś o odpowiednim ciśnieniu w oponach przy takim obciążeniu (dla standardowych opon 18" to 2,7 z przodu i 2,9 barów z tyłu)?
A jaka skrzynia biegów i czy to spalanie rzeczywiste, czy też wg wskazań komputera? Tak po prawdzie tylko to pierwsze jest wiarygodne. A pamiętałeś o odpowiednim ciśnieniu w oponach przy takim obciążeniu (dla standardowych opon 18" to 2,7 z przodu i 2,9 barów z tyłu)?