Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?

Mazda6 2002–2007

Postprzez Wojtek » 16 lis 2010, 20:49

MiMic napisał(a):Własnie przetestowałem M6 na trasie (Poznan – Szczecin), reset komputera przed wyjazdem. Przy mojej normalnej jeździe – 100-120 km/h plus kilka wyprzedzeń – wyszło 7,5 l wg wskazań komputera.
W drodze powrotnej, z powodu beznadziejnych reflektorów – 80-90 km/h – wyszło 7,2 l. (droga była w zasadzie pusta jak w wigilię
W samochodzie dwie osoby plus dziecko, bez wielkich bagaży.


A jak ma sie to do dystrybutora? Sprawdzales? :>
Ps. Wynik jest zadowalajacy, pod warunkiem zgodnosci kompa z dystrybutorem... <diabełek>
Moja M6 na trasie 110 – 120km/h (5osob i pelny bagaznik) srednio brala 7,2l
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17204 (116/422)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Dzanus » 16 lis 2010, 21:54

A ja chyba wszystkich zaskoczę. Po zmierzeniu pod dystrybutorem i porównaniu z komputerem okazało się, że komputer zawyża o 9% <jupi>
Dla pewności sprawdziłem tak 2 razy. Skorygowałem więc kompa o -10% i teraz mam zużycie 7.0 l w jeździe mieszanej. Dla mnie rewelka.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 3 sie 2010, 12:54
Posty: 23
Skąd: Częstochowa
Auto: Kiedyś Mazda 6 Top Sport 143KM, 2006
Teraz Mazda 6 SkyPassion, 2.5l, 2015

Postprzez kalatos » 17 lis 2010, 11:49

Jest jakiś prosty sposób na skorygowanie komputera samodzielnie?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 paź 2010, 08:38
Posty: 76 (0/1)
Skąd: Żyrardów
Auto: Mazda 6 GY MZR-CD 2004r.

Postprzez mdalke » 17 lis 2010, 13:28

Jest jakiś prosty sposób na skorygowanie komputera samodzielnie?


Było już wałkowane m.in. tu:
viewtopic.php?f=60&t=51343&hilit=komputera
Początkujący
 
Od: 8 lis 2010, 16:05
Posty: 27
Skąd: POZnan*
Auto: M6 GY 2.0i LF '05

Postprzez lapa999 » 17 lis 2010, 16:07

Latem w korkach na letnich sporo szerszych oponach od 7-7,2 L/100km
Teraz super ekonomiczna jazda bez "gazowania" i zbędnego wyprzedzania 6,4-6,5 L/100KM ... fakt , jeżdzę wolno ...ale ; ))
Początkujący
 
Od: 10 lis 2010, 11:45
Posty: 22
Skąd: Serock, woj. mazowieckie
Auto: Mazda 6 CiTD kombi , 2.0 121KM

Postprzez skubiszek » 17 lis 2010, 22:56

trasa


Szczecin- Nowogard- Białogard-Tychowo- Szczecinek = 5.7 we dwóch i jazda bez szarpania

Szczecin – Drawsko Pomorskie- Czaplinek – Szczecinek 5.3 – jazda w niedziele wieczorem bez ruchu 90-100 km/h – to jak do tej pory mój najlepszy wynik- wskazówka na prawdę wolno leciała w dół

12.11.2010r Szczecinek- Piła- Oborniki- Poznań i powrót łącznie 398 km (27 km po Poznaniu) wyszła mi średnia 6.4 litra –

komputer mam ustawiony zgodnie z dystrybutorem i u mnie wartości przybiera najlepsze przy 0 %

spalanie spadło po wymianie wężyka podciśnienia turbiny i wyczyszczeniu przepustnicy a także wymianie filtra powietrze
Forumowicz
 
Od: 9 kwi 2010, 22:30
Posty: 251
Skąd: Zach-Pom
Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi

Postprzez kalatos » 17 lis 2010, 23:57

U mnie póki co mam wrażenie, że zaniża spalanie. Na pełnym baku robię średnio 700 km, boję się jeździć dalej, żeby nie doprowadzić do całkowitej pustki, przy 700 zrobionych kilometrach wskazówka od paliwa jest już centralnie na literze E. Pytanie czy przestawienie na +10 załatwi sprawę? Obecne spalanie pokazuje na poziomie 6.5 litra, według mnie za mało... Czy zmiana tej wartości ma także wpływ na wyliczanie zasięgu baku?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 paź 2010, 08:38
Posty: 76 (0/1)
Skąd: Żyrardów
Auto: Mazda 6 GY MZR-CD 2004r.

