Brak ciśnienia na 1 cylindrze, salonowy, przebieg 30 tys km !!!

Mazda CX-30 2019–

Postprzez zadra » 27 mar 2025, 21:42

krzychun napisał(a): czy to przejdzie, żeby zawieźli do dalszego ASO

trzeba warunki przeczytać.
Może jest jakiś limit km a później dopłata.
Może asistanse zrefundować lawetę zamówioną prywatnie? może to byłoby rozwiązanie.
Bliżej Łodzi nie ma dobrego innego ASO ?
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Forumowicz

Od: 27 cze 2007, 18:07
Auto: HONDA civic VIII
1,8 Stoczterdzieścikuniów z maską gazową na pyskach ciągnących sedana :-P

Postprzez Leonidas » 27 mar 2025, 23:51

Chyba im się udało mnie zniechęcić. Najgorsze jest totalne rozczarowanie właścicielki. Nie ufam tym serwisom już zupełnie. Szczerze mówiąc po japońskim aucie spodziewałem się więcej, naprawdę aktywnej pomocy – a tu blamaż.
Człowiek całe życie się uczy.
Napiszę do Mazdy w Japonii, kto wie, może coś zmienią w przypadkach ewidentnych, dla innych.
Początkujący

Od: 16 mar 2025, 17:48
Auto: Cx-30 2.0 150KM 2021

Postprzez mskgs » 28 mar 2025, 08:00

Czy ten samochód w końcu odstawiłeś do jakiegokolwiek ASO, czy wszystko próbowałeś załatwić telefonicznie/mailowo, a samochód stał u "zaprzyjaźnionego mechanika"?
Forumowicz

Od: 7 lip 2022, 12:28
Auto: Mazda3 Kanjo 2.0 150 KM AT6

Postprzez perot » 28 mar 2025, 16:10

Leonidas napisał(a):Chyba im się udało mnie zniechęcić. Najgorsze jest totalne rozczarowanie właścicielki. Nie ufam tym serwisom już zupełnie. Szczerze mówiąc po japońskim aucie spodziewałem się więcej, naprawdę aktywnej pomocy – a tu blamaż.
Człowiek całe życie się uczy.
Napiszę do Mazdy w Japonii, kto wie, może coś zmienią w przypadkach ewidentnych, dla innych.

Tu nie ma co pisać po świecie....takie rzeczy zdarzają się w każdym ASO bez względu na markę.
Co do naprawy w Aso może warto zaproponować coś pracownikowi Aso :D ... żeby podciągnął to pod naprawę gwarancyjną lub wadę....
Takie sprawy najlepiej załatwiać osobiście na miejscu....

Jest jeszcze jedno wyjście.... Edytowane
Ostatnio edytowano 28 mar 2025, 16:48 przez krzychun, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Porada nie na miejscu
Forumowicz

Od: 18 paź 2020, 23:45
Auto: Mazda CX-30 Skyactiv-X 6MT Hikari 2019

Postprzez Leonidas » 10 kwi 2025, 10:42

Tak to wygląda dla zainteresowanych:
Załączniki
IMG-20250409-WA0005.jpg
IMG-20250409-WA0005.jpg
Początkujący

Postprzez matijas1994 » 2 maja 2025, 17:19

I jak sytuacja ?. Jak dla mnie wada materiałowa zaworu (ale wiadomo można wróżyć).Olej był w ogóle wymieniany w sensie było to sprawdzane na bagnecie po kolorze oliwy czy było wierzone że ASO wymieniło olej i co ważne olej w tych silnikach powinien być wymieniany co 10tys km ! Bo niestety olej jak ktoś leje oryginalny czyli TOTAL Quartz 0w20 ma swoje właściwości do 7-8 tys. km można to ładnie zobaczyć na kanale R2D na YT. Ja osobiście jeśli chodzi o silnik skyactive-g w maździe 3 bm nie moge złego słowa powiedzieć przejechałem nim już 70.000 km większość rzeczy przy samochodzie robię sam. A tu po prostu pech z tym zaworem lub zaniedbanie serwisu.
Forumowicz

Od: 31 maja 2022, 18:57
Auto: Mazda 3 bm 2.0 skyactive 120km 2015r. Kanada
Mazda CX-30 2.0 eskyactive 150km AT 2021r

Postprzez zadra » 4 maja 2025, 22:46

Leonidas napisał(a):Tak to wygląda dla zainteresowanych:

Zawór wyjęty do zdjęcia na stole, czy to znaczy, że naprawa rozpoczęta?
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]

