Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
Jestem po pierwszym tankowaniu
Jazda 70% miasto 30% trasa 2,3 USA manual średnia ok. 11,5 l/100 zalana Pb 95 na Arge, jak dla mnie bomba. Teraz dla próby zalałem V-power Racing Shell (boli portfel
) zobaczę różnicę w spalaniu. Na pewno silnik pracuje ciszej, co do innych właściwości nie zauważyłem różnicy, ale przejechałem dopiero 10 km.

Jazda 70% miasto 30% trasa 2,3 USA manual średnia ok. 11,5 l/100 zalana Pb 95 na Arge, jak dla mnie bomba. Teraz dla próby zalałem V-power Racing Shell (boli portfel
Japoniec w moim życiu było super....
Amerykan szkoda gadać....
Ameryka z Japonią w jednym? Zobaczymy .....
- Od: 20 lut 2010, 17:34
- Auto: Madzia 6 Sedan manual 2.3 Ameryka 2006 r.
A dla mnie przyjemność jak auto zje ile chce w końcu po to je kupiłem i nie narzekam na spalanie.
-
Arkadius 73
No i już po drugim tankowaniu do pełna...
Dane Madzi i spalanie widać w podpisie i panelu bocznym oraz poniżej...

Cykl mieszany, w proporcjach: 70% miasto + 30% tzw. trasa (czytaj obwodnica, coby DPF przepalić po zakupie
)
Spalanie w mieście: ok. 11l
Spalanie w trasie: ok. 8,5l
Szczerze – liczyłem na mniej, gdzieś tak koło 8l/100km. Jestem jednak realistą – przy mojej jeździe (1 km do sklepu i z powrotem + 3 x tydz. gdzieś na miacho parę kilosów) to i tak nieźle. Już nie mogę się doczekać na wakacje...
Chciałem komfortowy samochód, to mam 
---===| Korekta |===---
Okazało się, że jeździłem z martwą turbiną i zatkanym intercoolerem
Bieżące dane spalania oraz szczegóły statystki po kliknięciu w link w podpisie.
Dane Madzi i spalanie widać w podpisie i panelu bocznym oraz poniżej...

Cykl mieszany, w proporcjach: 70% miasto + 30% tzw. trasa (czytaj obwodnica, coby DPF przepalić po zakupie
Spalanie w mieście: ok. 11l
Spalanie w trasie: ok. 8,5l
Szczerze – liczyłem na mniej, gdzieś tak koło 8l/100km. Jestem jednak realistą – przy mojej jeździe (1 km do sklepu i z powrotem + 3 x tydz. gdzieś na miacho parę kilosów) to i tak nieźle. Już nie mogę się doczekać na wakacje...

---===| Korekta |===---
Okazało się, że jeździłem z martwą turbiną i zatkanym intercoolerem
Bieżące dane spalania oraz szczegóły statystki po kliknięciu w link w podpisie.
Ostatnio edytowano 22 mar 2010, 16:05 przez Gregg, łącznie edytowano 1 raz
Mój warsztat: MazVagTech. Jak będę chciał jechać do ASO, to niech mnie ktoś porządnie stuknie w głowę...

mam identyczna Madzie jak kolega wyzej, ten sam kolor, tez kombi, i tez 2006 rok
I co pocieszajace, tez pali tyle samo , na rowniez krotkich odcinkach przezemnie jezdzonych. obecne srednie spalanie to 14.4 l/100 mil (8.94 l/100 km). Acha i przebieg tez prawie ten sam 
- Od: 20 sty 2010, 21:16
- Auto: Mazda 6 2006 2.0d 143
Arkadius 73 napisał(a):A dla mnie przyjemność jak auto zje ile chce w końcu po to je kupiłem i nie narzekam na spalanie.

