Fotoradary w nawigacji
1, 2
Cześć wszystkim posiadaczom Mazd
nie wyświetla mi w nawigacji fotoradarów (nawigacja nowego typu Mazda cx30 ,24 rok produkcji,aktualna mapa).Czy u was jest też brak radarów w mapach?
No właśnie to samo zauważyłem u siebie i nie wiadomo o co chodzi. Niby w opcjach jest włączone ale pokazywać i powiadamiać już przestał.
A jak właściwie jest z tą nawigacją.
Na stronie jest informacja że jest to nawigacja Hybrydowa.
Sama się aktualizuje, pokazuje fotoradary, ruch na drodze itd..
Mam sprzeczne informacje od handlowców.
Karta SD jest nadal.
Na stronie jest informacja że jest to nawigacja Hybrydowa.
Sama się aktualizuje, pokazuje fotoradary, ruch na drodze itd..
Mam sprzeczne informacje od handlowców.
Karta SD jest nadal.
No właśnie dobre pytanie: co z tą nawigacją.
Przejrzałem chyba wszystkie fora (polskie i zagraniczne) wychodzi na to, że jest to nawigacja hybrydowa, która pobiera dane on-line o statusie na drodze, o korkach itp. i nie musi być aktualizowana na komputerze. Informacje na stronie Mazdy mówią, że tej nawigacji nie trzeba aktualizować na komputerze. Z drugiej strony jest aplikacja do aktualizacji, czyli mam to robić czy nie mam. Napisałem do Mazda Polska i nie wiadomo. Pomyślałem sobie, że wezmę kartę SD z samochodu, włożę do komputera i spróbuję zrobić aktualizację. No i nie udało się, wyrzuca błąd i nic się dalej nie robi. W poprzedniej Mazdzie też CX-30 z 2021 roku robiłem raz na pół roku aktualizację na komputerze i nie było problemu.
https://mazda.update-mapnavi.com/overvi ... hYmYxNDg2~
https://www.mazda.pl/modele/mazda-cx-30/#
Przejrzałem chyba wszystkie fora (polskie i zagraniczne) wychodzi na to, że jest to nawigacja hybrydowa, która pobiera dane on-line o statusie na drodze, o korkach itp. i nie musi być aktualizowana na komputerze. Informacje na stronie Mazdy mówią, że tej nawigacji nie trzeba aktualizować na komputerze. Z drugiej strony jest aplikacja do aktualizacji, czyli mam to robić czy nie mam. Napisałem do Mazda Polska i nie wiadomo. Pomyślałem sobie, że wezmę kartę SD z samochodu, włożę do komputera i spróbuję zrobić aktualizację. No i nie udało się, wyrzuca błąd i nic się dalej nie robi. W poprzedniej Mazdzie też CX-30 z 2021 roku robiłem raz na pół roku aktualizację na komputerze i nie było problemu.
https://mazda.update-mapnavi.com/overvi ... hYmYxNDg2~
https://www.mazda.pl/modele/mazda-cx-30/#
Nawigacja hybrydowa jest od rocznika 2025. Ty masz 2024, wiec trzeba sie zaprzyjaźnić z czytnikiem kart SD.
Dopisano 7 lis 2024, 12:09:
Nawigacja hybrydowa jest od rocznika 2025. Ty masz 2024, wiec trzeba sie zaprzyjaźnić z czytnikiem kart SD.
Dopisano 7 lis 2024, 12:09:
cichy202 napisał(a):Nawigacja hybrydowa jest od rocznika 2025. Ty masz 2024, wiec trzeba sie zaprzyjaźnić z czytnikiem kart SD.
Ja mam modelowo 2025.
I pokazuje natężenie ruchu. Muszę po testować bo pierwsza trasę z AA.
Zgadza się, jest od rocznika 2025, i taki właśnie mam, kilka dni temu odebrałem. Mam modelowo 2025 już z Alexa i nawigacją hybrydową. Pokazuje natężenie ruchu. Nawet to działa, mniej więcej zgadza się Google Maps. Przy hybrydowej nawigacji też jest karta SD, przecież mapy/aplikacja z powietrza nie działa.
Zauważyłem, że od dwóch dni nie ma informacji o ruchu drogowym on-line. Wszystkie opcje oczywiście są włączone. Czy też tak zauważyliście w swojej nawigacji (oczywiście tej najnowszej hybrydowej) ?
arturch1977 napisał(a):Zauważyłem, że od dwóch dni nie ma informacji o ruchu drogowym on-line. Wszystkie opcje oczywiście są włączone. Czy też tak zauważyliście w swojej nawigacji (oczywiście tej najnowszej hybrydowej) ?
U mnie 14.11 jeszcze działała ale 15.11 rano już nie. Zgłoszone bo byłem na serwisie do Mazda Polska.
Podejrzewam że problem z usługami zespolonymi.
