Brzęczenie plastikowej osłony głośnika na podszybiu

Mazda CX-30 2019–

Postprzez JANUSZ003 » 14 kwi 2025, 21:06

Cześć
Jak w tytule czy kiedyś któryś z Kolegów miał okazję słyszeć mocno irytujące pobrzękiwanie plastikowej osłony głośnika na środku podszybia ? Od razu uprzedzę dodawanie głośności w radiu nie zbyt pomaga . Ja jestem audiofilem i trochę z natury czy chcę czy nie gdzieś to w tle słyszę . Jest to dla mnie mocno irytujące jazdę bez włączonego radia można to porównać do tego jakby mi wpadł do kabiny trzmiel. :) . Podobnie mam z szumem toczenia od kół ale to jeszcze poczekam i zobaczę jak będzie po wymianie opon na letnie . Choć powoli się rozglądam za firmą do wyciszenia nadkoli może też drzwi .
Początkujący

Od: 10 lut 2025, 21:27
Auto: Mazda CX 30 150 KM 2021

Postprzez darrecki » 17 kwi 2025, 11:15

To Mazda i wcześniej czy później będzie brzęczeć.
Dla testów proponuję zdjąć wspomnianą osłonę i upewnić się, że to właśnie ona – bo przyczyn może być wiele.
A co do szumu opon – musisz się przyzwyczaić, bo w Maździe tego nie wyeliminujesz. Najwięcej da Ci wyciszenie plastikowych nadkoli od wewnątrz, drzwi i słupka B. Walczyłem z tym w 3, efekt oczywiście jest ale nie taki jakbym oczekiwał. Po latach już tego zwyczajnie nie słyszę, a raczej nie słyszałem. Przesiadłem się do trochę cichszego auta i szum opon w 3 znów zaczyna mnie irytować.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Jarol30 » 17 kwi 2025, 12:02

JANUSZ003 napisał(a):Cześć
Jak w tytule czy kiedyś któryś z Kolegów miał okazję słyszeć mocno irytujące pobrzękiwanie plastikowej osłony głośnika na środku podszybia ? Od razu uprzedzę dodawanie głośności w radiu nie zbyt pomaga . Ja jestem audiofilem i trochę z natury czy chcę czy nie gdzieś to w tle słyszę . Jest to dla mnie mocno irytujące jazdę bez włączonego radia można to porównać do tego jakby mi wpadł do kabiny trzmiel. :) . Podobnie mam z szumem toczenia od kół ale to jeszcze poczekam i zobaczę jak będzie po wymianie opon na letnie . Choć powoli się rozglądam za firmą do wyciszenia nadkoli może też drzwi .
co do głośnika to nawet nie wiedziałem że takowy jest ale opony to może już zużyte i wystarczy kupić nowe, mam zimowe Klebery i choć głównie jeżdżę autostradami to opon nie słyszę. Cx30 jest naprawdę dobrze wyciszona przynajmniej porównując do cx5
Forumowicz

Od: 4 paź 2022, 18:53
Auto: Mazda CX30 Skyactiv-G 110kW 2021r Hikari

Postprzez JANUSZ003 » 18 kwi 2025, 11:49

darrecki napisał(a):To Mazda i wcześniej czy później będzie brzęczeć.
Dla testów proponuję zdjąć wspomnianą osłonę i upewnić się, że to właśnie ona – bo przyczyn może być wiele.
A co do szumu opon – musisz się przyzwyczaić, bo w Maździe tego nie wyeliminujesz. Najwięcej da Ci wyciszenie plastikowych nadkoli od wewnątrz, drzwi i słupka B. Walczyłem z tym w 3, efekt oczywiście jest ale nie taki jakbym oczekiwał. Po latach już tego zwyczajnie nie słyszę, a raczej nie słyszałem. Przesiadłem się do trochę cichszego auta i szum opon w 3 znów zaczyna mnie irytować.

Jeśli chodzi o opony to obecnie jeszcze jeżdżę na zimowych Yokohama BluEarth Winter V905 być może to one są odpowiedzialne za ten szum tym bardziej że w internacie znalazłem kilka nie pochlebnych a jedna z nich jest jakby żywcem wyjęta z moich odczuć podczas jazdy . Cytuję
,,Jedna z opon od nowości fatalnie hałasuje w zakresie prędkości średnich, między 45-65 km/h. Hałas przypomina wyjące łożysko. Producent odrzuca reklamację. “
Zaś co do drżącej pokrywy na głośnik w podszybiu jestem umówiony do jednej z firm car audio żeby mi na to zobaczyli ale to po świętach.
Mam pytanie wyciszenie wykonywałeś we własnym zakresie czy zleciłeś to firmie ?
Początkujący

Postprzez JANUSZ003 » 30 kwi 2025, 20:34

Reasumując udałem się do fachowca z dziedziny car audio i ogarnął mi ten temat póki co jest wszystko ok. Natomiast podczas odbioru samochodu wspomniał mi , że z jego punktu widzenia mocowanie tego głośnika i tabletu jest konstrukcyjnie nie do końca dobrze rozwiązane i może generować różne tego typu irytujące dźwięki .
Początkujący