Śledzenie statku z mazdą
Siema,
Jeśli ktoś czeka na dostawę swojej Mazdy tak jak ja, w bieżącym slocie produkcyjnym* to tutaj informacja o statku:
Portal marinetraffic.com
Nowa jednostka CERULEAN_ACE
Japońska firma żeglugowa Mitsui O.S.K. Lines (MOL) odebrała ze stoczni Shin Kurushima dostawę nowego Transportowca samochodowego napędzanego LNG o nazwie "CERULEAN ACE". Nowy statek będzie przewoził samochody wyprodukowane przez Mazda Motor Corporation.
Nowy statek ma około 200 m długości, szerokość 38 m i pojemność 7 050 jednostek. Statek jest również wyposażony w najnowocześniejszy system sztucznej inteligencji, który będzie działał na podstawie obrazu z kamer zainstalowanych w ładowni statku. Sztuczna inteligencja powiadomi załogę statku o wszelkich nieprawidłowościach w ładowni.
Uroczystość nadania nazwy i dostarczenia okrętu odbyła się 13 marca w stoczni Onishi. Statek jest pierwszym z jedenastu transportowców napędzanych LNG, które są zamawiane w Japonii przez MOL.
Oprócz tych funkcji, na pokładzie statku zainstalowana jest usługa komunikacji satelitarnej Starlink, która zapewni statkowi szybki internet.
MOL postawił sobie za cel eksploatację 90 statków napędzanych LNG i metanolem do 2030 roku. MOL wybrał LNG jako paliwo do napędzania statku, aby zmniejszyć emisje dla zrównoważonej żeglugi. LNG jako paliwo może zmniejszyć emisję CO2 o 25 do 30%, emisję tlenku siarki (SOx) o około 98%, a emisję tlenków azotu (NOx) o 85% w porównaniu z podobnymi statkami wykorzystującymi paliwo konwencjonalne.

* Jeśli jego Mazda produkowana jest w Japonii a nie np w Meksyku
Jeśli ktoś czeka na dostawę swojej Mazdy tak jak ja, w bieżącym slocie produkcyjnym* to tutaj informacja o statku:
Portal marinetraffic.com
Nowa jednostka CERULEAN_ACE
Japońska firma żeglugowa Mitsui O.S.K. Lines (MOL) odebrała ze stoczni Shin Kurushima dostawę nowego Transportowca samochodowego napędzanego LNG o nazwie "CERULEAN ACE". Nowy statek będzie przewoził samochody wyprodukowane przez Mazda Motor Corporation.
Nowy statek ma około 200 m długości, szerokość 38 m i pojemność 7 050 jednostek. Statek jest również wyposażony w najnowocześniejszy system sztucznej inteligencji, który będzie działał na podstawie obrazu z kamer zainstalowanych w ładowni statku. Sztuczna inteligencja powiadomi załogę statku o wszelkich nieprawidłowościach w ładowni.
Uroczystość nadania nazwy i dostarczenia okrętu odbyła się 13 marca w stoczni Onishi. Statek jest pierwszym z jedenastu transportowców napędzanych LNG, które są zamawiane w Japonii przez MOL.
Oprócz tych funkcji, na pokładzie statku zainstalowana jest usługa komunikacji satelitarnej Starlink, która zapewni statkowi szybki internet.
MOL postawił sobie za cel eksploatację 90 statków napędzanych LNG i metanolem do 2030 roku. MOL wybrał LNG jako paliwo do napędzania statku, aby zmniejszyć emisje dla zrównoważonej żeglugi. LNG jako paliwo może zmniejszyć emisję CO2 o 25 do 30%, emisję tlenku siarki (SOx) o około 98%, a emisję tlenków azotu (NOx) o 85% w porównaniu z podobnymi statkami wykorzystującymi paliwo konwencjonalne.