Postprzez Wojtek » 18 lis 2010, 00:29

kalatos napisał(a):...przy 700 zrobionych kilometrach wskazówka od paliwa jest już centralnie na literze E. Pytanie czy przestawienie na +10 załatwi sprawę? Obecne spalanie pokazuje na poziomie 6.5 litra, według mnie za mało... Czy zmiana tej wartości ma także wpływ na wyliczanie zasięgu baku?


A co z dioda rezerwy? Zapala sie?
odp. na pytanie 1.... Komputer bedzie pokazywal wieksze spalanie... a tym samym mniejszy zasieg...
Chyba nie tedy droga... <nie> ... powinienes skorygowac spalanie wskazywane przez komputer do salania rzeczywistego, czyli z dystrybutora... <głaszcze>
Jezeli zapala sie kontrolka rezerwy (zolta), to:
1. Zatankuj do pierwszego odbicia. Zresetuj odometr (A lub B)
2. Wyjezdz paliwo, az do ponownego zapalenia sie rezerwy.
3. Zatankuj ponownie do pierwszego odbicia... i zobacz ile km (ta wartosc z odometru) przejechales.
Uwaga:
Mozesz tankowac do 1-wszego odbicia lub pod korek... byle zawsze tak samo :) i najlepiej na tej samej stacji i dystrybutorze...

Jak juz bedziesz wiedzial ile pali wg dystrybutora, wtedy skorygujesz wskazanie kompa... moze o +5% lub inna wartosc :)
Dopiero po takiej "kalibracji" mozesz polegac na wskazaniach kompa... w jakis 98%
Powodzenia i napisz cos o spalaniu rzeczywistym :D
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17204 (116/422)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kalatos » 18 lis 2010, 09:27

Rezerwa zapaliła mi się już jak wskazówka była między ostatnią kreską a pozycją E. Przy zapaleniu rezerwy komputer pokazywał jakieś 200 km do przejechania. Pojeździłem do wskazania 100 zasięgu i zaniepokojony wyginającą się już w drugą stronę wskazówką zalałem do pełna. Weszło prawie 55 litrów. Oczywiście zresetowałem odometr. Tylko teraz mam jeździć aż stanę? To trochę bez sensu. Wyjeździłem już 3/4 całego zbiornika, komputer pokazuje piękne spalanie na poziomie 6.5 litra a ja pewno znowu jak się zbliżę na odometrze do ~670km to rezerwa się zapali i znowu będe się bał jeździć do końca. Na moje oko średnia w mieście wychodzi koło 8 – 8.5 litra /100 a po trasie około 7.5l/100
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 paź 2010, 08:38
Posty: 76 (0/1)
Skąd: Żyrardów
Auto: Mazda 6 GY MZR-CD 2004r.

Postprzez Wojtek » 18 lis 2010, 10:10

kalatos... czlowieku <czytaj> uwaznie... Nikt nie chce, abys stanal gdzies w polu... <głaszcze>

67igor1 napisał(a):Jezeli zapala sie kontrolka rezerwy (zolta), to:
1. Zatankuj do pierwszego odbicia lub pod korek. Zresetuj odometr (A lub B)
2. Wyjezdz paliwo, az do ponownego zapalenia sie rezerwy.
3. Zatankuj ponownie do pierwszego odbicia lub pod korek... i zobacz ile km (ta wartosc z odometru) przejechales.
Uwaga:
Mozesz tankowac do 1-wszego odbicia lub pod korek... byle zawsze tak samo i najlepiej na tej samej stacji i dystrybutorze...
Jak juz bedziesz wiedzial ile pali wg dystrybutora, wtedy skorygujesz wskazanie kompa... moze o +5% lub inna wartosc
Dopiero po takiej "kalibracji" mozesz polegac na wskazaniach kompa... w jakis 98%Powodzenia i napisz cos o spalaniu rzeczywistym
Skoda Rapid Obrazek , Mii FR-line 1.0 Obrazek
byly: Mazda 323 BG, Tribute, M6 GG, M5 CR i M2 DE, SEAT Mii SE 1.0, Seat Toledo NH S 1.2
Avatar użytkownika
Zarząd – Członek Zarządu
Koordynator Forum
 
Od: 21 gru 2013, 12:44
Posty: 17204 (116/422)
Skąd: UK
Auto: Rapid 1.2 SE-L 110KM
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez kalatos » 18 lis 2010, 10:53

Tak zrobię i dam znać.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 paź 2010, 08:38
Posty: 76 (0/1)
Skąd: Żyrardów
Auto: Mazda 6 GY MZR-CD 2004r.

