Mazda6 (GG / GY) – Szybkie pytania – WAŻNA INFORMACJA, STR.313
Hej,
Mam pytanie dotyczące powiązania wyświetlacza przebiegu ze światłami. Chodzi o to że jadąc na światłach mijania w ciągu dnia nic na nim nie widzę. Pewnie rozwiązaniem byłoby zamontowanie świateł do jazdy dziennej, ale po moich i mojego brata doświadczeniach z tym rozwiązaniem nie chce już zakładać tego badziewia. Po jednej zimie nabiera to wody albo paruje albo połowa led świeci, druga nie... Nawet gdy nie kupi się taniej Chińszczyzny, tylko droższą chińszczyznę
Mam w Madzi czujnik zmierzchu i tak sobie myślałem czy może nie dałoby się ustawić tego tak żeby automat czujnika zmierzchu działał tylko na wyświetlacz przy zawsze włączonych światłach. Tzn. Gdy jest włączony tryb AUTO światła się zawsze świecą ale gdy jest jasno nic z nim nie robi, a gdy jest ciemno, wyświetlacz się przyciemnia.
Właśnie to sam przeczytałem i trochę to naiwne i sam z siebie się śmieję
ale a nóż widelec cusik takiego da się zrobić 
Mam pytanie dotyczące powiązania wyświetlacza przebiegu ze światłami. Chodzi o to że jadąc na światłach mijania w ciągu dnia nic na nim nie widzę. Pewnie rozwiązaniem byłoby zamontowanie świateł do jazdy dziennej, ale po moich i mojego brata doświadczeniach z tym rozwiązaniem nie chce już zakładać tego badziewia. Po jednej zimie nabiera to wody albo paruje albo połowa led świeci, druga nie... Nawet gdy nie kupi się taniej Chińszczyzny, tylko droższą chińszczyznę
Mam w Madzi czujnik zmierzchu i tak sobie myślałem czy może nie dałoby się ustawić tego tak żeby automat czujnika zmierzchu działał tylko na wyświetlacz przy zawsze włączonych światłach. Tzn. Gdy jest włączony tryb AUTO światła się zawsze świecą ale gdy jest jasno nic z nim nie robi, a gdy jest ciemno, wyświetlacz się przyciemnia.
Właśnie to sam przeczytałem i trochę to naiwne i sam z siebie się śmieję

- Od: 30 mar 2013, 20:51
- Auto: Mazda 6 '05r. 147KM 2.0
Benzyna + LPG
Stag 300 ISA 2
szybkie pytanie o światła przeciwmgłowe, a w zasadzie o przełącznik, który muszę kupić.
Przeglądam i widzę dwa rodzaje:
pierwszy pokazuje włączenie tylny oraz przód+tył
http://allegro.pl/mazda-6-przelacznik-s ... 26804.html
natomiast inny pokazuje włączenie tył oraz przód
http://allegro.pl/mazda-6-przelacznik-s ... 23230.html
skąd taka różnica i co powinienem dobrać do swojej M6? Fabrycznie mam tylko tylny, dziś założyłem halogeny w zderzak, mam xenony, zatem teraz nie wiem która opcja bardziej odpowiednia...
Przeglądam i widzę dwa rodzaje:
pierwszy pokazuje włączenie tylny oraz przód+tył

natomiast inny pokazuje włączenie tył oraz przód

skąd taka różnica i co powinienem dobrać do swojej M6? Fabrycznie mam tylko tylny, dziś założyłem halogeny w zderzak, mam xenony, zatem teraz nie wiem która opcja bardziej odpowiednia...
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Ja mam tą pierwszą i działa 
Edit:
Ten z jednym jest od polifta i on raczej nie bedzie działał. Musisz mieć ten pierwszy
No i bierz tego, a nie kombinujesz :
http://allegro.pl/przelacznik-swiatel-m ... 26803.html
Edit:
Ten z jednym jest od polifta i on raczej nie bedzie działał. Musisz mieć ten pierwszy
No i bierz tego, a nie kombinujesz :

haidi napisał(a):Jeśli w przypadku wkładu, na puszce też jest numer produktu to po malutkiej gimnastyce będziesz w stanie go przeczytać. Lampka może się przydać. Wiem, bo sam tak sprawdzałem.
Głowa obok filtra powietrza i namierzamy numery
Możesz mnie jakoś naprowadzić, gdzie tą puszkę widać bo nie mogłem tego za nic znaleźć od strony filtra – widać ją w ogóle ?
Witam jestem teraz daleko od auta muszę kupić taką metalową obejme bo już drugi raz spadła (zsunęła się) rura od filtra powietrza zna ktoś może wymiary tej obejmy ? stara nadaję sie tylko do zniszczenia bo śruba jest zupełnie rozjechana i na pewno bez przemocy nie puści 
Ryhu napisał(a):Hej,
Mam pytanie dotyczące powiązania wyświetlacza przebiegu ze światłami. Chodzi o to że jadąc na światłach mijania w ciągu dnia nic na nim nie widzę. Pewnie rozwiązaniem byłoby zamontowanie świateł do jazdy dziennej, ale po moich i mojego brata doświadczeniach z tym rozwiązaniem nie chce już zakładać tego badziewia. Po jednej zimie nabiera to wody albo paruje albo połowa led świeci, druga nie... Nawet gdy nie kupi się taniej Chińszczyzny, tylko droższą chińszczyznę![]()
Właśnie to sam przeczytałem i trochę to naiwne i sam z siebie się śmiejęale a nóż widelec cusik takiego da się zrobić
Powiem raz i więcej nie będę drążył
Da się to zrobić, bo czemu by nie. Tylko trzeba rozebrać połowę deski rozdzielczej, żeby dostać się do czujnika zmierzchu, a do tego, po schematach szukać, który przewód z wyświetlacza jest odpowiedzialny za jego podświetlenie. Wtedy go odłączyć od oryginalnego obwodu i podłączyć (myślę...) bezpośrednio pod czujnik (chyba, że przez jakiś mały elektroniczny przekaźniczek – typu SMD).
Jednak moje zdanie jest takie, że nie warte to zachodu. A skoro sparzyłeś się na tych listwach dziennych, zrób sobie tak jak mam np. ja. Do reflektorów raczej woda się nie dostaje, a dioda jest tylko jedna w dodatku porządna
Witam kupiłem dziś komplet kabli WN i moje laickie pytanie w komplecie jest jakiś silikon co się z nim robi ? 
i jeszcze jedno kupiłem kable NGK i niestety są za długie każdy po 5-6 cm