* Jeśli jego Mazda produkowana jest w Japonii a nie np w Meksyku
Ostatnio edytowano 26 kwi 2024, 22:16 przez CezaR83, łącznie edytowano 6 razy
Ja zamówiłem mazde 3 w styczniu. Produkcja zakończona 8 marca i teraz czeka na transport. Wg sprzedawcy, powinna dotrzec do Zeebrugge około 10 maja
Gdzie znajde info o statku, który zabierze moje autko?
Gdzie znajde info o statku, który zabierze moje autko?
Info powinien/może podać Ci sprzedawca. Zapytaj, powinien Cu powiedzieć.
Ja tak miałem i mogłem sobie śledzić drogę statku wg stacji brzegowych. Można oczywiście kupić pakiet satelitarny, tylko po co?
Moja Mazda 3 już zjechała ze statku i czeka na transport do kraju.
Jeżeli Twoja była wyprodukowana 8 marca, to powinna już płynąć. Teraz płyną dookoła Afryki, co wydłuża czas dostawy o ok. 3 tyg.
Ja tak miałem i mogłem sobie śledzić drogę statku wg stacji brzegowych. Można oczywiście kupić pakiet satelitarny, tylko po co?
Moja Mazda 3 już zjechała ze statku i czeka na transport do kraju.
Jeżeli Twoja była wyprodukowana 8 marca, to powinna już płynąć. Teraz płyną dookoła Afryki, co wydłuża czas dostawy o ok. 3 tyg.
Jutro dopływają Mazdy do UK. Ile może potrwać rozładunek?
ratoschlaff napisał(a):Jutro dopływają Mazdy do UK. Ile może potrwać rozładunek?
Myślę że góra 48h juz z odpoczynkiem załogi.
Pytanie, czy od razu wejdą do portu, czy będą czekać na redzie. Statek z moją stał prawie dwa dni. Rozładunek i tankowanie kolejne 1,5 dnia i poźniej prawie 2 dni do Antwerpii. W Antwerpii rozładunek, papiery, podatki, cło, i inne czynności trwały praktycznie do poprzedniej niedzieli.
MichG napisał(a):Pytanie, czy od razu wejdą do portu, czy będą czekać na redzie. Statek z moją stał prawie dwa dni. Rozładunek i tankowanie kolejne 1,5 dnia i poźniej prawie 2 dni do Antwerpii. W Antwerpii rozładunek, papiery, podatki, cło, i inne czynności trwały praktycznie do poprzedniej niedzieli.
No i co masz juz pod domem?

Info w wątku Spotkań WARSZAWA
Panowie dobra wiadomość MAZDY juz dobiły do celu.
bez większych opóźnień!
aaa Dziś (26.04.2024) jeszcze kurs do Antwerpii to będzie port Docelowy!
Teraz cała procedura homologacyjna itp i wysyłka do dealerów

aaa Dziś (26.04.2024) jeszcze kurs do Antwerpii to będzie port Docelowy!
Teraz cała procedura homologacyjna itp i wysyłka do dealerów
Ostatnio edytowano 26 kwi 2024, 23:05 przez CezaR83, łącznie edytowano 1 raz
Śledziłem trasę prawie od Singapuru
U mnie będzie szybciej, bo odbieram w BE
Czekam z niecierpliwością na telefon od dilera
aczkolwiek na papierach mam odbiór do 16.06.2024 
Czekam z niecierpliwością na telefon od dilera
Super

Witam
Mam pytanie – na jakim etapie realizacji zamówienia dostaliście pierwszą informację o dacie produkcji, planowanym transporcie itp ? Ja załapałem się na styczniowy slot produkcyjny... Czy te informacje dostaje się od dilera czy z Mazda.pl ?
Pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie – na jakim etapie realizacji zamówienia dostaliście pierwszą informację o dacie produkcji, planowanym transporcie itp ? Ja załapałem się na styczniowy slot produkcyjny... Czy te informacje dostaje się od dilera czy z Mazda.pl ?
Pozdrawiam serdecznie
Wojbar napisał(a):Czy te informacje dostaje się od dilera czy z Mazda.pl ?
Witam na forum, całą korespondencją/kontaktem przed zakupem zajmuje sie dealer u którego zamówiłeś. Centrala MMP sie tym kompletnie nie interesuje, oni mają inne rzeczy do roboty niż niańczenie klientów
Wojbar napisał(a):na jakim etapie realizacji zamówienia dostaliście pierwszą informację o dacie produkcji
Date produkcji zazwyczaj dealer podaje na etapie załadunku auta na statek. Chociaż ja nie dopytywałem i dowiedziałem sie juz jak Mazda była w Belgii.