Witam ponownie,
Rozglądam się za kompletem kół na zimę samochód odebrałam na 215/55/R18 letnim komplecie, chciałabym na zimę zmniejszyć średnicę z 18 na 16 i zastanawiam się czy opony 205/70/R16 będą dobre. Z kalkulatora wynika że powinny być ok ale nikt nie chce potwierdzić tego rozmiaru.
Pomiędzy zalecanymi 215/65/R16 a wybranymi przez nas jest ok 100 zł różnicy w cenie za sztukę.
Czy ktoś już testował ten rozmiar?? Czy musze trzymać się zalecanych przez mazdę?
Opony i felgi zimowe
Strona 1 z 1
Wejdą jeśli o to pytasz, ale legendy miejskie są takie, że może ktoś się doszukiwać problemów przy roszczeniach gwarancyjnych czy ubezpieczyciel przy szkodzie. Jest to rozmiar niehomologowany do tego samochodu przez producenta.
No oponeo nie jest tak strasznie. Dodam tylko to co usłyszałem od syna jak zastanawiałem się nad oponami "Na takie auto Cię stać a na opony nie". Opony zimowe to bezpieczeństwo i powinny być dobrej jakości i klasy. Ja w porywach szaleństwa wziąłem felgi na zimę 18" a nad oponami zastanawiam się czy Nokian czy Kleib. Oczywiście można pożałować kasy i wziąć rodzime Kormorany lub Jakąś taniznę za 250 zł. Nie dziękuję kiedyś już zrobiłem ten błąd i żałowałem bo trzymanie opon na drodze było porażką i jedną wielką mordęgą dla kierowcy. Przemyśl zakup dobrze bo wydajesz pieniądze na kilka lat jeśli mało robisz km.
krzychun napisał(a):Wejdą jeśli o to pytasz, ale legendy miejskie są...
Homologowane R16 maja o 1% różnicy, a 205/70 identyczną średnicę.
Maz56 napisał(a):Dodam tylko to co usłyszałem od syna jak zastanawiałem się nad oponami "Na takie auto Cię stać a na opony nie".
Święte słowa –> dobra opona to podstawa.
Nokian'y mnie zawiodły ... sparciały –> podobno standard od kiedy są z Rosji ( opinia wulkanizatorów)
Klebi, Bridgestone czy Conti są u mnie na tapecie. Sam rozmiar to 100 zł różnicy.
- Od: 7 sie 2021, 19:27
- Auto: Mazda CX 30 150 km Hikari
krzychun napisał(a):OLi napisał(a):Homologowane R16 maja o 1% różnicy, a 205/70 identyczną średnicę.
Wiem, umiem liczyć, ale mają 1cm szerokości mniejszy kontakt z nawierzchnią.
Ooo i o to się rozchodzi... w naszym kraju, gdzie zima zaskakuje drogowców co roku
Homologacja jest na 215 i stąd pytanie czy ktoś sprawdzał/testował i czy serwis zwrócił uwagę?
OLi napisał(a):Ooo i o to się rozchodzi... w naszym kraju, gdzie zima zaskakuje drogowców co roku, jest to korzystniejsze.
Ja tylko czekam na takie dni. Bo w swojej 3 letniej karierze AWD jeździłem tylko 4 razy po śliskiej drodze. Takie mamy zimy (prawie w górach). Więc bez przesady. Za to 99% innego czasu masz trochę gorszą przyczepność. Węższe opony to się przydawały jak były opony 175, a samochody ważyły poniżej tony. I to jedynie jeśli chodziło o uciąg w głębokim śniegu, w innych przypadkach sprawują się gorzej szczególnie jeśli chodzi o drogę hamowania... Teraz to bardziej mit niż coś co jest lepsze.
krzychun napisał(a):Ja tylko czekam na takie dni. Bo w swojej 3 letniej karierze AWD jeździłem tylko 4 razy po śliskiej drodze. Takie mamy zimy (prawie w górach). Więc bez przesady. Za to 99% innego czasu masz trochę gorszą przyczepność. Węższe opony to się przydawały jak były opony 175, a samochody ważyły poniżej tony. I to jedynie jeśli chodziło o uciąg w głębokim śniegu, w innych przypadkach sprawują się gorzej szczególnie jeśli chodzi o drogę hamowania... Teraz to bardziej mit niż coś co jest lepsze.
