Dostosowanie do norm EU auta z USA Mazda CX-5 Toring 2019 rok

(2017-) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ten_haski » 16 lut 2025, 12:12

Dzień dobry wszystkim. Jestem obecnie w trakcie importu Mazda Cx-5 wersja touring z 2019 roku. Auto po aukcji zostało załadowane w kontener i obecnie płynie do Europy i ma przyjechać do mnie do Wrocławia w marcu
Przeszukując fora tematyczne próbuję usystematyzować swą wiedzę na temat potrzebnych zmian w aucie z rynku USA by spełniało warunki rejestracji w Polsce. Potrzebuję informacji najlepiej od osób które sprowadzały to auto i je dostosowywało lub od osób które świadczą takie usługi.
Lista koniecznych zmian:
1. Przednie reflektory auta muszą być standardu EU asymetryczne . Proszę jeszcze o informację jak jest w tych lampach z tematem świateł do jazdy dziennej i ich obrysówkami. Jak jest z tą wersją auta z przednimi kierunkowskazami. Nie posiadam informacji jaki typ ma moja wersja auta tych lamp. Jeśli ktoś ma te informację to poproszę zwrotnie. Chat GPT twierdzi że w autach mojej wersji mazdy lampy są Halogenowe. Co polecacie jako dostosowanie tych lamp. Zmianę na wersję Europejską czy pomoc w dostosowaniu tych lamp przez warsztaty w tym się specjalizujące?
2. Tylne światło lewe przeciwmgielne. Temat mocno opisany w wątku podlinkowanym poniżej. Wymaga zmiany manetki lewej i zmian w sofcie auta. Ile osób może potwierdzić temat że działa to bez problemu. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... &start=220
3. Licznik Auta. I na ten temat można znaleźć najmniej informacji. Posiadam w aucie licznik wyświetlający wskazania w milach i temperaturę w stopniach Farenheita. Pytanie brzmi. Czy zmiana oprogramowania w aucie na wersję EU zmieni dane wyświetlania na KM i na stopnie Celsjusza? Licznik jest skalowany na tarczach w Milach i KM i wydaje się to że jest możliwa taka zmiana by dostosować go do warunków w PL. Jeśli zmiana wymaga zmianę licznika „drogomierza” to potrzebuję informacji w jaki sposób i gdzie mogę zmienić wskazanie by licznik pokazywał prawidłowy przebieg w kilometrach. Obecnie na liczniku mam 61 212 mil. Więc po przeliczeniu potrzebuję by licznik wskazywał 61 212 x 1,60931 = 98512 km lub nieco więcej. W jaki sposób sobie legalną drogą z tym tematem poradzić?
4. Od osoby ze stacji diagnostycznej usłyszałem też o pasach bezpieczeństwa i sprawdzeniu ich metek- wszywek – Czy pasy bezpieczeństwa w Mazda Cx-5 2019 roku różnią się od wersji na Europę Może ktoś coś na ten temat powiedzieć? (pierwszy raz to usłyszałem od osoby w stacji diagnostycznej)
5. Zmiana programowa Auta na wersję PL. Bardziej kosmetyka czy wymóg?
6. Dostosowanie tunera auta do częstotliwości w Polsce – EU. Mam po obdzwonieniu magików pewien przekrój informacji. Część firm od dostosowania wyraźnie mówi o konieczności wymiany tunera auta. Nie mniej niektóre firmy twierdzą że razem z dostosowaniem Softu na EU potrafią programowo włączyć parzyste fale. Piszą również że RDS będzie działał – jakie macie doświadczenia w tym temacie?
7. Dodatkowe opcje z konfiguracją auta poprzez interfejs OBD – Dodatkowe funkcje w MZD connect dla osób nie bojących się grzebania. Czy to działa z Mazda CX-5 bo opisy wskazują że działa bez problemu. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 4&t=202227
8. Sprawa kluczyka – Czy wersja pilota do auta z USA różni się czymś od wersji EU. Wyczytałem że są inne częstotliwości. Jak jest z kodowaniem nowego kluczyka (jedzie do mnie tylko jeden)
Proszę was o podzielenie się wiedzą i dodanie tematów które pominąłem a są bardzo ważne. Jeśli nie na forum to na PRIV. Mam nadzieję że zebranie tych wszystkich tematów w jednym miejscu pomoże innym osobom. Może odezwie się do mnie warsztat z Wrocławia który kompleksowo jest w stanie zająć się tematem dostosowania do warunków w PL.
Dziękuję za wszelkie informacje dodatkowe.
Początkujący

Od: 8 lut 2025, 21:15
Auto: Mazda cx-5 Touring AWD