od odebrania nowej CX30 zacząłem wozić dziecko w foteliku na przednim siedzeniu. Wyłączyłem poduszkę powietrzną, ustawiłem fotelik i w drogę. Wszystko fajnie do momentu, aż młody nie został w przedszkolu, a ja ruszyłem do pracy. Nie dość, że pipczy system TSR, o którym pisałem w innym wątku, to teraz jeszcze dochodzą dźwięki, że pas pasażera nie zapięty. No nie zapięty, bo pasażera nie ma... :–) Wysiadł w przedszkolu.
W CX5 i M3 (poprzednich generacjach) nie ma tego problemu. Samochód "rozpoznaje", że wiozę fotelik i nic nie piszczy by zapiąć pasy. W CX5 to nawet poduszka sama się wyłącza.
Czy jest jakieś ustawienie w CX30, by to wyłączyć, lub by samochód "rozpoznał" fotelik?
Dopisano 3 paź 2023, 09:16:
Zadzwoniłem do kilku serwisów i odpowiedz jest jedna – nie da się.

W modelu rocznikowym poniżej 2024 nie było tych "problemów". Teraz dla "bezpieczeństwa" wszystko pipczy i doprowadza do szału i braku koncentracji – świetny sposób na bezpieczeństwo. Dodatkowo muszę kupić "zaślepkę" do pasa by samochód myślał, że pas jest zapięty.
Po ~2tyg użytkowania jestem zawiedziony. Ciekawe czy można wystąpić o reklamację :–)