-
Stivi
Mazda 6 kombi 2004r 2.0 benzyna, manual, Przy lekkim traktowaniu w trasie 5,8 l/100, trasa 7-8, miasto 9-10, stała średnia na komputerze to 8 l / 100 km
(trasa 3800 km jazdy ciągłej w zimie, 5 osób i full bagaż, 130 km/h na tempomacie – spalanie 8,2)
(trasa 3800 km jazdy ciągłej w zimie, 5 osób i full bagaż, 130 km/h na tempomacie – spalanie 8,2)
-
gegange
Stivi napisał(a):Arkadius 73 napisał(a):A dla mnie przyjemność jak auto zje ile chce w końcu po to je kupiłem i nie narzekam na spalanie.
Jeden V6 3.0, drugi MPS, coz sie dziwic
Moje max spalanie w ta zime jak na razie 10.95L – w najgorsze mrozy z najgorszymi korkami, wiec webasto i postoje. Do tego tankowane trzy razy na jedno obliczenie (dwa male tankowania po 10L i 15L i pozniej jedno duze), a przy czyms takim zwykle wychodzi "odrobine" wiecej (zawsze jest wiecej – prosty wniosek – dystrybutor rozpedza licznik szybciej niz paliwo
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Po drugim tankowaniu jeździłem trochę więcej w krakowskich korkach ok. 80% na 20% no i noga czasami cięższa (przyzwyczajam się powoli do auta), V Power Racing Shell spalanie 0,3l/100 km. (11,2l/100km.) mniejsze niż na tradycyjnej 95 PB. Autko wydaje mi się że pracuje ciszej, co do dynamiki jakbym się uparł to może trochę lepsza.Patrząc na cenę tego paliwa to interes mało opłacalny, choć zatankowałem cały bak bo była promocja i kupiłem w cenie V Racing 
Japoniec w moim życiu było super....
- Od: 20 lut 2010, 17:34
- Auto: Madzia 6 Sedan manual 2.3 Ameryka 2006 r.
TerranBoy napisał(a):A jak się Wam spisuje pod względem spalania M6 2.0 benzyna 141 km?
Jak przeglądniesz ten wątek to znajdziesz wiele aut w takiej konfiguracji, choćby na początku tej strony kolega FIFTY wrzucał swoje dane.
U mnie jak w stopce.
Obecnie przy jeździe po KR (korki i średnia prędkość mniej niż 20km/h) przekraczam zdecydowanie 12L.
kobyll napisał(a):Ostatnio w okresie świątecznym nie robiłem długich tras.
Spalanie (tankowałem na Statoil-u):
40% trasa, 60% miasto (małe korki), prędkości zależnie od warunków na drodze, czasami wlokłem się 40km/h jak było dużo śniegu i ślisko.
– na komputerze pokazuję 7,6 l/100km
– z dystrybutora jak obliczyłem wyszło 8,3 l/100km
Robiłem odcinki nie dłuższe niż 15-20km, rano wyjeżdżałem z garażu ciepłego (webasto włączało się na niedługi okres). Jak wracałem do domu to załączałem webasto pół godziny przed odjazdem. Czyli w tych 8,3 l/100km jest też webasto. Wynik nie jest zły. Na jesieni gdy było cieplej (bez webasto) spalanie miałem rzędu 7,2 l/100km i tez nie robiłem długich tras.
EDIT:
Zatankowane pod korek na Statoil normalny ON, przejechane 500km ponowna wizyta na stacji i znowu tankowanie pod korek 33 litry.
Wyszło jakieś 6,6l/100km
Ze zdziwienia zobaczyłem jeszcze raz kilometry potem fakturkę i ilość zatankowanego paliwa....
40% trasa, 60% miasto (małe korki) wyjazd codziennie z ciepłego garażu.
Muszę dokładnie sprawdzić jeszcze raz.
- Od: 27 lut 2008, 22:01
- Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM
Polecam sprawdzic jeszcze raz – przy 6.6L w miescie 60% to troche malo (o litr), szczegolnie przy temp. bliskiej zera. Ale z drugiej strony, w przedlifcie nie jest to niemozliwe 
permar napisał(a):1.8 benz w 70% trasa 30% miasto według komputera 7,2 l / 100 km a według dystrybutora 6,9 l / 100 km przy w miarę spokojnej jeździe :–)
Albo jezdzisz bardzo wolno, albo masz zepsuty dystrybutor
krzych napisał(a):permar napisał(a):1.8 benz w 70% trasa 30% miasto według komputera 7,2 l / 100 km a według dystrybutora 6,9 l / 100 km przy w miarę spokojnej jeździe :–)
Albo jezdzisz bardzo wolno, albo masz zepsuty dystrybutorTyle to diesle pala
Niekoniecznie zepsuty, a jeśli zepsuty to i tak nie mój... Ps. Podobno to normalne, że istnieje różnica w spalaniu obliczona przez kompa a wyliczona na podstawie litrów z dystrybutora i przejechanymi kilometrami :–) Jeśli jazda w okolicach 100 – 120 km/h jest bardzo wolna to owszem jeżdżę bardzo wolno...
Pozdrawiam
Spokój cechuje mistrzów
- Od: 13 gru 2009, 22:33
- Auto: MAZDA 6 1.8 BENZ.
permar napisał(a):Niekoniecznie zepsuty, a jeśli zepsuty to i tak nie mój... Ps. Podobno to normalne, że istnieje różnica w spalaniu obliczona przez kompa a wyliczona na podstawie litrów z dystrybutora i przejechanymi kilometrami :–) Jeśli jazda w okolicach 100 – 120 km/h jest bardzo wolna to owszem jeżdżę bardzo wolno...
Pozdrawiam
Nie mowie, ze sie tak nie da – sie da, ale 100-120? To chyba predkosc max jesli juz, bo na srednia to nie wyglada. Przy czym wiadomo, ze max to jakies 20% zazwyczaj trasy. No ale ok, nie rzecz w tym, zeby sie przekomarzac – chcialem poznac wiecej danych – mam wiecej danych
PS. 100km/h szybko to to nie jest, a wolno – zalezy gdzie
Ciężko uzyskać taką średnią jadąc po Polskich drogach skoro co skrzyżowanie ograniczenie do 70 i fotoradar, albo patrol sierżantów :–)
Pewnie jeszcze nie raz napiszę jakie spalanie udało mi się osiągnąć. Warto podyskutować, w końcu od tego to forum mamy
Pewnie jeszcze nie raz napiszę jakie spalanie udało mi się osiągnąć. Warto podyskutować, w końcu od tego to forum mamy
Spokój cechuje mistrzów
- Od: 13 gru 2009, 22:33
- Auto: MAZDA 6 1.8 BENZ.
krzych napisał(a):A roznica komp vs dystrybutor jest, albo i jej nie ma (ustawienia trip kompa – da sie prawie dokladnie ustawic)
Oczywiście zakładamy, że nie ciulają nas przy dystrybutorze, bo wszyscy to biorą za pewnik, a różnie to bywa.
- Od: 16 wrz 2009, 09:30
- Auto: M6'06 GY MZR-CD 121KM