Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
jak mantrę będę powtarzać, nie kupuje się auta z najmniejszym silnikiem w gamie. Zawsze pali tyle samo, albo więcej co większy motor. Jakbyś kolego śledził forum przed zakupem M6 to byś wiedział.
Z drugiej strony, 13 to nawet ja nie miałem w 2.3L więc obstawiam że coś musi być nie tak, ktoś powinien się przyjrzeć temu silnikowi.
Z drugiej strony, 13 to nawet ja nie miałem w 2.3L więc obstawiam że coś musi być nie tak, ktoś powinien się przyjrzeć temu silnikowi.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
samzda napisał(a):Od kilku dni jestem posiadaczem wymarzonej Mazdy 6. 1.8 benzyna. Niestety, jeśli spalanie się utrzyma ( około 13 l z czego większość trasa, dosłownie kilka wyprzedzeń, większość jedna osoba, bez klimy) pozostanie zrobić zdjęcie i wspominać to wspaniałe uczucie za kierownicą Mazdy 6. Dla porównania Mazda 626 z 1996 przy pełnym obciążeniu (4 osoby + bagaże) w trasie średniej jakości krajówką do Olsztyna spalił 9,5 LPG! Ewentualnie zostawię sobie jako auto do kościoła, bo przyjemność z jazdy przednia i auto w dobrym stanie.
Witam kolegę
Coś jest nie tak u Ciebie mam taką Mazdę tylko, że z 2003 i moja ostatnio mi spaliła na trasie równo 100km – 5,8l
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- Od: 3 maja 2012, 19:46
- Auto: Mazda 6 GG 2003 1.8
Witam
Moja Madzia pali bardzo mało wręcz sporadycznie ale za to pije wcale nie mało średnio 7.5 ale nieraz jak pójdzie w miasto to nawet 11 litrów potrafi wypić a co najdziwniejsze nigdy nie ma kaca
Moja Madzia pali bardzo mało wręcz sporadycznie ale za to pije wcale nie mało średnio 7.5 ale nieraz jak pójdzie w miasto to nawet 11 litrów potrafi wypić a co najdziwniejsze nigdy nie ma kaca
-
marlab10@wp.pl
To mój pierwszy post a tym forum dlatego najpierw witam wszystkich.
Mazdę mam od dwóch tygodni i po testach spalania wychodzi tak:
-przejechane 110 km z czego 75% trasa,autostrada, 120-130 km/h, 6 bieg, tempomat i 25% miasto, korki, światła itp. = 7,0 l/100 km
-przejechane 100 km, 100% miasto, krótkie odcinki, korki, światła itp.=11,6 l/100 km.
Są to wskazania z dystrybutora komputer pokazywał w trasie 8,0 l 100/km a w mieście 12,5 l/100/km. Czyli trochę zawyża.
W trasie ok. Myślę, że zejdzie spokojnie poniżej 7 l/100 km i to mnie zadowala ale w mieście już nie bardzo.
Samochód jeździ normalnie, nie kopci nic się nie dzieje. Wiem, że mam do wymiany podkładki pod wtryskami i liczę, że to spalanie trochę spadnie.
A tak przy okazji może ktoś wie gdzie najlepiej zrobić to w Szczecinie ?
W ASO można oczywiście. Kosztuje to około 500 zł. razem z kalibracją.
Dziękuję.
Mazdę mam od dwóch tygodni i po testach spalania wychodzi tak:
-przejechane 110 km z czego 75% trasa,autostrada, 120-130 km/h, 6 bieg, tempomat i 25% miasto, korki, światła itp. = 7,0 l/100 km
-przejechane 100 km, 100% miasto, krótkie odcinki, korki, światła itp.=11,6 l/100 km.
Są to wskazania z dystrybutora komputer pokazywał w trasie 8,0 l 100/km a w mieście 12,5 l/100/km. Czyli trochę zawyża.
W trasie ok. Myślę, że zejdzie spokojnie poniżej 7 l/100 km i to mnie zadowala ale w mieście już nie bardzo.
Samochód jeździ normalnie, nie kopci nic się nie dzieje. Wiem, że mam do wymiany podkładki pod wtryskami i liczę, że to spalanie trochę spadnie.
A tak przy okazji może ktoś wie gdzie najlepiej zrobić to w Szczecinie ?
W ASO można oczywiście. Kosztuje to około 500 zł. razem z kalibracją.
