Witam Państwa.
Od ponad 3 miesięcy mam problem z mocą silnika (Skyactiv X / rok 2019). Zaczęło się od tego że auto nagle straciło moc – żaden komunikat się nie pojawił. Nie widziałem niczego niepokojącego na wskaźnikach z wnętrza pojazdu. Wezwałem assistance. Dzień później dostałem wiadomość z ASO że przyczyną takiego stanu było uszkodzenie chłodnicy przez wbitą śrubę- spod koła innego pojazdu i w konsekwencji wyciek płynu.
Samochód był w pełni ubezpieczony wiec scedowałem naprawę na serwis z mojego autocasco. Po około miesiącu dostałem moją 3 z wymienioną chłodnicą wg ASO gotową do jazdy ,a moje pytanie czy są pewni że nic innego się nie stało (np przytarcie silnika) – odp że tak są pewni wszystko zostało sprawdzone, Po przejechaniu ok 60 km zauważyłem na autostradzie że coś jest nie tak Samochód nie chciał jechać jak wcześniej , nie był w stanie osiągnąć prędkości pow 165km/h a samo dojście do tej prędkości było tak jak bym jechał z przyczepką. Wróciłem z tematem do ASO. Mimo komunikatów które byly w pojeździe stwierdzili ze przyczyną było paliwo. NA nic tłumaczenia i pokazywanie rachunków z róznych stacji -nic nie wskórałem. Prosiłem aby sprawdzić filtr na obecność opiłków- w ASO stwierdzili ze nie ma potrzeby- silnik na pewno nie jest przytarty. Odpuściłem. Odebrałem samochód i po przejechaniu ok 60 km wyraźny spadek mocy po kolejnych kilkudziesięciu bład usterka silnia. Wróciłem z tym do ASO. Stwierdzili błąd czujnika ciśnienia na jednym z cylindrów. Na początku grudnia odebrałem samochód znowu wg ASO wszystko miało być sprawdzone. Po przejechaniu ok 40 -50 km totalny spadek mocy. Wyprzedzały mnie tiry..
Laweta i ASO. Stwierdzili zę tym razem problem tkwi w pompie paliwa – do wymiany dwie ta od niskiego ciśnienia i ta od wysokiego ciśnienia.
Dzisiaj po wymianie pomp odebrałem samochód. Po przejechaniu 40 km na autostradzie spadek mocy nie totalny ale zauważalny. Maks prędkość ok 165 km/h . Samochód jedzie jak z przyczepką. Zadnych komunikatów. Dzwonie do ASO. Mówię im że o ile na początku wydawało się ok to przy dłuższej jeździe spadek mocy.
Mówię ze zamiast ok 8-9 sekund do 100 jest 12-13 oraz ze ciężko przekroczyć prędkość 165km/h. (da sie ale z górki) Odp była taka że jeśli nie ma komunikatów nie mają punktów zaczepienia i nie bardzo mogą pomóc. Dostałem info aby dalej jeździć zobaczymy co będzie przy dłuższej jeździe (nie wiem czy to dobry pomysł)
Koleżanki, Koledzy jesteście w stanie pomóc- spotkaliście z podobnym problemem? Możecie pomóc coś zasugerować?
Z góry dzięki
Radek
Skyactiv X spadek mocy
Strona 1 z 1
Witam.
Zalecam zmianę ASO i dogłębniejsze zmapowanie silnika i obwodów po tych wymianach
Zalecam zmianę ASO i dogłębniejsze zmapowanie silnika i obwodów po tych wymianach

Strona 1 z 1