coś mam niestandardowego ?

ja tez mam NGK kabelki dedykowane do M6, i tez są ciut za długie , ale da się ja upchać
ten sylikon to jak dobrze pamiętam z szukania w google to na styk świeca- przewód , ja go nie dawałem i 2 lata już śmiga bez kłopotu a warunki eksploatacji u mnie sporo trudniejsze (LPG)
u mnie też LPG na samym dole widać kawałek listwy wtryskowej (niebieska) , upchnąć niby można ale czy te przewody nie roztopią sie od temperatury oryginalne są proste a te jak sie po upycha to stykają sie ze wszystkim dookoła
Pytanie o wydajność klimy w GG/GY
Jest to mój pierwszy samochód z klima
ale ostatnio jechałem służbowa skodą roomster i zaskoczyło mnie to że praktycznie po włączeniu silnika od razu leciało bardzo zimne a wręcz mrożące powietrze.
U mnie w maździe w tych samych warunkach czyli pelen ukrop i duchota jak wlacze klime to przez pierwsze 30s leci lekko cieple potem chłodne i tak juz zostaje, czuc ze klima dziala ale powietrze nie jest az takie zimne jak w skodzie. Oczywiscie mam wlaczona klime na "auto" (nie eco) i dane na minimalna temperature.
Od czego to zalezy? trzeba to jakoś regulować czy tak poprostu dziala to w mazdzie?
Dodam ze po zakupie musialem wymienic chlodnice bo byla strzelona no i zrobic pelny przeglad z napełnianiem.
Jest to mój pierwszy samochód z klima
U mnie w maździe w tych samych warunkach czyli pelen ukrop i duchota jak wlacze klime to przez pierwsze 30s leci lekko cieple potem chłodne i tak juz zostaje, czuc ze klima dziala ale powietrze nie jest az takie zimne jak w skodzie. Oczywiscie mam wlaczona klime na "auto" (nie eco) i dane na minimalna temperature.
Od czego to zalezy? trzeba to jakoś regulować czy tak poprostu dziala to w mazdzie?
Dodam ze po zakupie musialem wymienic chlodnice bo byla strzelona no i zrobic pelny przeglad z napełnianiem.
- Od: 23 maja 2013, 11:36
- Auto: Mazda 6 GY 2003r. 1.8 Kombik
Tigra
Matiz
Ja to miałem robione 2 tygodnie temu z pełnym napełnianiem, i tak to działa od początku.
Wiem że każdy czuje to inaczej ale w skodzie musialem dawać klimę na 2 chyba z 6 możliwych pozycji bo za zimne powietrze lecialo a u siebie w maździe mam maks i przy tych upałach przyjemnie robi się dopiero po 5min
Wiem że każdy czuje to inaczej ale w skodzie musialem dawać klimę na 2 chyba z 6 możliwych pozycji bo za zimne powietrze lecialo a u siebie w maździe mam maks i przy tych upałach przyjemnie robi się dopiero po 5min
Ostatnio edytowano 20 cze 2013, 22:27 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całości ostatniej wypowiedzi( jest to niepotrzebne)
Powód: nie cytujemy całości ostatniej wypowiedzi( jest to niepotrzebne)
- Od: 23 maja 2013, 11:36
- Auto: Mazda 6 GY 2003r. 1.8 Kombik
Tigra
Matiz
mick napisał(a):Witam kupiłem dziś komplet kabli WN i moje laickie pytanie w komplecie jest jakiś silikon co się z nim robi ?
Bo masz na 99% kable od forda a onje mają inną budowę i takie jakby 3 listki/uszczelki na samej górze fajki, zaraz pod zagięciem. Wszyscy sprzedają jako zamienniki do Mazdy te fordowskie kable a one są od zupełnie innej pokrywy zaworów.
Mitar, auta mają różne wydajności klimatyzacji. Wiem skądinąd, że Renaul Laguna pierwszy gen potrafi schłodzić wnętrze auta do 9°C
! Może Mazdy po prostu nie mają aż takiej wydajności.
Najlepiej jakbyś miał możliwość sprawdzić u kogoś innego w podobnym modelu, ale filtry bym wszystkie przetrzepał jak wspomniał Mandey

Najlepiej jakbyś miał możliwość sprawdzić u kogoś innego w podobnym modelu, ale filtry bym wszystkie przetrzepał jak wspomniał Mandey
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies napisał(a):ciężko powiedzieć, dla każdego to subiektywne odczucia, ale wydaje mi się, że w naszych M6 klima nie jest w czołówce najwydajniejszych.
Może czynnik ci się powoli kończy?
Nie jest? Ustawianie temperatury mniejszej niż 20 stopni spowodowało by chyba zrobienie ze środka lodówki. U mnie leci taki mróz, że czasem w 35 stopniowy upał wystarczy odpalić AC na 2-3 poziom nawiewu, gdzie w reszcie samochodów max nie daje rady