Boguś napisał(a):Niestety muszę potwierdzić. Też miałem kilka autek przed Meganką i żaden (no może poza 12 letnim maluchem) nie psuł się tak efektywnie. W ciągu niecałych 3 lat użytkowania (od nowości!) był 3x wymieniany rozrząd, 2x robione zawieszenie, 1x cewka wys. napięcia i z 5 innych, drobniejszych napraw.
No to i ja dorzucę trochę goryczy... mój kolega w pierwszym roku eksploatacji Meganki II zaliczył 17 wizyt w serwisie i to nie bynajmniej po to, żeby wymienić olej i zrobić przegląd...
Ale wracając do tematu wiodącego czyli madzi 6... szukając auta godnego uwagi "zaliczyłem" kilka szóstek. Jeśli chodzi o BOSE, to jakoś specjalnie nie rzuciło mnie na kolana, chociaż jestem melomanem i bez CD i radia w aucie nie potrafiłbym funkcjonować. Dla przeciętnego użytkownika fabryczne nagłośnienie spokojnie wystarczy. Co mnie zdziwiło, to wiele szóstek ma tylko radio w wyposażeniu, dla mnie to pomyłka w aucie tej klasy (dokupienie panelu CD trochę kosztuje, coś koło 800-900pln, a zmieniarka na 6 płyt to wydatek 1200-2000pln).
Chociaż kokpit sprawia pozytywne wrażenie, to jednak nie każdemu podobają się te okrągłe nawiewy... ludzie mają skojarzenia z Fiatami
Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy, to jeździłem wyłącznie dieslami i jakoś te słabsze 121KM były żwawsze. Być może to tylko wrażenie, ale wydawało mi się, że silniki 136KM dobrze się wkręcają w obroty wyraźnie powyżej 2tys. obrotów, natomiast silniki 121KM ciągnęły już po przekroczeniu 1,5tys. obrotów.
Zawieszenie i hamulce bez zarzutu.
Mazda zdecydowanie jest atrakcyjnym autem w tej klasie, można trafić nieźle wypasione wersje, jednak znalezienie 3-4latka w dobrym stanie i z akceptowalnym przebiegiem graniczy z cudem... ja po trzech miesiącach poszukiwań i dwóch tysiącach przejechanych kilometrów po polskich drogach zwyczajnie odpuściłem
Wybrałem w końcu Toyotę Avensis, krajową, niebitą, od I właściciela i z pełną historią serwisową (mam wydrukowaną całą historię serwisową tego auta), w sumie też niezłe auto, ale nadal jak mijam mazdę 6, to serce zaczyna mi bić mocniej
PS. poza tym madzię można nieźle upiększyć, na niemieckim ebay-u można znaleźć sporo chromowanych elementów do ozdobienia z zewnątrz i w środku... wybór których pozostaje kwestią gustu.