Napisałem w tej sprawie do Mazda Polska, ale na razie brak odpowiedzi. Też podejrzewam, że to ta usługa odgórnie została wyłączona. W samochodzie wszystko jest aktywne, łącznie ze zdalnym dostępem, który działa (z aplikacji). Jutro będę w ASO na wymianie kół na zimowe to też to zgłoszę. W innym samochodzie (Kia) to jak ta usługa przestała działać to jest taki ukryty przycisk Reset i wtedy cały system się ponownie uruchomił i zadziałał. A tutaj nic takiego nie znalazłem.
dark_luke napisał(a):arturch1977 napisał(a):Zauważyłem, że od dwóch dni nie ma informacji o ruchu drogowym on-line. Wszystkie opcje oczywiście są włączone. Czy też tak zauważyliście w swojej nawigacji (oczywiście tej najnowszej hybrydowej) ?
U mnie 14.11 jeszcze działała ale 15.11 rano już nie. Zgłoszone bo byłem na serwisie do Mazda Polska.
Podejrzewam że problem z usługami zespolonymi.
Wczoraj byłem w ASO na wymianie kół na zimowe i przy okazji zgłosiłem, że usługi połączone nie działają odnośnie nawigacji online. No to niestety uruchomiłem zbiorowe myślenie i zaczęto mi wpierać, że czegoś takiego w tym modelu nie ma. Nie mówiąc już o tym że Alexy też nie ma. A jak zacząłem udowadniać że są takie opcje to nadal serwis twierdził, że to niemożliwe. Niestety pracownicy ASO nie nadążają za nowościami w ich samochodach.
Nic dziwnego, do mojego dealera Mazda nie przekazała informacji ze MY2024 uzywa innego programu do aktualizacji map. Nie jest to wina ASO, tylko komunikacji ze strony Mazdy.
Dopisano 20 lis 2024, 16:51:
Nic dziwnego, do mojego dealera Mazda nie przekazała informacji ze MY2024 uzywa innego programu do aktualizacji map. Nie jest to wina ASO, tylko komunikacji ze strony Mazdy.
Dopisano 20 lis 2024, 16:51:
dark_luke napisał(a):Ciekawe czy ktoś zgłosił nie zgodność produktu z opisem ?
Ale o jaką niezgodność produktu z opisem chodzi ?
arturch1977 napisał(a):dark_luke napisał(a):Ciekawe czy ktoś zgłosił nie zgodność produktu z opisem ?
Ale o jaką niezgodność produktu z opisem chodzi ?
Nie działająca hybrydowa nawigacja.
Nawigacja hybrydowa w końcu zaczęła mi działać jak należy. Pokazuje już online zamknięte drogi, natężenie ruchu na drodze. Zgłosiłem to w ASO ale nie wiedzieli o czym mówię a nawet mi wpierali, że CX-30 tej funkcjonalności nie posiada. No to musiałem udowodnić, że jednak modelowo 2025 już posiada. Mimo że tej nawigacji hybrydowej (wg producenta i informacji z Mazda Polska) się nie aktualizuje na komputerze bo sama ma się aktualizować to jednak włożyłem kartę SD do komputera, uruchomiłem ten nowy program, który jest do tego preferowany i zrobiłem aktualizuj. Pokazało, że mam na karcie najnowszą wersję z września 2024 ale aktualizacja się na kartę wgrywała, czyli jednak jakieś pliki się naprawiły i po tej operacji w aucie usługa online zaczęła działać. Przy okazji to jeszcze w ASO mi wmawiali, że nie mam też Alexy, musiałem też to udowadniać. Nie wiem dlaczego pracownicy ASO nie mają informacji, co ich samochody posiadają w wyposażeniu, nie czytają żadnych folderów, czy informacji na stronie internetowej.
arturch1977 napisał(a):Nawigacja hybrydowa w końcu zaczęła mi działać jak należy. Pokazuje już online zamknięte drogi, natężenie ruchu na drodze. Zgłosiłem to w ASO ale nie wiedzieli o czym mówię a nawet mi wpierali, że CX-30 tej funkcjonalności nie posiada. No to musiałem udowodnić, że jednak modelowo 2025 już posiada. Mimo że tej nawigacji hybrydowej (wg producenta i informacji z Mazda Polska) się nie aktualizuje na komputerze bo sama ma się aktualizować to jednak włożyłem kartę SD do komputera, uruchomiłem ten nowy program, który jest do tego preferowany i zrobiłem aktualizuj. Pokazało, że mam na karcie najnowszą wersję z września 2024 ale aktualizacja się na kartę wgrywała, czyli jednak jakieś pliki się naprawiły i po tej operacji w aucie usługa online zaczęła działać. Przy okazji to jeszcze w ASO mi wmawiali, że nie mam też Alexy, musiałem też to udowadniać. Nie wiem dlaczego pracownicy ASO nie mają informacji, co ich samochody posiadają w wyposażeniu, nie czytają żadnych folderów, czy informacji na stronie internetowej.
O dobra informacja sprawdzę czy działa. I czy trzeba aktualizować kartę. Mam czasami informację że system TSR nie działa przy uruchomieniu auta ale to mija po 10s. Albo to faktycznie problem z karta i aktualizacja karty SD i to nie działało albo coś u nich.
"Problem" z TSR to tak na prawdę nie problem. System jest trochę przewrażliwiony i czasem wywala taki komunikat jak nie może określić pozycji samochodu i aktualnego ograniczenia. Ta sama sytuacja jest w MY2024.
1, 2