Woda pod klapka VIN / materiałem po stronie pasażera

(2017-) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez meridian » 28 lut 2021, 18:48

Cześć wszystkim właścicielom CX-5.

Dziś przy okazji przypadkowego sprawdzania numeru VIN pod klapką pod dywanikiem po stronie pasażera odkryłem że cała blacha z numerem "pływa" w wodzie – dosłownie.
Samochód garażowany ale ostatnio było kilka wyjazdów i stał pod chmurką ale zdziwiło mnie to bardzo, tym bardziej że po wytarciu wody w miejscu numeru VIN wsadziłem rękę głębiej i dalej też było mokro a gąbka wokół i tapicerka materiałowa od spodu również cała mokra.
Od góry po dotknięciu tapicerki nie jest wilgotna.
Sprawdziłem w mojej drugiej maździe 3 (z 2015r.) to miejsce i jest suchutko, więc ewidentnie coś jest nie tak. Jutro dzwonię do ASO na wizytę bo gdzieś coś przecieka.

Może ktoś miał podobny problem i może się wypowiedzieć?
A tym co nie sprawdzali polecam zajrzeć bo rzadko się zagląda w to miejsce a jest coś nie tak. <cisza>
Forumowicz

Od: 7 gru 2016, 09:09
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB 120KM

Mazda CX-5 KF 2019 160KM

Postprzez daroMW » 6 mar 2021, 15:40

Więc i u mnie "mokro-pływa" woda pod dywanikiem. :(
Zauważyłem tydzień temu, przy sprzątaniu i po myciu podwozia na myjni bezdotykowej. Tak, jak Ty przez przypadek podniosłem "klapkę VIN", patrzę i nie wierzę – woda. Materiał suchy. Wziąłem się zaraz za rozbieranie. Pod matą jest gąbka a konstrukcja podwozia przed fotelem w tzw. skos z otworem średnicy ok. 10mm po środku. Podejrzewam, iż jest to otwór wentylacyjny przez który sam podczas mycia podwozia "wlałem" wodę do kabiny. Nie miałem czasu, by to dokładniej sprawdzić. <co?>
Napisz co na to ASO, czy jesteś już po wizycie i co powiedzieli. Pozdrawiam papa
Forumowicz

Od: 12 wrz 2018, 20:29
Auto: CX-5 v.2017(KF)/FWD/2.0/MT/SkyEnergy/2018

Postprzez meridian » 28 cze 2021, 12:31

Cześć, sorry że po tak długim czasie odpisuje, ale w międzyczasie auto miało kolizję i temat został zapomniany. Ostatnio robiłem testy z myjką i też jechałem w mega ulewie ok. 30min i po powrocie do domu, pod klapką było sucho, więc wygląda na to że z zewnątrz woda tam nie dociera. Na razie teoria jest taka że jak to się pojawiło w marcu to były jeszcze mrozy i po wjeździe do ocieplanego garażu, pod wpływem różnicy temperatur woda się tam skropliła – może trochę naciągane ale inne pomysłu nie mam <co?>
W ASO powiedzieli że trzeba by auto zostawić na 2-3 dni, bo musieliby rozebrać pół wnętrza i potem lać wodą i patrzeć czy się gdzieś pojawia <rotfl>
Forumowicz

Od: 7 gru 2016, 09:09
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB 120KM

Mazda CX-5 KF 2019 160KM