Jaki skaner diagnostyczny lub interfejs?

Mazda6 2002–2007

Postprzez cfka » 3 lut 2019, 13:55

Witam, czy jest jakakolwiek szansa, jakimkolwiek programem połączyć się przez kabel, który jest załączony na zdj. z Mazdą 6 2004r diesel 136KM ? chciałbym sprawdzić co w nim "piszczy"
Załączniki
IMG_20190203_134720.jpg
Początkujący
 
Od: 28 paź 2017, 11:10
Posty: 19
Auto: Mazda 6 2004r. Ropniaczek 136KM, w kombiaczku ^^

Postprzez pawwroc » 5 lut 2019, 01:20

Jest,takim kablem łączę się z mazdą mojego syna ,ma identyczną jak twoja.
Wystarczy forscan,gdybyś miał komunikat że program wykrył podróbkę elma wykonaj czynności jak tu :
https://aveoworklogs.pl/pl2303hx-instal ... htbox-3/0/
Początkujący
 
Od: 13 wrz 2016, 18:17
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Auto: Mazda 6 1.8 pb 2006 r. L8

Postprzez cfka » 5 lut 2019, 20:41

No właśnie odpalałem forscana i krzyknal komunikat o podróbie. Dzięki bardzo. Poza tym na win 7 wszelkie sterowniki USB instalowałem żeby mi poprawnie kabel działał, ale nic z tego znak zapytania jest przy USB w men. urządzeń
Początkujący
 
Od: 28 paź 2017, 11:10
Posty: 19
Auto: Mazda 6 2004r. Ropniaczek 136KM, w kombiaczku ^^

Postprzez pawwroc » 6 lut 2019, 00:04

Zastosuj się dokładnie do linku powyżej,wykrzyknik na pewno zniknie.
Początkujący
 
Od: 13 wrz 2016, 18:17
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Auto: Mazda 6 1.8 pb 2006 r. L8

Postprzez cfka » 6 lut 2019, 07:50

A czy przez kabel micro usb do telefonu da radę? Chodzi mi dokładniej o adapter micro usb do telefonu i przez elm się połączyć w tel z programem na android, czy przejdzie takie coś?
Początkujący
 
Od: 28 paź 2017, 11:10
Posty: 19
Auto: Mazda 6 2004r. Ropniaczek 136KM, w kombiaczku ^^

Postprzez pawwroc » 6 lut 2019, 23:11

Cześć ,niestety aż takim orłem to ja nie jestem.Próbuj przecież nic się nie stanie jak nie zabangla.
Początkujący
 
Od: 13 wrz 2016, 18:17
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Auto: Mazda 6 1.8 pb 2006 r. L8

Postprzez ArturG » 18 lut 2019, 09:23

Ja kupiłem w Chinach (przez aplikację JOOM) coś takiego jak Launch X431. Koszt – niecałe 500PLN.
Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Czyta i kasuje kody w mojej Mazdzie 6 Diesel 2003r. bez problemu.
Nie jest to może super profesjonalny sprzęt, taki jak mają warsztaty samochodowe, ale dla zwykłego użytkownika aby zrobić na szybko diagnostykę mogę śmiało polecić.
Tym bardziej że jak kiedyś byłem w warsztacie ze świecącą kontrolką (nie podam w jakim, aby antyreklamy nie robić), to za głupie podłączenie komputera i zczytanie kodu błędu skasowali mnie 200PLN. :(
Lepiej więc zapłacić 2,5 razy tyle i nie martwić się zdziercami w serwisach.
Początkujący
 
Od: 20 lis 2013, 10:59
Posty: 16
Auto: Mazda 6, 2003r, Diesel, 2.0, 136KM, kombi

Postprzez CLAU » 18 lut 2019, 11:44

A wystarczyło zapytać o koszt takiej usługi i nie godzić się na 200zl, pojechać gdzie indziej. Mnóstwo osób ma profesjonalne urządzenia i liczą sobie mniej za kasowanie błędów.

Z drugiej strony, ile ludzi tyle opinii, są i tacy dla których nawet 30zl to będzie hurr durr zdzierstwo bo ktoś wtyczkę wsadził w gniazdo i kliknął dwa razy w komputerze.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 gru 2011, 07:28
Posty: 1329 (1/38)
Skąd: dolnyśląsk
Auto: Mazda 6 – 2003
2.0 LF17
hatchback

Mazda 3 BK – 2005
1.6

Postprzez digit6 » 6 mar 2019, 13:01

Kupowalem ten chinski elm na bluetooth i tragedia, bardziej jako zabawka niz cos sensownego do diagnostyki. Teraz mam kabel vscan od viaken za jakies 100zl i smiga az milo w polaczeniu z forscanem
Forumowicz
 
Od: 19 paź 2017, 11:58
Posty: 30 (0/2)
Auto: 6 GG 04' 2.0b

Postprzez Marcis » 1 kwi 2019, 22:44

Czy można za pomocą forscana obniżyć obroty silnika na zimnym w benzynie? W focusie lub mondeo w 2.0 obroty na zimnym są około 1200.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 909 (4/18)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez wrobel79 » 9 kwi 2019, 21:39

Witam.
Panowie czy ktoś może wyjaśnić różnice pomiędzy elm w wersji 1.5 i 2.1. Który z nich i dlaczego będzie lepszy do M6 GJ z 2015r? Oczywiście pod kątem forscana, a dokładniej odblokowania funkcji typu ryglowanie drzwi itp.
Początkujący
 
Od: 9 kwi 2019, 12:33
Posty: 1
Auto: Mazda 6 2.0 PB 165 KM MT SkayPassion

Postprzez Marcis » 23 kwi 2019, 18:12

Zarejestrowałem forscana i mam teraz wersję rozszerzoną.
Łącze się przez BT z adapterem za parę groszy. Odczyt błędów itp. Działa bezproblemowo, ale jeśli chodzi o funkcje programowania, tablicy IC pojawia się problem i pokazuje się informacja w logu, że połączenie zostało przerwane.
Czy jest to wina samego podłączenia przez tani elm, czy wina może leżeć gdzieś indziej?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 909 (4/18)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez grappa01 » 23 cze 2019, 19:32

Witam,
chłopaki formatowałem dysk i przepadł mi software do chinskiego IDSa czy byłby ktoś tak uprzejmy podesłać mi instalke pod chinsiego IDS VCM I ?
Początkujący
 
Od: 27 sie 2012, 16:54
Posty: 11
Auto: MPV

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6

cron