Zabezpiecznie ECU czyli jak wykiwać złodzieja

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez dexter1515 » 3 kwi 2012, 22:13

Witam

Czytając posty typu "zwinęli mi auto" " ukradli madzie" itp to aż mi się nóż otwiera w kieszeni i przychodzi tysiąc myśli co bym takiemu h.... zrobił

Przeglądając różnorodne fora oraz mając jako takie pojęcie o elektronice samochodowej z całą świadomością mogę napisać iż zabezpieczenie Ecu przed złodziejem to klucz do ochrony samochodu,

Większość wie ale dla niewtajemniczonych ecu czyli komputer silnika odpowiada również poza sterowaniem pracą silnika za sczytywanie kodu z pestki immo w kluczyku.

Złodziej odpina nasze ecu , wpina swoje które ma wykasowany kod imm i normalnie odpala.

Jak zobaczyłem gdzie w maździe jest Ecu to mi włosy dęba stanęły. Szkoda że jeszcze na siedzeniu nie zamontowali żeby dostęp był łatwiejszy.

Dodam jeszcze że sprawdzałem to 3 dni temu a włosy nadal stoją
No szczyt głupoty.

Ale pomijając rozważania nad tym co elektronik Mazdy miał na myśli wstawiając jednostkę sterującą silnikiem tak "na dłoni " postanowiłem jakoś to ugryźć.

Ktoś kiedyś napisał iż podmiana pinów w Ecu to (cytuje); "debilizm" . I jedyna myśl jaka mi przychodzi to iz pisał to złodziej.

Podmiana pinów (nawet dwóch np polaryzacje) powoduje iż immo staje się nie do ruszenia i taki cwaniaczek może jedynie ze złości zdemolować samochód.

Druga sprawa do osłona na Ecu uniemożliwiająca odpięcie wtyczek, Można ją zamocować na śruby od fabrycznej osłony. I też amator cudzych aut odejdzie z kwitkiem .

Ostatnie wieczory spędziłem na googlowaniu za taką osłoną i jak się okazuje można kupić dedykowaną do mazdy 6 . Całkowicie osłania ecu i wtyczki przed odpięciem.
Pech chciał że nie zapisałem linka i teraz słuch po niej zaginą . Była to polska stronka.
I tu wymyśliłem aby taką osłonę samemu wykonać.

Nie wiem jak w innych mazdach 6 mocowany jest komputer ale gdyby ta osłona była uniwersalna można by zlecić komuś wg projektu wykonanie kilku sztuk dla chętnych.


Temat ten założyłem po to aby nawiązać polemikę z ludzi którzy w kwestii zabezpieczeń mają większe pojęcie niż ja i może rzuca jakimś pomysłem innym niż najczęściej spotykane czyli ukryty guzik , przycisk itp a raczej polegającym na doskonaleniu fabrycznych zabezpieczeń

pozdrawiam
Najprosztsze rozwiązania są najlepsze......
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez Bart0n » 6 kwi 2012, 17:28

Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 cze 2010, 20:07
Posty: 673 (5/2)
Skąd: SZY KR
Auto: L3 FR4T

Postprzez celnikp » 8 kwi 2012, 19:20

Czy ta polska osłona wyglądała podobnie??
http://www.safecar.co.il/pages/Products.asp?
Forumowicz
 
Od: 21 mar 2009, 00:17
Posty: 179 (0/1)
Skąd: Trójmiasto
Auto: była M6 GG jest GH 2.5 Dynamic

Postprzez dexter1515 » 9 kwi 2012, 20:53

stronka mi się odnalazła :)

http://robberto.eu/safe-car/products.html

pisałem w sprawie ceny ale nie mam jeszcze odpowiedzi
Najprosztsze rozwiązania są najlepsze......
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez celnikp » 10 kwi 2012, 21:26

Daj znać jak coś będziesz wiedział.
Forumowicz
 
Od: 21 mar 2009, 00:17
Posty: 179 (0/1)
Skąd: Trójmiasto
Auto: była M6 GG jest GH 2.5 Dynamic

Postprzez dexter1515 » 15 kwi 2012, 18:59

mam nadzieje że może jutro , pojutrze coś odpiszą
a jak nie to samemu zrobię osłonę.

a pozatym znalazłem takie cuś:

http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 0afb68b03b
Najprosztsze rozwiązania są najlepsze......
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez Mephic » 17 maja 2012, 14:00

Firma Robberto – SafeCar

Zadzwoniłem – Panowie dopiero startują z działalnością. Firma jest z Izraela i podobno to właśnie tam testowane są zabezpieczenia na ECU. Gwarantują (na razie słownie – zobaczymy jak papiery), że żadne auto z tym zabezpieczeniem nie odjedzie, chyba, że ktoś je odholuje/wyniesie na plecach.

