Nieustające ostrzeżenia o prędkości... #2024

Mazda CX-30 2019–

Postprzez cichy202 » 8 paź 2023, 21:43

Przypadek napisał(a):Możesz wrzucić więcej info ? Ja ze swoją byłem na serwisie w środę i zero info ze strony serwisu. A temat ciekawy.

Jak coś będę wiedział więcej to napiszę.

milosnik_pylowy napisał(a):Jaki update? Całkowicie się tego nie pozbędziesz i to musi się resetować przy każdym uruchomieniu samochodu, bo takie są przepisy. To co mogą zmienić, to deaktywacja tylko tego alarmu (a pozostawienie alarmów pozostałych systemów), albo (być może) zmiana alarmu z dźwiękowego na np. wibracyjny.

Tak o to chodzi żeby zmienić typ alertu na wibracyjny lub na przykład jedno piknięcie. Tyle wystarczy.
Forumowicz

Od: 3 paź 2023, 12:34
Auto: Mazda CX-30 Exclusive line 2.0 150KM aut. '24, Platinum Quartz

Postprzez milosnik_pylowy » 8 paź 2023, 21:56

Tak o to chodzi żeby zmienić typ alertu na wibracyjny lub na przykład jedno piknięcie. Tyle wystarczy.

Szczerze to nie wiem, czy to przejdzie. Chyba zgodnie z przepisami ten alert musi trwać przez około 5 sekund po przekroczeniu (przynajmniej tak zrozumiałem z tego video od gościa z Niemiec). To ustawianie czułości na limit + 10km/h też chyba nie działa, bo zgodnie z przepisami ten alert ma się aktywować już po przekroczeniu limitu o 3% dopuszczalnej prędkości.
Początkujący

Od: 7 paź 2023, 22:39

Postprzez cichy202 » 8 paź 2023, 23:17

milosnik_pylowy napisał(a):Chyba zgodnie z przepisami ten alert musi trwać przez około 5 sekund po przekroczeniu (przynajmniej tak zrozumiałem z tego video od gościa z Niemiec).

Wg. tej strony https://road-safety-charter.ec.europa.e ... ory-across możliwością jest:

The ISA regulation provides four options for systems feedback to the driver, from which car manufacturers will be free to choose from:

Cascaded acoustic warning
Cascaded vibrating warning
Haptic feedback through the acceleration pedal
Speed control function

Natomiast samo rozporządzenie mówi:

it shall be possible for the driver to be made aware through the accelerator control, or through dedicated, appropriate and effective feedback, that the applicable speed limit is exceeded;

Pytanie czy jedno/dwa piknięcia sa wystarczająco "effective". Natomiast z interpretacji wynika że może to być wibracja, poza tym:

From July 2022, Intelligent speed assistance (ISA) will be mandatory for new models/types of vehicles introduced on the market. The ISA will become mandatory for all new cars that will be sold from July 2024

w zależności od interpretacji, możliwe jest że Mazda się po prostu pośpieszyła, chyba że auto po lifcie jest uznawane jako "new type", ale to już jest zagwizdka dla prawników – alert natomiast może być haptyczny/wibracyjny.

Dlatego, myślę że plotka o aktualizacji nie jest całkowicie wyssana z palca – jak jest na prawdę to zobaczymy.
Forumowicz

Postprzez Hammerfest » 9 paź 2023, 09:57

Ktos wrzucal juz link do tego video.
Jest po niemiecku ale jesli w YT wejdzie sie do ustawien wyswetlanego tekstu to mozna zmienic na jezyk polski.
https://www.youtube.com/watch?v=gqrVStK1drY
Początkujący

Od: 6 paź 2023, 10:55

Postprzez przem » 10 paź 2023, 17:43

Cześć,
właśnie wróciłem z salonu Mazdy. Odbierałem zamówienie i przy okazji byłem umówiony w sprawie "niedziałających" systemów bezpieczeństwa. W sprawie TSR jest prawdopodobnie przełom. Powiedziano mi, że dilerzy otrzymali informację z Mazda Polska o pracach nad nową wersją oprogramowania, która ma pozwolić wyłączyć tylko te nieszczęsne alarmy z TSR. Prawdopodobnie będzie to opcja w menu. Nie wiadomo jak będzie działał przycisk – pewnie jak do tej pory. Będzie wyłączał wszystko. Czas pokaże i warto pisać (kto jeszcze nie napisał) do Mazdy , by coś z tym zrobiła.
Forumowicz

Od: 25 wrz 2023, 11:28
Auto: Mazda CX-30, ExclusiveLine, Skyactive X,
2.0 AT, 2024,
Snowflake White,

Postprzez milosnik_pylowy » 11 paź 2023, 08:47

Coś czułem, że właśnie dokładnie tak to zrobią. Ale to będzie upierdliwe, żeby w menu to wyłączać za każdym razem. Masakra.
Początkujący

Od: 7 paź 2023, 22:39

Postprzez cichy202 » 11 paź 2023, 09:30

milosnik_pylowy napisał(a):Coś czułem, że właśnie dokładnie tak to zrobią. Ale to będzie upierdliwe, żeby w menu to wyłączać za każdym razem. Masakra.

