Witan ponownie,
Ponawiam prośbę do wszystkich forumowiczów. Sprawdźcie proszę i potwierdźcie, czy w roczniku modelowym 2021 po aktualizacji do aktualnej na tą chwilę wersji map (Q2 2024) możliwe jest używanie w nawigacji fabrycznej komend głosowych i wyszukiwania adresów z pokrętła.
Chcę znaleźć po prostu prawidłowość, że to wina aktualizacji, a nie czegoś innego ...
Nawigacja fabryczna-aktualizacje lub inne problemy
Dla wyznaffcuff. Dzisiaj mapa bez funkcji online to antyk.
stavros2002 napisał(a):Dla wyznaffcuff. Dzisiaj mapa bez funkcji online to antyk.
Też tak myślałem, do momentu jak po przekroczeniu granicy, mój telefon przez dwie godziny nie mógł złapać roamingu.
Offline to offline – nie będzie super, ale dojedziesz do celu.
Witam forumowiczów.
W sprawie nawigacji fabrycznej to już nie raz było wypisywane na temat jej plusów i minusów. Wybieranie głosowe to jak dla mnie największy ból obok wpisywania z pokrętła. W głosowym wybieraniu jak nie podasz dokładnie adresu to raczej "kicha". Lepiej wpisać dane w aplikacji i wysłać z telefonu do auta.
A może ktoś z Was miał taką sytuację u siebie na ekranie podczas korzystania z niej. Na 800 metrów przed celem podróży nawigacja zawiesiła się, zwyczaje stało wszystko na ekranie w miejscu. Naciskanie jakiegokolwiek klawisza nie powodowało żadnej reakcji na ekranie poza jednym widokiem pokazanym na zdjęciu. Wyłączenie auta, uruchomienie – dwukrotnie, dopiero spowodowało powrót wszystkiego do normy.
Widok ekranu załączam na zdjęciu.
W sprawie nawigacji fabrycznej to już nie raz było wypisywane na temat jej plusów i minusów. Wybieranie głosowe to jak dla mnie największy ból obok wpisywania z pokrętła. W głosowym wybieraniu jak nie podasz dokładnie adresu to raczej "kicha". Lepiej wpisać dane w aplikacji i wysłać z telefonu do auta.
A może ktoś z Was miał taką sytuację u siebie na ekranie podczas korzystania z niej. Na 800 metrów przed celem podróży nawigacja zawiesiła się, zwyczaje stało wszystko na ekranie w miejscu. Naciskanie jakiegokolwiek klawisza nie powodowało żadnej reakcji na ekranie poza jednym widokiem pokazanym na zdjęciu. Wyłączenie auta, uruchomienie – dwukrotnie, dopiero spowodowało powrót wszystkiego do normy.
Widok ekranu załączam na zdjęciu.
Iwan napisał(a):W głosowym wybieraniu jak nie podasz dokładnie adresu to raczej "kicha"
Albo masz podłączony telefon i uruchomione AA/CarPlay, albo nie znasz komend, albo robisz to za szybko (nie czekasz na podpowiedź asystenta Mazdy i sygnał dźwiękowy). do wyboru. Możliwe też, że z nowszym oprogramowaniem systemu nawigacji/multimedialnego wyszukiwania głosowego samej ulicy, bez podania numeru budynku, już nie zrobisz. U mnie (rocznik '21) działa. W wynikach wyszukiwania głosowego samej ulicy, nawigacja wyświetla kilka (nie wiem ile, nie przewijałem ekranu) wyników tej samej ulicy z różnymi numerami budynków. Wybierasz jeden (najniższy, najwyższy, któryś ze środka) i jedziesz.
