lelo28 napisał(a):Czy jeżeli mam odbrysk w szybie wielkości główki szpilki, to idąc tym tropem, też powiniem jechać na jej wymianę, aby w przypadku innej szkody, nie założyli mi taniego zamiennika?
W przypadku innej szkody, trudno udowodnić że odprysk na szybie powstał wcześniej. Natomiast użycie zaprawki na jakiejś tam rysie, ewidentnie świadczy, że dany element był już naprawiany.
lelo28 napisał(a):Wcześniej użyłeś stwierdzenia że ubezpieczyciel dostaje argument do zastosowania taniego zamiennika, skoro nie wiesz ( a może wiesz) jaki wariant AC ma B4KuR? Ja bym podejrzewał że ma AC ASO?
Też tak podejrzewam, dlatego Twój wywód jest w tym przypadku nieistotny. Użycie zamienników podczas likwidacji szkody z AC jest możliwe, gdy:
– pojazd nie jest już objęty gwarancją producenta,
– auto jest starsze niż 6 lat,
– uszkodzony element był już naprawiany, lub nie był oryginalny (uwaga dla fanów tuningu)
– w przypadkach regulowanych zapisami umowy (wariant ubezpieczenia).
Dopisano 22 wrz 2020, 13:08:B4KuR napisał(a):W najgorszym wypadku nic z tym nie zrobię – uszkodzenie jest na tyle nisko, że staje się widoczne dopiero po przyjrzeniu się.
To jest chyba najlepszy wypadek. Naprawa we własnym zakresie niesie ryzyko, o którym już wspomniałem. Zgłoszenie szkody i naprawa z polisy AC, powoduje zwiększenie składki ubezpieczenia w kolejnym roku, co jest powodem Twojego zmartwienia. Pozostawienie tego uszkodzenia w stanie obecnym, w zasadzie eliminuje oba ryzyka. Nie ma zgłoszenia szkody – składka AC nie ulega zmianie. Zaś w przypadku zaistnienia kolejnej szkody, istnieje szansa "podciągnięcia" tego uszkodzenia pod nowo powstałe.