Problem z ogrzewaniem

Mazda CX-30 2019–

Postprzez Kylson » dzisiaj, 00:05

Witam,

Posiadam Mazde CX-30 2.0 Skyactive g i jak w temacie mam problem z ogrzewaniem.

Wyglada to tak ze na jalowym biegu mam zimno w samochodzie. Dopiero jak zaczne gazowac wtedy pojawia sie cieplo z nawiewow, a i tak bardziej grzeje z prawej strony z lewej leci letnie powietrze tak czy siak.

Bylem u mechanikow i tak:

Najpierw diagnoza zapadla ze to termostat – wymienili dalej to samo.
Pozniej ze to jest nagrzewnica(mimo ze obydwie rurki byly, sa gorace) ale no tak stwierdzili – wymienili dalej to samo.
Nastepnie stwierdzili ze to pompa – wymienili (ta mniejsza elektryczna) – dalej to samo.
I wlasnie dzisiaj zapadla decyzja ze to moze byc glowna pompa wody – wymienili dalej to samo.

Bardzo prosze o pomoc bo juz mi rece opadaja a jak zimno w samochodzie to sie odechciewa jezdzic a gazowac na swiatlach juz mam dosyc, bo wygladam jakbym sie napinal do kazdego... :)

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi!
Początkujący

Od: wczoraj, 23:31
Auto: Mazda CX 30

Postprzez darrecki » dzisiaj, 08:05

Mam nadzieję, że wszystkie wspomniane czynności były wykonywane na gwarancji? Bo przy takiej ilości wymienionych rzeczy musiało to kosztować majątek.

Wygląda, że łapali się czego popadnie. Skoro rurki nagrzewnicy były gorące, to ja z automatu kilka rzeczy, które wymienili z automatu bym wyeliminował. Ale owszem, sama nagrzewnica (radiator) gdy ktoś leje kranówę do układu chłodzenia, potrafi się "zakamienić" w środku. Rurki będą gorące, ale nagrzewnica już nie. A w jakim stopniu zależy od zaawansowania procesu.

Na forum jest wątek o wadliwych termostatach, dział Mazda 3 BP – to samo co CX-30. Objawia się to chociażby chronicznym niedogrzaniem silnika. Ba, nawet wątek "ogrzewanie" obecnie tuż pod Twoim o tym wspomina

Wg. mnie:
1. Termostat mimo że nowy, nadal ma wadę
2. Zawodzi sterowanie w samej nagrzewnicy. Co z tego, że radiator nagrzewnicy gorący, gdy klapki mieszające powietrze nagrzewnica/klima nie działają poprawnie. Przyczyn może być kilka, od czujnika temperatury wewnątrz nagrzewnicy poprzez silniczki sterujące klapkami, kończąc na samych klapkach.

Ale skoro
Kylson napisał(a):Wyglada to tak ze na jalowym biegu mam zimno w samochodzie

Obstawiam na wadliwy termostat / niedogrzany silnik.

W najbliższej przyszłości wątek połączę z "Ogrzewanie".
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 00:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D