Forumowicz

Postprzez Leonidas » 10 maja 2025, 07:08

Wyjęty, bo głowica po czekaniu na pomoc została zrzucona – niestety jak opisałem ani -przede wszystkim – MAZDA POLSKA (napisano bezpośrednio do dyrektora), ani żaden autoryzowany serwis nie zadeklarował pomocy w sposób konkretny, Pomimo otrzymania zdjęć usterki i no... wyjątkowości sytuacji.
Na szczęście mial kto to ogarnąć, auto dawno jeździ jak dawniej, kieszeń lżejsza o 1/10 wartości auta. WSTYD MAZDY I BRAK ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WŁASNY PRODUKT już na zawsze. Nie liczcie na żadne " filozofie" japońskie. Kiedyś to była dobra firma, z naciskiem na kiedyś.
Początkujący

Postprzez krzychun » 10 maja 2025, 08:26

Tylko, że nie dałeś Maździe Polska ani dowolnemu serwisowi szansy. Chciałeś aby pomogli Ci na Twoich warunkach. Tak jest prawda. Nikt nie widział usterki na oczy, tylko zdjęcia. Poza tym jedyne na co mogłeś liczyć to dobra wola dealera. To tak trzymając się faktów.
Moderator

Od: 22 paź 2018, 15:39
Auto: CX-3 AT AWD 2018 SkyPassion

Postprzez mskgs » 10 maja 2025, 08:55

Leonidas napisał(a):Wyjęty, bo głowica po czekaniu na pomoc została zrzucona – niestety jak opisałem ani -przede wszystkim – MAZDA POLSKA (napisano bezpośrednio do dyrektora), ani żaden autoryzowany serwis nie zadeklarował pomocy w sposób konkretny, Pomimo otrzymania zdjęć usterki i no... wyjątkowości sytuacji.
Na szczęście mial kto to ogarnąć, auto dawno jeździ jak dawniej, kieszeń lżejsza o 1/10 wartości auta. WSTYD MAZDY I BRAK ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA WŁASNY PRODUKT już na zawsze. Nie liczcie na żadne " filozofie" japońskie. Kiedyś to była dobra firma, z naciskiem na kiedyś.

Twoje pretensje do Mazdy są śmieszne. Odstawiłeś samochód do jakiegokolwiek ASO? Bo z tego co rozumiem, to nie. W takim razie możesz mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie. Nikt normalny nie zadeklaruje ci chęci pomocy bez swojej diagnozy. Ty sobie sam zrobiłeś diagnozę i poszedłeś z tym do Mazdy, oczekując, że ci uwierzą i zapłacą za naprawę. To jest niepoważne.
Forumowicz

Postprzez zadra » 10 maja 2025, 15:38

Leonidas napisał(a):Wyjęty, bo głowica po czekaniu na pomoc została zrzucona – niestety jak opisałem ani -przede wszystkim – MAZDA POLSKA (napisano bezpośrednio do dyrektora), ani żaden autoryzowany serwis nie zadeklarował pomocy w sposób konkretny, Pomimo otrzymania zdjęć usterki i no... wyjątkowości sytuacji.

krzychun napisał(a):Tylko, że nie dałeś Maździe Polska ani dowolnemu serwisowi szansy. Chciałeś aby pomogli Ci na Twoich warunkach. Tak jest prawda. Nikt nie widział usterki na oczy, tylko zdjęcia. Poza tym jedyne na co mogłeś liczyć to dobra wola dealera. To tak trzymając się faktów.

mskgs napisał(a):

Twoje pretensje do Mazdy są śmieszne. Odstawiłeś samochód do jakiegokolwiek ASO? Bo z tego co rozumiem, to nie. W takim razie możesz mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie. Nikt normalny nie zadeklaruje ci chęci pomocy bez swojej diagnozy. Ty sobie sam zrobiłeś diagnozę i poszedłeś z tym do Mazdy, oczekując, że ci uwierzą i zapłacą za naprawę. To jest niepoważne.

Najważniejsze, że auto uratowane i jeździ.

Zastanawia mnie przyczyna awarii, bo na pierwsze, to wygląda jakby była wada materiałowa, ale erozja może być spowodowana złym rozkładem paliwa w komorze spalania. Jakby wtryskiwacz źle rozpylał..
Lejące wtryskiwacze niejednokrotnie prowadziły do wypalenia dziury w tłoku – wiadomo, że tłoki nie są stalowe.

Jak miałeś głowicę na stole, to chyba sprawdziliście również przylgnię zaworową, czy nie ma braków.
zresztą, komprechy by nie było..

