reset kontrolki ciśnienia w oponach
Strona 1 z 1
dziś po wejściu do auta po pracy, pojawiła mi się kontrolka niskiego ciśnienia w oponach. Na wyświetlaczu mam w 3 oponach 2,1 bara a w jednym 2,2. Zaznaczone jest jedno tylne prawo koło, że niby tam jest spadek i ma ono 2,1 bara. Proszę o informacje, czy moge w takim stanie jeżdzić tym autem, czy musze podpompować ? Auto jest pustei i niczym nieobciązone. a może to błąd wyświetlacza a wtedy jak mogę zresetować wskaźnik ?

- Od: 21 lut 2022, 19:31
- Auto: cx-30
miedzioryt napisał(a):dziś po wejściu do auta po pracy, pojawiła mi się kontrolka niskiego ciśnienia w oponach. Na wyświetlaczu mam w 3 oponach 2,1 bara a w jednym 2,2. Zaznaczone jest jedno tylne prawo koło, że niby tam jest spadek i ma ono 2,1 bara. Proszę o informacje, czy moge w takim stanie jeżdzić tym autem, czy musze podpompować ? Auto jest pustei i niczym nieobciązone. a może to błąd wyświetlacza a wtedy jak mogę zresetować wskaźnik ?
Przede wszystkim należy przejechać kilkaset metrów i wówczas odczytać wskazanie ciśnienia. Tak czy inaczej prawidłowe ciśnienie dla kół 18" z letnimi oponami powinno wynosić 2,5 bara (Sky-G). Nie ma przeciwskazań do jazdy autem z ciśnieniem niższym o kilka dziesiątych bara, niemniej odbija się to na właściwościach jezdnych i minimalnie większym zużyciu paliwa.
przejechałem ze 30 km, z czasem poziom ciśnienia w każdej z opon wzrósł do 24 barów i w końcu kontrola sama znikneła...o co tu chodzi...to ja nie wiem...zimno na dworze i szaleje czy co

- Od: 21 lut 2022, 19:31
- Auto: cx-30
Strona 1 z 1