Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
Hej.
Chciałbym coś zrobić, żeby moja 6-stka (2.3 benzyna) paliła jednak trochę mniej. 10 litrów w trasie i 14 litrów w mieście to chyba troszkę za dużo, nawet na automat. Zastanawiam się od czego zacząć "kurację". Co powiecie na wymianę świec?
Pzdr,
Łukasz
Chciałbym coś zrobić, żeby moja 6-stka (2.3 benzyna) paliła jednak trochę mniej. 10 litrów w trasie i 14 litrów w mieście to chyba troszkę za dużo, nawet na automat. Zastanawiam się od czego zacząć "kurację". Co powiecie na wymianę świec?
Pzdr,
Łukasz
- Od: 6 paź 2012, 21:38
- Auto: Mazda 6 Station Wagon 2006 (2.3 automat)
łukasz, a jaki jest twój styl jazdy ? albowiem jeżeli nieco bardziej niż tylko dynamiczny, to wiele nie usupłasz. Ten silnik lubi wypic, mi w trasie 440 km wypił ponad 10/100, ale fakt faktem, tylko raz mnie ktoś wyprzedził, tak to tylko ja wciągałem wszystkich, ale też nie leciałem, jakieś niebotyczne predkosci, tak do 160 max bo to zima była.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies.
no właśnie chodzi o to, że styl jazdy jest spokojny – małe dziecko na tylnej kanapie i mało sprzyjająca aura do jazdy ponad 120 km/h. Dlaczego uważam, że to za dużo? Sugeruję się średnimi spalaniami podanymi przez użytkowników na autocentrum.pl i biorę pod uwagę trasę jaką wybrałem – autostrada.
no właśnie chodzi o to, że styl jazdy jest spokojny – małe dziecko na tylnej kanapie i mało sprzyjająca aura do jazdy ponad 120 km/h. Dlaczego uważam, że to za dużo? Sugeruję się średnimi spalaniami podanymi przez użytkowników na autocentrum.pl i biorę pod uwagę trasę jaką wybrałem – autostrada.
Ostatnio edytowano 4 mar 2013, 21:28 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: porządki
A wracając do meritum to sam jestem ciekaw, podobnie jak kolega lukasz, zużycie których podzespołów może mieć wpływ na zwiększenie spalania.. ktoś poratuje sensowna odpowiedzią ?
Ostatnio edytowano 4 mar 2013, 21:28 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 22 lip 2012, 14:58
- Auto: Była: Mazda 6 Sedan 2006 2.0 Pb 147 KM
a gdzie kolega łukasz napisał że ma turbo 
łukasz, Vmax nie jest wyznacznikiem dynamiki jazdy. Ja sam pomimo iż jestem świadom przyśpieszenia, nie odczuwam go tak bardzo (prędkości z resztą też) co jest bardzo subiektywne przez dość wysoki komfort we wnętrzu. Może masz podobnie i wg ciebie wcale auta nie piłujesz, ale tak naprawdę dajesz mu w palnik
ale jest sporo racji w tym co rdy napisał, nie można się spodziewać niskiego spalania przy takim motorze. Np ja ostatnio miałem 90% jazda w trasie, po krajówkach co prawda, ale średnia 9,9l/100 km, też nie zachwyca, lecz pogodziłem się z tym. Nie wiem jak długo masz auto, ani jak dobrze już je znasz, ale uwierz mi, że da się tym silnikiem zejść nawet do 7,2/100, lecz ja już więcej się w to nie bawię, zbyt męczące.