Gratulacje z udanej narawy auta. <spoko>

Forumowicz

Postprzez Leonidas » 12 maja 2025, 07:38

też się cieszę – wtryski pośrednie zostały oczywiście sprawdzone... Bo wszyscy chcieliby wiedzieć, czemu zawór się ukruszył. Ale były dobre.
Do pana MSKGS: nie pisz w dyskusji nikomu, że jest śmieszny, ja z reguły od razu kończę rozmowę w takiej sytuacji. Mam czas, zatem jeszcze raz: przeczytaj co mi zaproponowano i zastanów się nad sposobem realizacji. Musiałbym zgodzić się na zrzucenie głowicy i co? Czekać czy ktoś zadeklaruje czy w ogóle będzie uczestniczył w naprawie, nie wie w jakim procencie, a naprawa (sami) może być ponad 20 tys zł.
Podejmujesz na co dzień decyzje czy utopić 10-15 tysięcy po rozmowie z recepcjonistką w serwisie?
Niczego nie dało rady więcej ustalić bez zdjęcia głowicy, żaden cudowny mechanik bez tego nie przeniknie metalu – a przypominam, że auto nowe z salonu, na czas serwis, i 30 tys przebieg.
Już samo to powinno spowodować – UWAGA MAZDA:
dzień dobry, rzeczywiście obejrzeliśmy zdjęcia, niewiarygodne, ale sami chcemy ustalić co to mogło się stać. Zapraszamy Pana do najbliższego serwisu, wszystko już ustalone, proszę dać znać kiedy auto przyjedzie. Po zdjęciu głowicy postaramy się ustalić przyczyny wykruszenia – na chyba, że znajdziemy coś z winy kierowcy bądź paliwa, ale to raczej mało prawdopodobne."
Ja oczekiwałem takiej rozmowy, z kimś kompetentnym. Może błędnie. Tymczasem traktowanie kogoś jak problem, czy wyłudzanie... No słabo i tyle – sytuacja opisana dokładnie i nie ma co powtarzać. Każdy niech wyciąga swoje wnioski.
Początkujący

Postprzez krzychun » 12 maja 2025, 08:11

Zawsze pozostawało odebranie samochodu ze zdjętą głowicą i dokończenie samemu. Samo zdjęcie głowicy raczej nie było by liczone w tysiącach.
W każdym razie życzę, żeby silnik przestał także brać olej, ale nie widzę aby ta przyczyna została odnaleziona. A te silniki nie biorą oleju.
Moderator

Postprzez mskgs » 12 maja 2025, 08:37

Leonidas napisał(a):Musiałbym zgodzić się na zrzucenie głowicy i co? Czekać czy ktoś zadeklaruje czy w ogóle będzie uczestniczył w naprawie, nie wie w jakim procencie, a naprawa (sami) może być ponad 20 tys zł.
Podejmujesz na co dzień decyzje czy utopić 10-15 tysięcy po rozmowie z recepcjonistką w serwisie?
Niczego nie dało rady więcej ustalić bez zdjęcia głowicy, żaden cudowny mechanik bez tego nie przeniknie metalu – a przypominam, że auto nowe z salonu, na czas serwis, i 30 tys przebieg.

Dokładnie tak, musiałbyś zgodzić się na zrzucenie głowicy. Jak inaczej to sobie wyobrażasz? Sam napisałeś, że bez zdjęcia głowicy nie da rady nic ustalić. Samochód jest po gwarancji i ponosisz ryzyko tego, że zapłacisz za diagnozę i Mazda nie zdecyduje się pokryć kosztów naprawy. Ale ty tego nie spróbowałeś, tylko wyszedłeś z absurdalnego założenia, że serwis powinien ci coś naprawić na podstawie twojej własnej diagnozy. Zatem możesz zadać pytanie: czy będąc serwisem podjąłbyś decyzję o "utopieniu" 10-15 tysięcy po rozmowie z obcym człowiekiem, który wysyła ci zdjęcia usterki i żąda naprawy, a nawet samochodu nie widziałeś na oczy?

Leonidas napisał(a):Już samo to powinno spowodować – UWAGA MAZDA:
dzień dobry, rzeczywiście obejrzeliśmy zdjęcia, niewiarygodne, ale sami chcemy ustalić co to mogło się stać. Zapraszamy Pana do najbliższego serwisu, wszystko już ustalone, proszę dać znać kiedy auto przyjedzie. Po zdjęciu głowicy postaramy się ustalić przyczyny wykruszenia – na chyba, że znajdziemy coś z winy kierowcy bądź paliwa, ale to raczej mało prawdopodobne."
Ja oczekiwałem takiej rozmowy, z kimś kompetentnym. Może błędnie. Tymczasem traktowanie kogoś jak problem, czy wyłudzanie... No słabo i tyle – sytuacja opisana dokładnie i nie ma co powtarzać. Każdy niech wyciąga swoje wnioski.