Dziękuję.
Ostatnio edytowano 27 lut 2013, 21:51 przez simon-b, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 10 lut 2013, 00:13
- Auto: Mazda 6, 2006 GY 2,0 diesel 143 KM
simon-b napisał(a):...
-przejechane 100 km, 100% miasto, krótkie odcinki, korki, światła itp.=11,6 l/100 km....
Samochód jeździ normalnie, nie kopci nic się nie dzieje. Wiem, że mam do wymiany podkładki pod wtryskami i liczę, że to spalanie trochę spadnie
11.5 w miescie, do tego zimą i z webasto to jest standard. Dobrze by było jeszcze znać średnią prędkość która pewnie wychodzi do 22 km/h. Ja też tak mam i już z tym nie walczę.
Zapomnij też, że podkładki coś zmienią w kwestii spalania.
Klepnięte z HOX+
na pewno spadnie po zimie, ponieważ tak jak zboq napisał, webasto+zima+pewnie jeszcze klima, tak wpływa na spalanie. nikt ci nie odradza wymiany podkładek, ale może po prostu wstrzymaj się z tym aż pogoda będzie lepsza i warunki dogodniejsze ku korzystaniu z auta. po tym sprawdź spalanie i ewentualnie bierz się za wymianę.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Wymiana podkładek jest zawsze wskazana
. Natomiast ich wpływ na spalanie jest znikomy według mnie. Sam zresztą wymieniałem i nic się nie zmieniło
. A w swoim poście wcześniej pisałeś, że madzia ci nie kopci ale dmucha ci z wlewu oleju ? to czekaj czekaj .... żebyś se DPF'a nie zapaprał 
Podkładki i kalibracja kompletnie nic nie zmieniają w kwestii spalania, bo wymieniłem jakiś tydzień temu razem z kalibracją. No ale to dlatego że miałem te stare wadliwe
Jak było 8l tak jest 8l/100 w 30% trasa, 70% miasto
Jak było 8l tak jest 8l/100 w 30% trasa, 70% miasto
rdy napisał(a):Podkładki i kalibracja kompletnie nic nie zmieniają w kwestii spalania
i tu się nie zgodzę – u mnie było wręcz przeciwnie (w przypadku podkładek) – natomiast w przypadku kalibracji wyłącznie bardziej kulturalna praca silnika.
A koledze simon-b radzę nie zwlekać z wymianą podkładek – jak masz możliwości i chęci – zrobisz to sam(jest fotorelacja na forum)
zboq napisał(a):11.5 w miescie, do tego zimą i z webasto to jest standard
a ja myślałem, że 10 to sporo, ale też się przyzwyczaiłem
szopen napisał(a):To dane wg komputera, wg dystrybutora wyjdzie za niedługo bo Madźka właśnie za chwilę będzie kończyć jeść
Siemka,
chwilkę mnie nie było bo nie miałem czasu, dzisiaj tankowałem madźke.
Zalałem 58 litrów i zrobione było 500 km, co dziwne dopiero teraz włączyła sie rezerwa, spalanie wg komputera 10.9 ale przeliczając wychodzi około 11,5. Średnia prędkość 30km/h.
Jazda jak pisałem krótkie odcinki do pracy 3,5 km, mam nadzieję że przy wyższych temperaturach spalanie spadnie.
- Od: 26 gru 2012, 14:49
- Auto: Mazda 6 Sport Wagon 1,8 Pb, 120 KM, rok prod 2004
Na autostradzie w Niemczech z Dusseldorfu do Poznania 6.3 l/100km – 120 km/h tempomat
W Polsce – 50% trasa 50% miasto – 7.6 l/100km
Zima, luty – krótkie odcinki do 15km, 8.9 l/100km- mam nadzieję, że już wiecej nie będzie
Cały czas lane do pełna i sprawdzane z dystrybutora, po kalibracji komputera wyniki różnią się o 0,1 l/100km
dziś zaświeciła się kontrolka i od razu na stację – 54 l do pierwszego odbicia, więc w baku było jeszcze pewnie z 10l
W Polsce – 50% trasa 50% miasto – 7.6 l/100km
Zima, luty – krótkie odcinki do 15km, 8.9 l/100km- mam nadzieję, że już wiecej nie będzie
Cały czas lane do pełna i sprawdzane z dystrybutora, po kalibracji komputera wyniki różnią się o 0,1 l/100km