Postprzez Guiliano » 18 lis 2010, 15:00

i ja tak zrobię bo póki co uważam, że w mojej szóstce jest takie spalanie jak u kolegi Kalatosa.
________________________
___________________
__________
So far so good
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lis 2010, 11:09
Posty: 141
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 6/ 2.0 CITD/ 136KM/ kombi/ rok 2002/ wer. exlusive bez xenonów i navi:(

Postprzez lukenduro » 18 lis 2010, 22:48

Na autostradzie Poznań-Łódź w dwie strony (z czego w jedną pod bardzo silny wiatr) wyszło średnio 11.5 litra/100 km z prędkościami rzędu 150 km/h. Na tempomacie oczywiście :D
Początkujący
 
Od: 18 lis 2010, 20:22
Posty: 5
Skąd: Poznań
Auto: 2007 Mazda 6 kombi 2.3 AT

Postprzez ela323f » 18 lis 2010, 22:58

witam moje spalanie tez jest takie jak kolegi kalatosa jazda tylko po miescie 8,7-8.5 5km do pracy 5km z powrotem bez korków mysle ze to nie jest zły wynik.
Forumowicz
 
Od: 26 maja 2010, 19:30
Posty: 142 (1/2)
Skąd: Puławy
Auto: mazda6 hatchback 121km citd

Postprzez Guiliano » 22 lis 2010, 22:38

Panowie ile jesteście w stanie przejechać na trip computerze kilometrów w jeździe miejskiej? Mam na myśli z pełnego zbiornika?
________________________
___________________
__________
So far so good
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lis 2010, 11:09
Posty: 141
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 6/ 2.0 CITD/ 136KM/ kombi/ rok 2002/ wer. exlusive bez xenonów i navi:(

Postprzez Maciej Loret » 23 lis 2010, 08:59

Guiliano napisał(a):Panowie ile jesteście w stanie przejechać na trip computerze kilometrów w jeździe miejskiej? Mam na myśli z pełnego zbiornika?


Około 500km przy mocno emeryckiej jeździe.
Pozdrawiam, Maciej Loret
było: Ford Escort '95, Alfa 156 2.0 Selespeed '99, jest: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02, będzie: HGW...
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret:
http://www.loret.bydgoszcz.pl
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... d=10007338
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=40213
Nie dyskutuję z: domin1979, dortann, Pkoli, Pawnik, L(i)orento
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 sie 2007, 21:56
Posty: 3397
Skąd: Bydgoszcz, Zgorzelec
Auto: Mazda 6 2,3 SportKombi Top '02
224kkm w tym 117kkm moje

Postprzez Grzyby » 23 lis 2010, 10:54

Zależy od miasta.
Jeżdżąc w Kielcach zrobię zdecydowanie mniej kilometrów niż udawało mi się jeżdżąc po Warszawie ...
Ale między 550-700km
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16807 (71/180)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Dacia DV 1.6 LPG
Burstner Amara 535TK
Nissan Micra K11 CG10DE

Postprzez Myjk » 23 lis 2010, 12:00

550 to w życiu nie doświadczyłem, a cały czas po Wawie jeżdżę. :P Zazwyczaj jest to nie mniej niż 640... a pedału gazu nie oszczędzam. :P Za wakacji w Wawie przejeżdżałem ponad 700.
Pozdor Myjk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 paź 2007, 07:01
Posty: 5814 (0/7)
Skąd: Warszawa
Auto: MOL PHEV '15

Postprzez Grzyby » 23 lis 2010, 13:48

Grzyby napisał(a):Jeżdżąc w Kielcach zrobię zdecydowanie mniej kilometrów niż udawało mi się jeżdżąc po Warszawie

Niby małe miasto ale mnóstwo remontów i brak dużych ciągów komunikacyjnych. Stąd wieczne korki i spalanie czasem w okolicach 10l/100km. A 9 to raczej norma.
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16807 (71/180)
Skąd: KIELCE
Auto: Chrysler Town&Country 3.3l V6 FlexFuel
Renault Master 2.5D
Dacia DV 1.6 LPG
Burstner Amara 535TK
Nissan Micra K11 CG10DE

Postprzez Guiliano » 23 lis 2010, 18:23

Grzyby napisał(a):
Grzyby napisał(a):....Stąd wieczne korki i spalanie czasem w okolicach 10l/100km. A 9 to raczej norma.


Jeżdżę po Poznaniu i właśnie testuje swoje spalanie, które uważam za wysokie. Stąd moje pytanie jak pali u Was- innych bohaterów miejskiej dżungli
________________________
___________________
__________
So far so good
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lis 2010, 11:09
Posty: 141
Skąd: Poznań
Auto: Mazda 6/ 2.0 CITD/ 136KM/ kombi/ rok 2002/ wer. exlusive bez xenonów i navi:(

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6