Problem z hotspotem i WiFi

(2017-) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Olszyn » 6 sty 2021, 01:31

Witam.
W samochodzie skonfigurowałem sieć WiFi poprzez Hotspot osobisty w telefonie Apple iPhone XR (iOS 14.3). Samochód po podaniu hasła łączy się z telefonem i wszystko jest w porządku do momentu ponownego uruchomienia samochodu. Wtedy system nie chce łączyć się z hotspotem – nie widzi go, (symbol nieaktywnej sieci widoczny). Po wejściu do ustawień i ponownym wybraniu sieci konieczne jest ponowne wprowadzenie hasła do hotspotu. Zainstalowana jest najnowsza wersja MZD Connect (70.00.367A).
Problemy widzę jakby dwa:
1- iPhone trzeba "wzbudzić" – poprzez wejście do ustawień->Hotspot osobisty – wtedy sieć jest widoczna po wejściu do Ustawień w MZD connect
2 – jak już w MZD Connect dam na "połącz" z siecią hotspota iPhone'a – to okazuje sie że nie nie ma zapisanego hasła i trzeba go podawać raz jeszcze (tak jakby system MZD nie zapisywał hasła).
Może Ktoś miał podobnie – nie wiem czy to problem iPhone'a czy coś z MZD connect, a może razem ze sobą ten teges nie za bardzo??? :|
Początkujący

Od: 28 sty 2014, 22:31
Auto: Mazda CX-5 2.0 SKYACTIVE-G 6AT SkyPASSION '17r.
Mazda 2 1.5 3D Sport '09r.

Postprzez andrep » 6 sty 2021, 14:59

Sprawdź na innym telefonie to przynajmniej będziesz wiedział po której stronie przyczyna? (obstawiam tel. <oczko> ) Ja miałem podobny problem z bluetooth,pomogło przywrócenie tel. do ustawień fabrycznych ale wiadomo jaki to kłopot...
Reset MZD robiłeś ?
Back+Navi+Mute trzymać 10 sek.
Mazda CX3 AWD Obrazek
Forumowicz

Od: 26 sty 2016, 17:58
Auto: Była/jest...
Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety
Jest
BMW i3 "elektrowóz"2018 (XII) 186KM

Postprzez Olszyn » 6 sty 2021, 23:35

Sprawdzę jeszcze z innym telefonem – bo przypuszczam że "jabłuszko" nie jest tu bez winy, ale zapamiętanie (a raczej jego brak) hasła przez MZD Connect mnie zastanawia...
Co do reetu – MZD jest prawie co tydzień po aktualizacji (z wersji 70.00.352 do .367A) – ale dzięki za jakieś następne tropy...
AKTUALIZACJA:
Wychodzi na to że iPhone XR się rozłącza, ale po ponownym "wymuszeniu" aktywacji hotspota (czyli wejściu do ustawień –> hotspot) sieć jest znów widoczna ale bez zapamiętanego hasła (które pozostaje w hotspocie bez zmian...)
Czyli MZD Connect też nie bez winy..?!
Pozostaje pomoc Apple...
Początkujący

Od: 28 sty 2014, 22:31
Auto: Mazda CX-5 2.0 SKYACTIVE-G 6AT SkyPASSION '17r.
Mazda 2 1.5 3D Sport '09r.