Witajcie,
Mam problem z prawym kierunkowskazem w mojej Mazdzie CX-5 (rocznik 2021).
Pierwszym objawem było przyspieszone miganie kierunkowskazu (zarówno wizualnie, jak i akustycznie – charakterystyczne szybkie „pikanie”). To wzbudziło moje podejrzenia, że układ sygnalizuje usterkę.
Po dokładniejszym sprawdzeniu zauważyłem, że:
prawy tylny kierunkowskaz nie świeci się,
zamiast niego miga światło STOP w tej samej lampie,
żarówka kierunkowskazu jest sprawna (testowana w lewej lampie – działa prawidłowo),
po wyjęciu i ponownym włożeniu żarówki w wadliwą lampę – ponownie uruchamia się nie kierunkowskaz, lecz światło STOP.
Wygląda to więc na problem ze zwarciem albo brakiem masy w obwodzie lampy.
Moje pytania:
1. Od czego najlepiej zacząć diagnostykę ?
2. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem w Mazdzie CX-5 (lub innych modelach Mazdy)?
3. Jeśli tak – co było przyczyną i w jaki sposób udało się to naprawić?
Dla lepszego zobrazowania sytuacji nagrałem krótki film, w którym pokazuję, jak po włożeniu żarówki w gniazdo zamiast kierunkowskazu zaczyna migać światło STOP.
Będę wdzięczny za wskazówki, gdzie dokładnie szukać problemu i jak go skutecznie rozwiązać.
Problem z brakiem prawego kierunkowskazu Cx-5 2021r.
Strona 1 z 1
Sprawdź wtyczkę do lampy w pierwszej kolejności być może coś albo się poluzowało albo zaśniedziało -zobaczysz jakiś nalot, jeśli to nie to to w samej lampie coś musi być, gniazdo żarówki albo wtyczka zobacz jeszcze dokładnie

- Od: 26 gru 2015, 09:57
- Auto: Mazda3 BL MPS '11 2.3T
Mazda3 BM '16 2.0 [*]
Mazda3 BN '18 2.0
Cześć awido!
Wpadłem na Twój post, choć już miesiąc minął – mam podobny problemik z kierunkowskazem w mojej starej Mazdzie, więc odkopałem temat z ciekawości. To, że żarówka działa, a stop miga zamiast kierunkowskazu, brzmi jak klasyczne zwarcie albo problem z masą, jak sam zauważyłeś. Koolczas ma rację z wtyczką – u mnie pomogło wyczyszczenie styków i sprawdzenie kabli, bo czasem wilgoć robi swoje. Może warto też rzucić okiem na kostkę w lampie? Nagrałeś film, super – jakbyś mógł opisać, co na nim widać, to może coś podpowiem. Daj znać, jak poszło!
Pozdro!
Wpadłem na Twój post, choć już miesiąc minął – mam podobny problemik z kierunkowskazem w mojej starej Mazdzie, więc odkopałem temat z ciekawości. To, że żarówka działa, a stop miga zamiast kierunkowskazu, brzmi jak klasyczne zwarcie albo problem z masą, jak sam zauważyłeś. Koolczas ma rację z wtyczką – u mnie pomogło wyczyszczenie styków i sprawdzenie kabli, bo czasem wilgoć robi swoje. Może warto też rzucić okiem na kostkę w lampie? Nagrałeś film, super – jakbyś mógł opisać, co na nim widać, to może coś podpowiem. Daj znać, jak poszło!
Pozdro!

- Od: 23 mar 2025, 18:24
- Auto: BMW i8
Strona 1 z 1