No cóż.... ceny póki co nieznane. Nie zmienia to faktu, że pomysł dobry... jeśli koszty nie będą horrendalne a cennik upublicznią... może się skuszę i napiszę jak efekty. Z drugiej strony ze względu na średnią komunikację w ojczystym języku trochę boję się Madzię oddawać... ale jak to mówią nadmorscy górale z Holandii... "we will see" :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 maja 2012, 13:04
Posty: 157 (0/1)
Skąd: Kraków
Auto: Peugeot 308 SW 2015 1.2 130 KM PureTech
Nissan Qashqai 2017 1.2 115 KM N-Connecta

Postprzez robimad » 28 maja 2012, 19:43

Gdzie w Magdzie 6 (rocznik '06) znajduje się owo legendarne ECU i jak ono wygląda? Przestraszyłem się tego co napisali o kradzieżach tych aut i chciałbym się jakoś zabezpieczyć, bo w sensowność i skuteczność AC nie za bardzo wierzę.
Znalazca pięknej Magdy 6 :)
Początkujący
 
Od: 4 maja 2012, 14:47
Posty: 6
Skąd: Kęty
Auto: Magda-GabrYsia LPG-2,0 '06

Postprzez dexter1515 » 11 lip 2012, 20:04

jakby kolega mephic się decydował na jakiś patent od nich to ja chętnie też się skuszę.

po lifcie to nie wiem ale w przedlifcie Ecu jest za konsolą kierowcy . Jak się patrzy pod spód tam gdzie kierowca trzyma nogi to widać komputerek. Bardzo łatwy dostęp
Najprosztsze rozwiązania są najlepsze......
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez majorkca » 24 sie 2012, 20:12

tez bym sie skusil na cos takiego
i Love Mazda, Hate vw, Mitsubishi RULEZ
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?p=634613#634613 pierwsza magdalena :)
Forumowicz
 
Od: 15 cze 2007, 19:43
Posty: 184
Skąd: Nowy Sacz
Auto: jest M6 2.0b 141
colt 1.6
było mx-3 1.6

Postprzez matthies » 18 paź 2012, 21:24

czekamy na wieści !
Obrazek
Moderator GJ
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 10 cze 2012, 17:04
Posty: 6359 (63/122)
Skąd: Toruń
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez sebawo » 19 paź 2012, 16:46

Nie zgłębiałem tematu, bo nie było kiedy, ale czy podmiana ecu to jedyny sposób na kradzież autka? Wozy te nie należą chyba do starych i tanich, a co za tym idzie potencjalny złodziej jest wyposażony w więcej niż młotek i śrubokręt? Pytam bo się zastanawiam, czy samo zabezpieczenie fizyczne komputera jest równoznaczne z bezpieczeństwem auta? Czy wpinając się przez złącze diagnostyczne/serwisowe nie da się przprogramować ecu? bo jeśli tak, to nad zabezpieczeniem tego kanału także należałoby się zastanowić :]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 paź 2012, 18:11
Posty: 46
Skąd: Ruda Śląska
Auto: '96 323C BA 1.5 (Z5)

Postprzez dexter1515 » 31 paź 2012, 13:20

wszystko zależy od złodzieja.

czytając różnorodne fora czy strony w większości przewijały się posty iż po próbie kradzieży auta złodzieje zostawiali odpięte wtyczki od komputera pokładowego.

Wniosek z tego nasuwa się prosty : Łatwiej jest złodziejowi podmienić ECU niż przeprogramowywać orginalny kodując np nowy kluczyk pod immo.

Dlaczego łatwiej to już można się domyśleć. Złodzieje kupują z jakiejś szarej strefy gotowe komputery . Ich zadamiem jest wtedy tylko wejśc do auta i go wpiąć.

Do przeprogramowania Ecu trzeba mieć sprzęt i wiedzę i podejrzewam że sporo dłużej z tym schodzi.

Prawda jest taka że do pełnego zabezpieczenia samochodu trzeba zabezpieczyć dostęp do ECU i do złącza diagnostycznego np zamieniając piny w gniezdzie.
Najprosztsze rozwiązania są najlepsze......
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 5 lut 2012, 18:18
Posty: 79
Skąd: z Południa :)
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez NICO38 » 24 lut 2013, 13:37

Witam
Piszcie koledzy co chcecie a ja powiem wam że i tak najpewniejszym zabezpieczeniem jest zabezpieczenie manualnie sterowane.
Ja założyłem u siebie 2 zabezpieczenia ręcznie załączane .
Jedno odcina dopływ paliwa na pompę WC a w drugim po załączeniu zanika sygnał na wtryski.
I myślę że są to pewne zabezpieczenia gdyż złodziej nie ma na to czasu by szukać gdzie może być ukryty wyłącznik.
A swoje Ecu może podpinać do woli i tak mu nic to nie da.
Pozdrawiam
NICO38
 

Postprzez Mandey » 24 lut 2013, 14:00

NICO38 napisał(a):Piszcie koledzy co chcecie a ja powiem wam że i tak najpewniejszym zabezpieczeniem jest zabezpieczenie manualnie sterowane.

Wg mnie trafne spostrzeżenie.
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lut 2012, 01:09
Posty: 1746 (22/19)
Skąd: Chorzów, PL
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Postprzez szufla » 4 wrz 2013, 21:43

CZEŚĆ
Zastanawiam się nad zabezpieczeniem samochodu przed kradzieżą. Może mi ktoś polecić kilka rozwiązań, które mógłbym zastosować? Nie chodzi mi oczywiście gdzie umieścić włącznik ale o to co rozłączyć np. czujnik wału korbowego czy zamontować elektrozawór? Jeśli tak to jaki? Jeden samochód już straciłem Mazdę więc drugi raz nie chcę popełnić tego błędu i chciałem się przyłożyć i wykonać jakieś zabezpieczenia. Dzięki za wszelkie pomysły. Może być na PW.
Początkujący
 
Od: 6 paź 2012, 16:16
Posty: 24
Auto: Mazda 6 kombi 2006r diesel2,0

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6