Nawiązują do twojego pytania, nie uważam, aby wymiana świec pomogła w zmiejszeniu spalania, może coś innego owszem, ale aż tak to ja się nie znam.
dobrzyn, moje PS mogłeś zostawić
łukasz, Vmax nie jest wyznacznikiem dynamiki jazdy. Ja sam pomimo iż jestem świadom przyśpieszenia, nie odczuwam go tak bardzo (prędkości z resztą też) co jest bardzo subiektywne przez dość wysoki komfort we wnętrzu. Może masz podobnie i wg ciebie wcale auta nie piłujesz, ale tak naprawdę dajesz mu w palnik
Nawiązują do twojego pytania, nie uważam, aby wymiana świec pomogła w zmiejszeniu spalania, może coś innego owszem, ale aż tak to ja się nie znam.
dobrzyn, moje PS mogłeś zostawić
Ostatnio edytowano 4 mar 2013, 23:25 przez matthies, łącznie edytowano 3 razy
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Kolego matthies, tak jak napisałem wożę z tyłu małą córeczkę, która podróżuje tyłem do kierunku jazdy. Duże przyspieszenie powoduje, że lata jej główka i dlatego też nie powiedziałbym, żeby moje przyspieszenia były jakieś spore.
Auto oczywiście nie ma turbiny. Turbo właśnie było przyczyną pozbycia się przeze mnie poprzedniego auta. Ale to inna historia. Natomiast warto byłoby trochę zapoznać się ze specyfikacją silników Mazdy przed pisaniem postów na tym forum, rdy.
Spalanie mojej 6-stki z silnikiem 2.3 uważam za zbyt duże (10l/100km w trasie i 14l/100km w mieście). Zastanawiam się co można z tym zrobić. Zakładam, że zimowe opony to jest kwestia do 1 litra max. Wśród znajomych kilka osób twierdziło, że stare świece mogą być przyczyną zwiększenia spalania. Dlatego o tym wspomniałem.
Filtry mam wymienione na jesieni, więc to raczej nie jest kwestia jednego z nich.
Jakieś pomysły?
Auto oczywiście nie ma turbiny. Turbo właśnie było przyczyną pozbycia się przeze mnie poprzedniego auta. Ale to inna historia. Natomiast warto byłoby trochę zapoznać się ze specyfikacją silników Mazdy przed pisaniem postów na tym forum, rdy.
Spalanie mojej 6-stki z silnikiem 2.3 uważam za zbyt duże (10l/100km w trasie i 14l/100km w mieście). Zastanawiam się co można z tym zrobić. Zakładam, że zimowe opony to jest kwestia do 1 litra max. Wśród znajomych kilka osób twierdziło, że stare świece mogą być przyczyną zwiększenia spalania. Dlatego o tym wspomniałem.
Filtry mam wymienione na jesieni, więc to raczej nie jest kwestia jednego z nich.
Jakieś pomysły?
ło , jakaś miła osoba usunęła mój post , no cuż bywa , rozumiem że kiedykolwiek czyściłeś maf , przepustnicę , zaglądałeś do pcv i do purge valve , ja akurat fanem tego wątku o spalaniu nie jestem bo mam to gdzieś ale jak mogę to pomogę
-
Arkadius 73
Panowie – staramy się trzymać tematu... spalanie/silnik/ rodzaj pokonywanych tras/styl jazdy – to są najważniejsze rzeczy, które powinny się znajdować w każdym poście tutaj. Jeżeli ktoś ma problem, bo uważa swoje spalanie za zbyt wysokie, to zapraszam do kontynuacji tutaj:
Wysokie spalanie – co może być przyczyną?
dziękuję
Wysokie spalanie – co może być przyczyną?

dziękuję
Spalanie według dystrybutora poniżej 7.1 l na 100 km gazu plus benzyna na rozruch. Czyli po odliczeniu km na benzynie pali gdzieś około 7,5 gazu.
Średnia prędkość według komputera 49 km/h.
Średnie spalanie według komputera 6.8.
Na gaz przełącza się po około 2 km, temperatury powietrza oscylujące w granicach -5 do + 3 stopni C.
Styl jazdy: Eco-driving.
Ruszanie z miejsca dynamiczne do 2500-2800 obrotów
Prędkość max 80-90 km/h.
90 % tras powyżej 20 km (odległości).
W korkach prawie nie stoję. Światła staram się przejeżdżać tak żeby nie musieć się zatrzymać w miejscu.
Ogólnie jestem zachwycony spalaniem Madzi i moją instalacją gazu która pewnie też ma na to wpływ. Ciekawe jak będzie się kształtował jej apetyt w ciepłe dni i noce...
