elektryczne szyby, problem po wymianie akumulatora

(2017-) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez panwu » 4 kwi 2025, 14:20

Cześć,
Mam problem z elektrycznymi szybami w mazdzie cx5 z 2018 roku.
Problem prawdopodobnie pojawił się w momencie wymiany akumulatora na nowy (albo przypadkowo zbiegło się to w czasie).
Chodzi o otwieranie/zamykanie szyb. Nie jestem w stanie otworzyć całej szyby na raz. Szyba otwiera kawałek, pozniej jest sekunda w ktorej nie można nic zrobic i pozniej znow można kawałek otworzyć – cala szyba otworzy sie na 3-4 razy. Problem wystepuje we wszystkich szybach oprócz kierowcy.
Próbowałem zaprogramowac szyby otwierając do konca, później zamykając i przytrzymać przez kilka sekund przycisk, ale w żaden sposób to nie działa.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem i sobie z nim poradzil?
Początkujący

Od: 4 kwi 2025, 12:11
Auto: Mazda CX5, 2018, 2.0 benzyna, automatyczna skrzynia biegów

Postprzez tadek125 » 21 sty 2026, 08:33

dokładnie mam to samo z otwieraniem tylko że wszystkie działają dobrze oprócz kierowcy
podnoci sie szyba po kawałku
nie wiem gdzie jest problem
stało się to z dnia na dzień
Początkujący

Od: 13 sty 2026, 06:11
Auto: CX-5

Postprzez Kit » 23 sty 2026, 17:14

To już taka „uroda” automatycznego podnoszenia/opuszczania szyb, chyba w większości współczesnych samochodów. Trzeba „nauczyć" na nowo komputer końcowych pozycji szyby. W załączniku masz to opisane. A w Twojej CX-5 szyba mogła po prostu przymarznąć.

Ten układ z szybami nie ma żadnych krańcowych czujników. Jako, że nie jestem elektrykiem, więc spytałem AI jak on działa. Oto odpowiedź:

"Krótko: układ automatycznego podnoszenia i opuszczania szyb to połączenie silnika elektrycznego, mechanicznego regulatora, przycisków i modułu sterującego z czujnikami. Razem pozwalają na sterowanie szybą w prowadnicach, zatrzymanie jej na krańcach i ochronę przed przytrzaśnięciem.
Szczegóły działania
• Elementy podstawowe
o Przełącznik (przycisk) – zwykle momentary, z funkcją „one touch” (jedno pociągnięcie = ruch do końca).
o Silnik elektryczny – zmiana kierunku obrotów (zmiana biegunowości napięcia) powoduje ruch szyby w górę lub w dół.
o Regulator (mechanizm) – przekładnia zębatkowa, układ nożycowy lub linkowy prowadzi szybę w prowadnicach.
o Moduł sterujący (układ elektroniczny) – interpretuje sygnały z przełącznika i czujników, steruje silnikiem.
o Czujniki pozycji/prędkości – np. czujnik Halla, enkoder lub pomiar czasu/prądu do wykrywania pozycji i ruchu.
o Bezpieczniki/ przekaźniki/bezpieczeństwo prądowe – chronią obwód.
• Zasada pracy krok po kroku
1. Użytkownik naciska przełącznik. Krótkie naciśnięcie zwykle powoduje ruch tak długo, jak trzymany jest przycisk; dłuższe naciśnięcie do „drugiego oporu” uruchamia automat.
2. Przełącznik wysyła sygnał do modułu sterującego, który załącza silnik i zmienia kierunek zasilania (biegunowość).
3. Silnik napędza regulator, który przesuwa szybę w prowadnicach w górę lub w dół.
4. Czujniki (np. Hall/enkoder) monitorują pozycję lub sterownik śledzi czas/prąd – gdy szyba osiągnie skrajne położenie, moduł odcina zasilanie.
5. Jeśli podczas podnoszenia natrafi na przeszkodę (np. palec), układ wykrywa zwiększony pobór prądu lub nieoczekiwane zatrzymanie i natychmiast odwraca ruch lub przerywa go (funkcja anti pinch).
• Funkcja „auto” / kasowanie pamięci
o Moduł często wymaga procedury zerowania (kalibracji), żeby wiedzieć położenie krańcowe szyby. Procedura może polegać na przytrzymaniu przycisku do końca ruchu, a moduł zapisuje czas/impulsy lub pozycję czujnika jako skraj.
o Po kalibracji jedno pociągnięcie uruchamia pełny cykl do końca bez trzymania przycisku.
• Bezpieczeństwo
o Wykrywanie przeciążenia przez pomiar prądu silnika i/lub czujniki pozycji.
o Szybkie zatrzymanie lub cofnięcie przy wykryciu przeszkody.
o Zabezpieczenia przeciwzwarciowe i bezpieczniki w instalacji.
Typowe awarie i szybka diagnostyka
• Szyba nie reaguje wcale: sprawdź bezpiecznik, zasilanie modułu, przełącznik kierowcy.
• Działa tylko przytrzymując przycisk, ale nie auto: brak kalibracji/pamięci modułu — zwykle trzeba „zerować” (procedura zależna od modelu auta).
• Zatrzymywanie się lub głośna praca: zużyte prowadnice, zabrudzenia lub uszkodzony regulator/silnik.
• Cofanie przy podnoszeniu (antypinch) bez przeszkody: błąd czujnika prądu lub modułu — możliwa konieczność resetu lub wymiany sterownika.
Kilka porad konserwacyjnych
• Smaruj prowadnice odpowiednim środkiem (nie silikonem agresywnym) i usuwaj zanieczyszczenia.
• Sprawdzaj stan uszczelek drzwi (woda zamarzająca może blokować szybę zimą).
• Jeśli problem się powtarza, odczyt błędów modułu (jeśli występuje) lub diagnostyka w warsztacie.”

Wydaje mi się, że w Mazdach jest prostszy i pewniejszy układ polegający na pomiarze prądu. Stąd oblodzone lub zabrudzone uszczelki powodują zbyt duże opory i w konsekwencji płynie zbyt duży prąd, co może powodować wyjście z trybu automatycznego. Jednak jak pisze AI przyczyn może być więcej.
Forumowicz

Od: 31 paź 2022, 19:51
Auto: Mazda CX-5 KF 2.5 SKYACTYIV-G 194 KM 6 AT 4x4 SkyPASSION Machine Gray AD 2018