Póki co to nikt nie mówi o tym jakie będą zmiany, a mam wrażenie że nie przeczytałeś postów wcześniej. Dopuszczalnym alertem jest też wibracja i taka opcja może zostać wprowadzone. Może to polegać też na zmianie długości alertu. Ba, może być tak że zostanie nawet wprowadzona opcja wyłączenia tego na stałe. Przepis obowiązuje nowe samochody od lipca 2024 (!), a od lipca 2022 tylko nowe modele/typy. Ja nie wiem czy facelifting to nowy model/typ, ale jeżeli nie, to Mazda wprowadziła te opcje w sposób nadzwyczajnie nadgorliwy i niepotrzebnie.

Trzeba poczekać i zobaczyć zamiast snuć czarne scenariusze. Ja wyrobiłem nadzwyczajnie szybko nawyk klikania tego guzika po uruchomieniu, więc z każdym dniem coraz mniej mi na tym zależy.
Forumowicz

Postprzez Hammerfest » 11 paź 2023, 11:16

cichy202 napisał(a):Trzeba poczekać i zobaczyć zamiast snuć czarne scenariusze. Ja wyrobiłem nadzwyczajnie szybko nawyk klikania tego guzika po uruchomieniu, więc z każdym dniem coraz mniej mi na tym zależy.

Dla mnie klikanie i wylaczenie wszystkich dzwiekow jest tylko proteza i tak przy manewrach parkingowych trzeba to znowu klikac zeby miec dzweki z czujnikow.
Wiec na krotka chwile rozwiaznie to z braku innego jest akceptowalne, ale nie wyobrazam sobie aby mialo tak pozostac na stale, bo to bedzie powazne wykastrowanie samochodu.

W zeszlym tygodniu pisalme do Mazdy w tej sprawie linkujac film jak to wyglada, na razie bez odzewu.
Początkujący

Postprzez cichy202 » 11 paź 2023, 15:00

Hammerfest napisał(a):W zeszlym tygodniu pisalme do Mazdy w tej sprawie linkujac film jak to wyglada, na razie bez odzewu.

Nie no ja bym chciał żeby to poprawili, chodzi tylko że się już przywyczaiłem. Natomiast w u mnie dealer też czeka jeszcze na odpowiedź.
Forumowicz

Postprzez ceiks30 » 13 paź 2023, 18:49

Witam.
Otrzymałem taką odpowiedź od Mazda Polska

Przepisy UE dopuszczają możliwość wyłączenia tego systemu, ale tylko do następnego zapłonu. Jednocześnie należy pamiętać, że przycisk ten wycisza wszystkie inne komunikaty dźwiękowe z pozostałych systemów bezpieczeństwa.
Na ten moment nie mamy potwierdzenia do producentach o aktualizacjach tego systemu.
Forumowicz

Od: 21 wrz 2023, 14:22
Auto: Cx-30 2023 e-skyactiv G AT 150 exclusiv line plus pakiety (hikkari)

Postprzez dine » 14 paź 2023, 10:11

https://youtu.be/N4Res__gEnk

Taka ciekawostka. Recenzja mazdy CX-50 niedostępnej w EU. Koleżka na samym początku opisuje problem przytaczany w tym wątku (przynajmniej tak mi się wydaje). Zatem chyba jednak nie wynika to z nowych przepisów EU, dodatkowo auto w recenzji jest starsze.
Forumowicz

Od: 8 paź 2020, 22:37
Auto: CX-30|SkyActiv-X|2019

Postprzez Hammerfest » 14 paź 2023, 12:52

ceiks30 napisał(a):Witam.

Przepisy UE dopuszczają możliwość wyłączenia tego systemu, ale tylko do następnego zapłonu. Jednocześnie należy pamiętać, że przycisk ten wycisza wszystkie inne komunikaty dźwiękowe z pozostałych systemów bezpieczeństwa.
Na ten moment nie mamy potwierdzenia do producentach o aktualizacjach tego systemu.