Myślenie życzeniowe. :)
Forumowicz

Postprzez Leonidas » 13 maja 2025, 20:58

To nie jest myślenie życzeniowe – ja nie "stawiałem diagnozy": wysłałem im zdjęcie konkretnego uszkodzenia – widoczne ukruszenie zaworu. Tu nie było domyślania się dlaczego nie ma kompresji, bo uwidocznilem dziurę.
Taka dziura, w zestawieniu z historią serwisowanego nowego samochodu.
Jeżeli moje rozumowanie jest życzeniowe, to życzę podobnego doświadczenia.
Początkujący

Postprzez mskgs » 14 maja 2025, 08:06

Jest to myślenie życzeniowe – myślałeś, że jak zrobisz po swojemu to serwis cię przeprosi i to naprawi. Jak poszło nie po twojej myśli to zrzucasz całe zło na nich, kompletnie nie widząc swoich błędów. Najlepsze jest to, że serwis chciał ci pomóc, ale jak to ktoś dobrze wyżej ujął, ty chciałeś "zrobić to na swoich warunkach". No to zrobiłeś.
Co do zdjęcia, to nie jest to żadne konkretne uszkodzenie, bo na dobrą sprawę serwis nawet nie wie, czy ten zawór pochodzi z twojego samochodu. Jak ma to wiedzieć, skoro sam (twój mechanik) sobie ten samochód rozebrałeś, a oni go nawet na oczy nie widzieli?
Forumowicz

Postprzez Jarol30 » 14 maja 2025, 13:22

Po jaką cholere ten temat wogole roztrząsać? Mazda dała pupy i tyle w temacie, mieli czarno na białym gdzie jest problem więc powinni dać jasną odpowiedź a jeżeli w czasie naprawy okazało by się co innego to wtedy jedynie mogliby coś kombinować ze to czy tamto. Mam nadzieje że nie są to częste przypadki.
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 18:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari

Postprzez krzychun » 14 maja 2025, 13:29

Jarol30 napisał(a):a jeżeli w czasie naprawy okazało by się co innego to wtedy jedynie mogliby coś kombinować ze to czy tamto.

Żeby wtedy ktoś mógł napisać, powiedzieli jedno, a teraz kombinują przecież było "czarno na białym"?

Ehhh, a poza tym są jakieś procedury na takie przypadki. Więc jeśli klient nie chciał w tym uczestniczyć dlaczego importer miałbym robić kolejną dobrą wolę do dobrej woli?
Moderator

Postprzez zadra » 14 maja 2025, 19:50

Chyba właśnie tak powinno to wyglądać.
Producent auta powinien dostać uszkodzone auto do diagnozy.
Po diagnozie powinien się określić jak proponuje wykonać naprawę, oraz czy chce finansowo w tym uczestniczyć.

Na gębę, czy przez telefon to nikt oficjalnie kroków nie podejmie.
Nie ma ku temu podstaw.

Oczekiwanie, że producent naprawi za własną kasę auto po gwarancji również nie musi być właściwe.
Oczywiście producent mógłby to zrobić w ramach gestu "pro kliento" ale jest to tylko jego dobrą wolą a nie przymusem.

Od jakiegoś czasu w różnych markach są promowane przedłużone okresy gwarancyjne. Płacisz kasę dodatkową za pakiet z przedłużeniem i masz dłuższą gwarancję.
Tutaj takiej przedłużonej gwarancji nie było.

Jeśli zatem proponowali udział w kosztach, to już stoją frontem do klienta ktory taką ofertę może przyjąć lub odrzucić.
Autor tematu taką wstępną ofertę odrzucił, nie podstawił nawet auta na diagnozę ale naprawił sobie auto własnym sumptem.
Być może wyszło w kosztach lepiej niż przez ASO , ale to wie tylko właściciel.

Temat mógłby być juz wygaszony, bo nie widzę powodu, żeby obrażać się na producenta, że właściciel olał ich propozycję. papa

Forumowicz

Postprzez Leonidas » 16 maja 2025, 23:40

Znowu – nie czytasz że zrozumieniem tekstu. Zrobiłem zdjęcie kamerą endoskopową, Przez otwór świecy. Bez żadnej większej swojej ingerencji i NIE ZDJĄŁEM głowicy, czekałem na to, że zrobi to serwis.
Zresztą chyba szkoda już gadać.
Początkujący