Żeby było ciekawiej, wyszukując głosowo i podając samą nazwę ulicy, można ją skracać, to znaczy zamiast ulica Zofii Nałkowskiej (taka jest oficjalna, "tabliczkowa" nazwa), można podać ulica Nałkowskiej (bez Zofii) i zadziała. Nie wiem jednak, czy korzystając z wyszukiwania głosowego, "skróty" te zadziałają ze wszystkimi, dwu/wielowyrazowymi nazwami ulic. Nie sprawdzałem
Yedi masz rację, jednak pojawiają się czasami na wyświetlaczu nazwy nie wiadomo skąd. Ale jest kilka możliwości jeśli chodzi o podanie adresu więc nie ma co roztrząsać. Bardziej mam na myśli czy komukolwiek/kiedykolwiek wyświetlił się podczas jazdy i korzystania z nawigacji ekran jak na zdjęciu, takie nałożenie strony startowej (pojawiającej się po uruchomieniu auta) na obraz nawigacji. I nic wówczas nie działało, ani nawigacja ani ekran główny.
RobsonKa napisał(a):Dużym minusem nawigacji fabrycznej przy wybieraniu głosowym jest brak możliwości wyznaczenia adresu do miejscowości bez ulic.
Wybierając głosowo trzeba podać i ulicę (niekoniecznie z numerem budynku) i miejscowość. Można trochę "oszukać" asystenta Mazdy. Gdy – na przykład – chcemy dojechać do jakiejś miejscowości, ale nie pod konkretny adres, podajemy komendę ulica bez nazwy-miejscowość, na przykład ulica bez nazwy-Ciechocinek. Wtedy w wynikach widzimy dwie-trzy różne ulice, z których jedną możemy wybrać i jechać do tej miejscowości.
Nie wiem co masz na myśli pisząc o miejscowości bez ulic. Jeśli to jakaś – bez urazy – wieś lub sioło przy drodze przelotowej, to budynki muszą mieć oznaczenia numerowe. Można wtedy spróbować komendą ulica bez nazwy-numer budynku-nazwa wsi/sioła. Nie wiem czy zadziała, bo nie znam takiej sytuacji. W ostateczności pozostaje wyznaczanie takiego celu podróży na mapie. Albo skorzystanie z nawigacji w telefonie chociaż nie wiem, czy tam też przejdzie komenda bez nazwy ulicy.
yedi napisał(a):RobsonKa napisał(a):Dużym minusem nawigacji fabrycznej przy wybieraniu głosowym jest brak możliwości wyznaczenia adresu do miejscowości bez ulic.
Wybierając głosowo trzeba podać i ulicę (niekoniecznie z numerem budynku) i miejscowość. Można trochę "oszukać" asystenta Mazdy. Gdy – na przykład – chcemy dojechać do jakiejś miejscowości, ale nie pod konkretny adres, podajemy komendę ulica bez nazwy-miejscowość, na przykład ulica bez nazwy-Ciechocinek. Wtedy w wynikach widzimy dwie-trzy różne ulice, z których jedną możemy wybrać i jechać do tej miejscowości.
Nie wiem co masz na myśli pisząc o miejscowości bez ulic. Jeśli to jakaś – bez urazy – wieś lub sioło przy drodze przelotowej, to budynki muszą mieć oznaczenia numerowe. Można wtedy spróbować komendą ulica bez nazwy-numer budynku-nazwa wsi/sioła. Nie wiem czy zadziała, bo nie znam takiej sytuacji. W ostateczności pozostaje wyznaczanie takiego celu podróży na mapie. Albo skorzystanie z nawigacji w telefonie chociaż nie wiem, czy tam też przejdzie komenda bez nazwy ulicy.
Tak chodzi mi o wsie (gdzieś na Mazurach, Podlasiu czy innym dowolnym regionie), w których nie ma nazw ulic. Niestety nawigacja nie rozpoznaje komend głosowych. Ale dla mnie nie jest to wielki problem bo jeżdżę na mapach Google w AA
RobsonKa napisał(a):Niestety nawigacja nie rozpoznaje komend głosowych. Ale dla mnie nie jest to wielki problem bo jeżdżę na mapach Google w AA
A tak z ciekawości; czy w mapach Google na AA możesz podać komendę głosową bez nazwy ulicy (samo miasto/wieś), a nawigacja (od Google na AA rzecz jasna) zadziała, czyli wyznaczy trasę do tak wybranego celu?