Spalanie – ile pali Twoja "szóstka"?
witam chyba u mnie norma 14 lpg miasto 10 lpg trasa bp odpowiednio 12 miasto 9 trasa silnik 2,3 manualna skrzynia , czy jest to możliwe żeby przy ruszaniu bardzo łagodnym np zjazd z krawężnika kiedy na komputerze są jeszcze kreski zjade z krawężniak i przycisne nawet nie za mocno do 3 ,5 tyś obrotów komp pokazywał chwilowe spalanie 103 l ?
mick napisał(a): czy jest to możliwe żeby przy ruszaniu bardzo łagodnym np zjazd z krawężnika kiedy na komputerze są jeszcze kreski zjade z krawężniak i przycisne nawet nie za mocno do 3 ,5 tyś obrotów komp pokazywał chwilowe spalanie 103 l ?
możliwe
poprzednio miałem Mitsubishi CARISMA 1,8 GDI miała 125 koni ale tam komputer pokazywał z mniejszym opóźnieniem ale na jedynce jak doszło do 57 l/100 to max no ale GDI paliło mi w trasie 6 litrów a w mieście 8,5 ale te 166 koni w obecnym aucie troszkę prowokuje szczególnie 2, 3 bieg powyżej 4000 obrotów bo tak do 4tyś to mruczy a powyżej już zaczyna warczeć

Panowie mam problem, mój komputer nie pokazuje ile zostało do przejechania na tym co zostało w baku. Dotankowałem samochód i myślałem, że coś się zmieni. Wcześniej było widać ile zostało kilometrów. Reszta parametrów jest okej. Dodam tylko, że komputer jakby się zresetował, wszystko wcześniej pokazywał potem wskoczyły same zera i reszta wyników zaczęła się na nowo pojawiać tylko stan km cały czas nie pokazuje nic. Wiecie jak rozwiązać problem? Mazda 6 2003 Pb.
Pozdrawiam
Łukasz
Łukasz
- Od: 3 maja 2012, 19:46
- Auto: Mazda 6 GG 2003 1.8
lakoc napisał(a):Wynik mojego ostatniego spalania na odcinku 680km.
85% trasa 15% miasto. Komputer pokazywał 6,6 dystrybutor wyliczył 6,73. Styl jazdy raczej spokojny.
lakoc
raczej spokojny ? chyba baaaaardzo spokojny
- Od: 22 lip 2012, 14:58
- Auto: Była: Mazda 6 Sedan 2006 2.0 Pb 147 KM
Coś jak umiarkowany 
Ja zawsze powtarzam, że spali tyle ile jej zaleje
Ja zawsze powtarzam, że spali tyle ile jej zaleje
Opel Vectra 2.0 GT 91r. ---> Opel Vectra 1.8 CD 96r. ---> Toyota Avensis 2.0 D4D 00r. ---> Mazda 6 2.0 MZR-CD (CiTD) 04r.---> Nissan X-trail 2.2 dCI 04r.---> Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM 4x4 2013r., kombi
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Pozdrawiam Lukatoari
https://www.facebook.com/AlfabetSmakuMadzi/?fref=ts
Pogo napisał(a):Panowie mam problem, mój komputer nie pokazuje ile zostało do przejechania na tym co zostało w baku. Dotankowałem samochód i myślałem, że coś się zmieni.
dotankowałeś do pełna??
Zigi86 napisał(a):lakoc napisał(a):Wynik mojego ostatniego spalania na odcinku 680km.
85% trasa 15% miasto. Komputer pokazywał 6,6 dystrybutor wyliczył 6,73. Styl jazdy raczej spokojny.
lakoc
raczej spokojny ? chyba baaaaardzo spokojny
To teraz pochwale się moim spalaniem na trasie w trybie bardzo spokojnym a wręcz emeryckim i nudnym.
Warunki drogowe inaczej nie pozwalały, jazda z południa polski do mnie w tą cholerną mgłę, widoczność chyba tylko na 30 metrów. Jazda w kolumnie samochodów bez wyprzedzania itp. komputer pokazywał 6.0 dystrybutor wyliczył 6,15l/100km
aaaaa a jazda w pierwszą stronę w trybie normalnym 7,6 wg. dystrybutora
lakoc
- Od: 1 cze 2012, 02:31
- Auto: Mazda 6 GH, L5, 2008r
też się temu spalaniu dziwię
, ale nie będę płakał i dochodził dlaczemu
zatankowane pod korek, pomiar z przejechanych 683km, zawsze 1osoba, jak jest miejsce to i przyciśnie się i wyprzedzi na trasie, jednak styl jazdy raczej pod 2200-2500rpm, strasznie szybko trza tymi króciutkimi biegami wachlować.

