Piszczenie podczas otwarcia i odpalenia samochodu samochodu

Mazda CX-30 2019–

Postprzez JANUSZ003 » 30 kwi 2025, 09:36

Cześć
Mam prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu . Wczoraj po pracy i dzisiaj rano również zaraz po otwarciu samochodu włączył się jakiś sygnał ostrzegawczy (piszczy) . Na postoju oprócz piszczenia mruga lampka sygnalizacyjna systemu zabezpieczenia przed kradzieżą . Nie kojarzę czy wcześniej tez tak było . Jak przyjechałem do pracy kilka razy w różnych odstępach czasowych otwierałem , zamykałem i uruchamiałem samochód i nic się nie działo . Baterie ( energizer) w kluczyku i w immobilizerze wymieniłem z trzy tygodnie temu . Dla pewności wymieniłem baterię w immobilaizerze . W załączeniu linki do filmiku z tej sytuacji podczas postoju i uruchomianego samochodu . Po około 1min sygnał dźwiękowy znika .

https://youtu.be/wcqQ1I79Ydc
https://youtu.be/vQbgjZ-Jaqw
Początkujący

Od: 10 lut 2025, 21:27
Auto: Mazda CX 30 150 KM 2021

Postprzez RobsonKa » 30 kwi 2025, 19:09

Zdecydowanie jest to sygnalizacja słabej baterii w pastylce Omegi. Może bateria, którą niedawno wymieniłeś nie trzyma napięcia.
Załączniki
IMG_20250430_190747.jpg
Początkujący

Od: 27 wrz 2022, 18:33
Auto: Mazda CX-30 eSkyactiv G 150KM AT 2022

Postprzez JANUSZ003 » 30 kwi 2025, 20:27

RobsonKa napisał(a):Zdecydowanie jest to sygnalizacja słabej baterii w pastylce Omegi. Może bateria, którą niedawno wymieniłeś nie trzyma napięcia.

Dzięki bardzo za sugestię będę to obserwował i zaopatrzę się w zapasowe baterie na wszelki wypadek . Jeszcze jedno pytanie to że mruga lampka sygnalizacyjna systemu zabezpieczenia przed kradzieżą tylko na postoju to jest prawidłowe działanie bo nie zwróciłem uwagę przed tą awaryjną sytuacją ?
Początkujący

Postprzez RobsonKa » 30 kwi 2025, 21:41

Tu nie jestem pewny ale wydaje się, że tak powinno być. Pulsowanie lampki na postoju sygnalizuje uzbrojenie systemu antykradzieżowego.
Początkujący

Od: 27 wrz 2022, 18:33
Auto: Mazda CX-30 eSkyactiv G 150KM AT 2022

Postprzez JANUSZ003 » 30 kwi 2025, 22:34

RobsonKa napisał(a):Tu nie jestem pewny ale wydaje się, że tak powinno być. Pulsowanie lampki na postoju sygnalizuje uzbrojenie systemu antykradzieżowego.

Dziękuje za pomoc .
Początkujący

Postprzez perot » 1 maja 2025, 11:30

JANUSZ003 napisał(a):Cześć
Mam prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu . Wczoraj po pracy i dzisiaj rano również zaraz po otwarciu samochodu włączył się jakiś sygnał ostrzegawczy (piszczy) . Na postoju oprócz piszczenia mruga lampka sygnalizacyjna systemu zabezpieczenia przed kradzieżą . Nie kojarzę czy wcześniej tez tak było . Jak przyjechałem do pracy kilka razy w różnych odstępach czasowych otwierałem , zamykałem i uruchamiałem samochód i nic się nie działo . Baterie ( energizer) w kluczyku i w immobilizerze wymieniłem z trzy tygodnie temu . Dla pewności wymieniłem baterię w immobilaizerze . W załączeniu linki do filmiku z tej sytuacji podczas postoju i uruchomianego samochodu . Po około 1min sygnał dźwiękowy znika .

https://youtu.be/wcqQ1I79Ydc
https://youtu.be/vQbgjZ-Jaqw

Tak na wstępie to przed założeniem nowego wątku proponuję przeczytać instrukcję obsługi lub przeszukać forum. Wszystkie poruszane problemy były już opisywane ( kluczyk , omega , wycieraczki itp).
Przez takie zakładanie nowych postów robi się tylko śmietnik.......

Co do do samych bateryjek to proponuję Panasonic ,polecane na różnych forach i osobiście sprawdzone .
Energizery i Duracele są przereklamowane no i jeszcze dochodzi sposób przechowywania bateryjek plus ważność.
Forumowicz

Od: 18 paź 2020, 23:45
Auto: Mazda CX-30 Skyactiv-X 6MT Hikari 2019

Postprzez JANUSZ003 » 1 maja 2025, 19:28

perot napisał(a):Tak na wstępie to przed założeniem nowego wątku proponuję przeczytać instrukcję obsługi lub przeszukać forum. Wszystkie poruszane problemy były już opisywane ( kluczyk , omega , wycieraczki itp).
Przez takie zakładanie nowych postów robi się tylko śmietnik.......

Wybacz z całym szacunkiem , ale instrukcję w pierwszej kolejności czytałem chciałem jedynie potwierdzenia że ten sygnał pochodzi od słabej baterii w omedze . Gdyby to było takie oczywiste jak piszesz to zanim dostałem odpowiedź od @RobsonKa post przeczytało prawie 50 osób i nikt z nich chyba się z tym nie spotkał bo nie było żadnego odzewu .
Początkujący