Brak ciśnienia na 1 cylindrze, salonowy, przebieg 30 tys km !!!
Przykro czytać o takich problemach z jednostkami napędowymi w CX 30/3 ale to podpowiada że w naszym interesie jest dokumentowanie wszelakich usterek jakie występują w formie foto z opisem,pisemne zgłoszenie do serwisu z potwierdzeniem odbioru lub jak w sytuacji kolegi Leonidasa zgłoszenie w serwisie i uzupełnienie permanentnego ubytku oleju przez serwis,bo teraz liczyć tylko na dobry gest ze strony Mazda Polska lub droga sądowa czego nie życzę.
Mam zdjęcie. Pianka jeszcze raz wyczyściła syf i kamera ujawniła pęknięty zawór, ubytek, dziura. Tak jakbyście ugryźli okrągły wafel.
No dziura tak 1/20 zaworu wpadła zapewne do wydechu, bo tłoki i cylinder nic.
Panu Mądralińskiemu dziękuję za radę "coś trzeba było zrobić". Następnym razem nich mu zdiagnozują usterkę pobierania 1 litrów od wymiany do wymiany. Usłyszy to co ja. "Panie ten typ tak ma"... ewentualnie " układa się". Przypominam, że auto nowe było w terminach w autoryzowanych serwisach na każdym przeglądzie.
To na razie tyle. Pozdrawiam wszystkich.
Panu Mądralińskiemu dziękuję za radę "coś trzeba było zrobić". Następnym razem nich mu zdiagnozują usterkę pobierania 1 litrów od wymiany do wymiany. Usłyszy to co ja. "Panie ten typ tak ma"... ewentualnie " układa się". Przypominam, że auto nowe było w terminach w autoryzowanych serwisach na każdym przeglądzie.
To na razie tyle. Pozdrawiam wszystkich.
- Od: 16 mar 2025, 17:48
- Auto: Cx-30 2.0 150KM 2021
Leonidas napisał(a): [...]Następnym razem nich mu zdiagnozują usterkę pobierania 1 litrów od wymiany do wymiany. Usłyszy to co ja. "Panie ten typ tak ma"... ewentualnie " układa się". [...]
I to jest właśnie ten moment, a raczej punkt zaczepienia. Jeździłeś do ASO, zgłaszałeś wątpliwości i pilnowałeś (?), aby były umieszczane w zgłoszeniu. A teraz na tym opierać/budować porozumienie z ASO (a raczej via ASO, z Mazdą) nt naprawy.
Leonidas napisał(a):Mam zdjęcie. Pianka jeszcze raz wyczyściła syf i kamera ujawniła pęknięty zawór, ubytek, dziura. Tak jakbyście ugryźli okrągły wafel.
Dawaj to zdjęcie, bo jestem ciekaw.
Czyli raczej wada materiałowa jakaś.
Ciekawe, czy ASO nie będzie miało pretensji, że zacząłeś na własną rękę rozbierać i demontować podzespoły, żeby się dowiedzieć co z silnikiem.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Staram się wkleić zdjęcie...
Dopisano 21 Mar 2025, 09:27:
Pan Ignorant, gdyby miał wiedzę techniczną, albo chociaż czytał dokładnie, wiedziałby, że niczego nie trzeba było "rozmontowywać" poza wyjęciem świecy.
Napisałem do ASO Matsuoka w Łodzi, jestem ciekawy czy podejmą temat. Tak czy inaczej usterka w kategorii "nieprawdopodobny niefart".
Pozdrawiam
Dopisano 21 Mar 2025, 09:27:
Pan Ignorant, gdyby miał wiedzę techniczną, albo chociaż czytał dokładnie, wiedziałby, że niczego nie trzeba było "rozmontowywać" poza wyjęciem świecy.
Napisałem do ASO Matsuoka w Łodzi, jestem ciekawy czy podejmą temat. Tak czy inaczej usterka w kategorii "nieprawdopodobny niefart".
Pozdrawiam
- Od: 16 mar 2025, 17:48
- Auto: Cx-30 2.0 150KM 2021
dark_luke napisał(a):A musi ?
Autor tematu oczekiwał pomocy w diagnozie zdalnej gdy nie wyczerpał tematu braku "prawidłowej" diagnozy ze strony mechanika.
Tak, oczekiwał pomocy, a ty po prostu zgrywasz kozaka i ciągle podniecasz się tym, że gość popełnił błąd. Popełnił, należy zwrócić uwagę na przyszłość i skupić się na problemie, a ty ciągle powtarzasz to samo. Nie rozumiem co to ma na celu, chyba że chcesz podbudować swoje ego i poczuć się zaje***cie, bo "zaorałeś" nieznanego ci człowieka na forum, który popełnił błąd i przyszedł szukać pomocy. To co robisz to zwykłe prostactwo, wytykać ciągle błędy i zgrywać takiego "ogarniętego" potrafi każdy, pomóc merytorycznie w rozwiązaniu problemu – już nie.
mskgs napisał(a):dark_luke napisał(a):A musi ?
Autor tematu oczekiwał pomocy w diagnozie zdalnej gdy nie wyczerpał tematu braku "prawidłowej" diagnozy ze strony mechanika.
Tak, oczekiwał pomocy, a ty po prostu zgrywasz kozaka i ciągle podniecasz się tym, że gość popełnił błąd. Popełnił, należy zwrócić uwagę na przyszłość i skupić się na problemie, a ty ciągle powtarzasz to samo. Nie rozumiem co to ma na celu, chyba że chcesz podbudować swoje ego i poczuć się zaje***cie, bo "zaorałeś" nieznanego ci człowieka na forum, który popełnił błąd i przyszedł szukać pomocy. To co robisz to zwykłe prostactwo, wytykać ciągle błędy i zgrywać takiego "ogarniętego" potrafi każdy, pomóc merytorycznie w rozwiązaniu problemu – już nie.
Jestem omylny jak KAŻDY. Nie jestem kozakiem.
Zaistniała sytuacja mogła zdażyć się każdemu.
Napisałem o tym raz ale ktoś z forum ciągnie temat to mu odpisuje.
Moja pierwsza Mazda CX-30 .. 2 razy zaliczyła lawetę.
Ilość napraw i wymian gwarancyjnych też parę.
Ale nigdy nie oczekiwałem że problem za mnie ktoś ogranie.
Znaczy mam z kolegą połączyć się w bólu i trzymać go za rękę?
Napisałem co doprowadziło do problemu ale widzę że nie wolno obrażać uczuć innych na forum.