zatankowane pod korek, pomiar z przejechanych 683km, zawsze 1osoba, jak jest miejsce to i przyciśnie się i wyprzedzi na trasie, jednak styl jazdy raczej pod 2200-2500rpm, strasznie szybko trza tymi króciutkimi biegami wachlować.
- Od: 24 lip 2011, 12:40
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 CiTD 136KM 04r
Jakiś czas temu jechałem do Warszawy. (licznik skasowany przed wyjazdem)
Odcinek Kielce – Skarżysko (40km ekspresówki), prędkość 120km/h z tempomatem, następnie zwykła droga krajowa Skarżysko – Radom (30-40km), prędkość 80-100 km/h bez tempomatu, wykorzystywałem ukształtowanie terenu – spalanie 4,8l/100km. Następnie Radom – Warszawa, prędkość 120km/h z tempomatem, na wjeździe do Wa-wy 5,4l/100km, w drodze powrotnej na wyjeździe z Wa-wy 5,8l/100km.
1,5 tygodnia temu zmieniłem felgi stalowe na aluminiowe, a opony już zimowe 195/65 15" (ciśn. 2,4 bar). Spalanie w mieście (skasowane po zmianie opon i felg) – 7,7l/100km.
Wszystkie dane przedstawione na podstawie wskazań komputera ustawionego na +10%.
Odcinek Kielce – Skarżysko (40km ekspresówki), prędkość 120km/h z tempomatem, następnie zwykła droga krajowa Skarżysko – Radom (30-40km), prędkość 80-100 km/h bez tempomatu, wykorzystywałem ukształtowanie terenu – spalanie 4,8l/100km. Następnie Radom – Warszawa, prędkość 120km/h z tempomatem, na wjeździe do Wa-wy 5,4l/100km, w drodze powrotnej na wyjeździe z Wa-wy 5,8l/100km.
1,5 tygodnia temu zmieniłem felgi stalowe na aluminiowe, a opony już zimowe 195/65 15" (ciśn. 2,4 bar). Spalanie w mieście (skasowane po zmianie opon i felg) – 7,7l/100km.
Wszystkie dane przedstawione na podstawie wskazań komputera ustawionego na +10%.
kubsztyk napisał(a):1,5 tygodnia temu zmieniłem felgi stalowe na aluminiowe,
a nie na odwrót przypadkiem
Mnie nieraz kusiło przejechać jakaś trasę, powiedzmy z 500 km stylem emeryckim – fajnie było by spojrzeć na spalanie poniżej 5 litrów (jak najbardziej osiągalne)..ale jak już jechałem, to szkoda tej elastyczności nie wykorzystywać w trasie – to kusiło bardziej zawsze

PS. ty masz TDI
A czemu na odwrót? Byłem zmuszony w przyspieszonym tempie zmienić letnie koła 205/55 16" na oryginalnych alusach na zimówki 195/65 15" na felgach stalowych, ale niedługo po tym zmieniłem same felgi ze stalowych na alufelgi. I porównując stal do aluminium – spalanie nieco spadło i przedstawia się jak wyżej.