Uciąg w głębokim śniegu .... tu dobrym benchmarkiem są kraje skandynawskie i ich rozwiązanie na jazdę w ciężkich warunkach śnieżnych. Ponieważ kolców u nas nie mamy dozwolonych … łańcuchy w bagażniku.
Główne korzyści są z jazdy w błocie pośniegowym, mniejszej podatności na aquaplaning..... gdzie już każdy cm opony mniej się liczy. A to co roku występuje przez dużą część zimy.
Bez przesady 1 cm szerokości opony nie wpłynie zauważalnie na drogę hamowania. Szczególnie w warunkach zimowych.
Okazjonalnie jak trafi się ten jeden tydzień to i w górach po ubitym śniegu się jeździ ciut lepiej.
Trochę mit z tą wagą ..... tu nie ma znaczenia ile waży samochód, po prostu nacisk wywierany przez węższą oponę jest większy.
Ale do sedna będę wdzięczna jeśli ktoś miał doświadczenia z 205/70/16 i serwisem.
Dla pewności zapytam czy nie masz przypadkiem AWD? Jak tak to 16" odpada.
Co do rozmiaru to nie kupuję kombinowania dla takiej oszczędności, która może się okazać pozorna. Będzie działać i będzie bezpiecznie, ale zysk nie warty tego, że w razie jakiegokolwiek problemu z zawieszeniem, hamulcami itp ASO będzie miało punkt zaczepienia.
Co do samych opon to ja jestem bardzo zadowolony z fabrycznej yokohamy – bardziej niż z letnich Conti, tyle, że ja mam 2 zestawy 18"
Co do rozmiaru to nie kupuję kombinowania dla takiej oszczędności, która może się okazać pozorna. Będzie działać i będzie bezpiecznie, ale zysk nie warty tego, że w razie jakiegokolwiek problemu z zawieszeniem, hamulcami itp ASO będzie miało punkt zaczepienia.
Co do samych opon to ja jestem bardzo zadowolony z fabrycznej yokohamy – bardziej niż z letnich Conti, tyle, że ja mam 2 zestawy 18"
Zimowe do CX-30 jeżeli chodzi o 16" to powinny mieć rozmiar 215/65/R16 98H, jeżeli chodzi o firmę to polecam Pirelli Winter SottoZero3 lub Michelin Alpin 6 
Gazda napisał(a):Zimowe do CX-30 jeżeli chodzi o 16" to powinny mieć rozmiar 215/65/R16 98H, jeżeli chodzi o firmę to polecam Pirelli Winter SottoZero3 lub Michelin Alpin 6
Na michelinach nie jeździłem ale pirelli miałem w każdym swoim samochodzie, a próbowałem różnych marek premium. Pirelli na zawsze w moim serduszku. Zastanawiam się czy tych fabrycznych, które dostałem z autem (Bridgesone i Continentale) nie wymienić na Pirelli. O ile do letnich nie mogę się przyczepić o tyle zimowe są takie... nie za dobre mam wrażenie...
pawcho napisał(a):Tak swoją drogą ktoś z Was jeździł na całorocznych? Ja zamówiłem crossclimate 2-oczywiście 18.Zobaczę jak się sprawują.
Ja mam od miesiąca Bridgestony A005 Evo, takie mi polecili w wulkanizacji zamiast Michelinów, ale na razie za wcześnie na oceny, bo wcześniej nie korzystałem z całorocznych.
Strona 1 z 1