Kiedy do nich pisales? Ja napisalem w zeszlym tygodniu i zadnej odpowiedzi nie dostalem.
Początkujący

Postprzez ceiks30 » 14 paź 2023, 21:47

Wiadomość do mazdy polska wysłałem 7 października
Forumowicz

Postprzez Hammerfest » 16 paź 2023, 11:51

ceiks30 napisał(a):Witam.

O, dostalem ta sama odpowiedz. Nawet literowki sa te same.
Ale moim zdaniem trzeba naciskac, nekac. Powielac film pokazujacy w jak abstrakcyjny sposob to dziala.
https://youtube.com/shorts/pIwG159QnH4?feature=share

Dopisano 16 paź 2023, 12:00:

Na dokumentach ktore dostalem z salonu jest taki numer homologacji.
e13*2007/46*2249*19

Ma ktos mozliwosc sprawdzenia kiedy zostal ten model homologowany w Europie?
Ja szukam ale nie moge znalezc.
Początkujący

Postprzez cichy202 » 16 paź 2023, 13:47

Hammerfest napisał(a):Ma ktos mozliwosc sprawdzenia kiedy zostal ten model homologowany w Europie?
Ja szukam ale nie moge znalezc.

Homologacja jest pewnie wydawana w Niemczech, bo tam jest siedziba Mazdy w EU. Nie widze żeby poliftowe miały przydzielony nowy typ czyli chyba nie była wymagana nowa homologacja. W wyszukiwarce modeli/typów zarejestrowanych w Niemczech jest CX-30 ale nie ma nic o nowych przydzielonych od 2023 roku: http://www.autoampel.de/treffer?mazda-c ... 7f934a5ba1

Dopisano 16 paź 2023, 13:42:

Zresztą tak patrze to nie wiem. Nie mogę znaleźć żadnej konkretnej bazy tych numerów.
Forumowicz

Postprzez ainopaj » 17 paź 2023, 21:23

jakieś nowe informacje? jest szansa że to usuną?
Początkujący

Od: 17 paź 2023, 21:20
Auto: mazda3

Postprzez ceiks30 » 18 paź 2023, 10:54

Dealer napisał natomiast tak

“zagadnienie jest znane i „Mazda nad tym pracuje”.

Czy obowiązujące przepisy pozwolą na wyodrębnienie ostrzeżenia o przekroczeniu prędkości z pośród innych ostrzeżeń, nie wiem, jest to przedmiotem prac MMPOL.

Na chwilę obecną można wyłączyć wszystkie dźwięki ostrzeżeń , lub jechać z prędkością przepisową / + 10 km/h“
Forumowicz

Postprzez mskgs » 18 paź 2023, 11:48

Dealer napisał (...)
lub jechać z prędkością przepisową / + 10 km/h

Kolejny geniusz, który nie wie co sprzedaje (co mnie nie dziwi). Te samochody nie pokazują przepisowej prędkości, tylko odczytaną (lub nie) wg własnego uznania ;–)
Forumowicz

Od: 7 lip 2022, 12:28
Auto: Mazda3 Kanjo 2.0 150 KM AT6

Postprzez Hammerfest » 18 paź 2023, 13:51

ceiks30 napisał(a):Dealer napisał natomiast tak

“zagadnienie jest znane i „Mazda nad tym pracuje”.

Czy obowiązujące przepisy pozwolą na wyodrębnienie ostrzeżenia o przekroczeniu prędkości z pośród innych ostrzeżeń, nie wiem, jest to przedmiotem prac MMPOL.

Na chwilę obecną można wyłączyć wszystkie dźwięki ostrzeżeń , lub jechać z prędkością przepisową / + 10 km/h“

No dealer cos wie ale tak nie do konca.
Przepisy nakladaja taki obowiazek na wszystkie nowo homologowane modele po lipcu 2022. I na wszystkie nowe modele po lipcu 2024. Czy nasze samochody juz pod to podchodza?
Zapytalem sie Mazdy kiedy byla homologowana moja Mazda 3 i wciaz czekam na odpowiedz.
A co do alarmu- to przynajmniej u mnie, nie wlacza sie on przy przekroczeniu predksoci o 10km/h, tylko potrafi sie juz wlaczyc przy predkosci 2-3km/h powyzej dozwolonej predkosci.
Początkujący

Postprzez mskgs » 18 paź 2023, 14:00

Ale jakie znaczenie ma czy była nowa homologacja?
Skoro już grzebali przy samochodzie, to wrzucili system, który i tak będzie wymagany za rok niezależnie od tego kiedy uzyskał homologacje. I tym sposobem nie będą musieli grzebać drugi raz w przyszłym roku, chyba że będą poprawiać przez wku*wionych klientów. :D
Forumowicz

Od: 7 lip 2022, 12:28
Auto: Mazda3 Kanjo 2.0 150 KM AT6