Poprzednio dieselkiem 1.9 TDI udawało się schodzić poniżej 5 litrów ale w porównaniu z Madzią na gazie to i tak słaba oszczędność
Pozdrawiam tych którzy mają manię patrzenia na chwilowe spalanie hehe
Średnia prędkość według komputera 49 km/h.
Średnie spalanie według komputera 6.8.
Na gaz przełącza się po około 2 km, temperatury powietrza oscylujące w granicach -5 do + 3 stopni C.
Styl jazdy: Eco-driving.
Ruszanie z miejsca dynamiczne do 2500-2800 obrotów
Prędkość max 80-90 km/h.
90 % tras powyżej 20 km (odległości).
W korkach prawie nie stoję. Światła staram się przejeżdżać tak żeby nie musieć się zatrzymać w miejscu.
Ogólnie jestem zachwycony spalaniem Madzi i moją instalacją gazu która pewnie też ma na to wpływ. Ciekawe jak będzie się kształtował jej apetyt w ciepłe dni i noce...
Poprzednio dieselkiem 1.9 TDI udawało się schodzić poniżej 5 litrów ale w porównaniu z Madzią na gazie to i tak słaba oszczędność
Pozdrawiam tych którzy mają manię patrzenia na chwilowe spalanie hehe
- Od: 21 mar 2012, 10:17
- Auto: Mazda 6 2.0 141KM Exclusive Hatchback 2003
Na spalanie ma wpływ dużo czynników, a głównym jest kierowca i styl jazdy.
Ja np wracając Mazda 6 2.3 z Hamburga do Białegostoku miałem spalanie ok 11-12l, prędkość ok 140km/h, jednak nie szybciej niż 160km/h, przygotowałem się na to ze w mieście siorbnie mi ok 17l, a tu niespodzianka, spalanie w mieście według komputera to ok 11l.
Przyznam ze z Niemiec wracaliśmy na 3 auta, nie miałem możliwości aby jechać swoim tempem i swoim stylem jazdy. Inna kwestią jest to że dwa auta z tym samym silnikiem potrafią spalić zupełnie różne ilości paliwa.
Ja np wracając Mazda 6 2.3 z Hamburga do Białegostoku miałem spalanie ok 11-12l, prędkość ok 140km/h, jednak nie szybciej niż 160km/h, przygotowałem się na to ze w mieście siorbnie mi ok 17l, a tu niespodzianka, spalanie w mieście według komputera to ok 11l.
Przyznam ze z Niemiec wracaliśmy na 3 auta, nie miałem możliwości aby jechać swoim tempem i swoim stylem jazdy. Inna kwestią jest to że dwa auta z tym samym silnikiem potrafią spalić zupełnie różne ilości paliwa.
- Od: 24 lut 2013, 13:32
- Auto: M6 2.3 2006
Moja miasto – 7.1 litra
Trasa – 4.8 – 5 litrów
Trasa – 4.8 – 5 litrów
JMZGY19R231109615

- Od: 6 lut 2013, 23:14
- Auto: Mazda 6 2.0 136km 2002rok kombi.
rafal-mily1 napisał(a):Moja miasto – 7.1 litra
Trasa – 4.8 – 5 litrów
Trochę za ogólne dane, trasa przy 70 km/h czy przy 170 km/h
Pankuba napisał(a):misiek89 napisał(a):Fajne spalanie ,ale przysłowiowy dziadek
No ale zawsze zgodnie z przepisami.
Mankament jest taki, że silnik użytkowany w ten sposób słabo oczyszcza się z osadów.
Zawalidrogą nie trzeba być a wystarczy jeździć zgodnie z przepisami i już jest oszczędność
PS. Jaki sens ma ciśnięcie do samych świateł na pełnym gazie, nagłe zatrzymywanie, ruszanie i ...tak w kółko? Przy agresywnej jeździe na trasie 25 km można zyskać max 5 minut... Nie mówię tu o autostradach czy expresówkach bo takimi nie dojeżdżam do pracy...