Aktualizacje Mazda Connect

Mazda3 BP 2019–

Postprzez B4KuR » 19 lut 2020, 11:16

Hej,
Pomyślałem, że warto założyć temat o aktualizacjach do systemu Mazda Connect w nowych trójkach.
W jakiej wersji oprogramowanie posiadacie? U mnie dalej siedzi 10013, ale znalazłem informacje, że istnieją już nowsze wersje jak 10018, 10042 lub 10050. Niestety brak spisu zmian. Jak bedę na przeglądzie w kwietniu pewnie zapytam czy mają już w polskich ASO aktualizację.
Początkujący
 
Od: 16 sty 2020, 13:12
Posty: 11
Auto: 2019 MAZDA 3 Hikari SkyActiv-G 2.0

Postprzez andrep » 19 lut 2020, 20:28

Mazda CX3 AWD Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1632 (42/106)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez dzonn » 20 lut 2020, 08:19

U mnie siedzi 10019. Niestety nie wiem, czy tak było od nowości, czy została wgrana jakaś aktualizacja przy okazji wizyty w ASO (a kilka już ich miałem w związku ze zgłaszanymi drobnymi usterkami).
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2019, 14:07
Posty: 54 (7/5)
Auto: Mazda 3 BP, 2.0 Skyactiv-G, 2019

Postprzez child » 20 lut 2020, 08:48

Jeśli nie zgłaszałeś problemów z MZD Connect, to raczej sami z siebie ci nie wgrali, jeśli ich o to nie prosiłeś.

Taka drobna podpowiedź – jeśli chcecie, żeby ASO wam wgrało nową wersję za darmo podczas gwarancji, to przy wizycie powiedzcie, że macie z MZD Connect jakieś problemy (inaczej może się im nie chcieć tego robić). Jeśli nie macie prawdziwych, to coś wymyślcie – ale z drugiej strony, jeśli nie ma problemów, to po co ruszać?
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1459 (44/87)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13
NB '00
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez darrecki » 20 lut 2020, 08:51

Patrząc po zrzutach ekranu procesu aktualizacji, osoba projektująca ten etap musiała być fanem retro i 8bitów :)
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2482 (36/106)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez dzonn » 20 lut 2020, 09:11

Zgłaszałem taki problem, że przy włączonym nawigowaniu w Google Maps poprzez Android Auto samochód nie pokazuje ograniczeń prędkości na desce / HUD. Problem występuje jednak do teraz i nie wiem, czy cokolwiek aktualizowali z tego powodu.
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2019, 14:07
Posty: 54 (7/5)
Auto: Mazda 3 BP, 2.0 Skyactiv-G, 2019

Postprzez Rabus » 20 lut 2020, 09:22

Nie, ten problem występuje globalnie i nigdzie nie ma na to jeszcze fixa :(

Podobno Mazda obwinia google i apple'a, a ci obwiniają Mazde..
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2019, 11:19
Posty: 64 (11/3)

Postprzez B4KuR » 23 lut 2020, 17:32



Dla Europy nie ma żadnej aktualizacji na HiDrive, inna sprawa, że chyba nie ryzykowałbym aktualizowania na własną rękę :/
Początkujący
 
Od: 16 sty 2020, 13:12
Posty: 11
Auto: 2019 MAZDA 3 Hikari SkyActiv-G 2.0

Postprzez Arek_4k » 24 lut 2020, 09:22

Ja mam wersję 10019
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 lip 2016, 12:44
Posty: 150 (11/5)
Auto: Mazda 3 BP | Sedan | 2019 | Skyactiv-X | AT | Hikari | Machine gray |
Wcześniej Mazda 3 BM i Civic VI gen.

Postprzez andrep » 2 kwi 2020, 14:04

Czyżby jest nowsze oprogramowanie ? <oczko>
https://my.hidrive.com/share/hsodpqja.l ... ope%20EU01
Ostatnio edytowano 2 kwi 2020, 14:30 przez andrep, łącznie edytowano 1 raz
Mazda CX3 AWD Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1632 (42/106)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez corky1 » 2 kwi 2020, 14:19

Na liście zmian znalazłem ciekawy punkt dotyczący wyświetlania ograniczeń prędkości przy uruchomionym CP lub AA. Fajnie, gdyby to było już możliwe.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 16:42
Posty: 379 (13/9)
Auto: Mazda 3 BP Skyactiv-G MT 2019

Postprzez dzonn » 2 kwi 2020, 17:01

Czy ktoś aktualizował i może potwierdzić, że wszystko OK? Czy w tym firmware jest język polski?

EDIT:

Ponieważ cierpliwość nie jest moją najmocniejszą stroną, postanowiłem zaryzykować i zrobiłem update zgodnie z instrukcją z PDFa zamieszczonego na hidrive. Użyłem w tym celu pendrive 8GB sformatowanego jako FAT32. Wszystko przebiegło bez najmniejszych problemów, mam wersję 10047 i potwierdzam, że nie występuje w niej już problem braku wyświetlania ograniczeń prędkości przy korzystaniu z nawigacji w Google Maps/Android Auto. W dodatku żadne ustawienia się nie zresetowały, język nadal jest polski, wszystko w najlepszym porządku.
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2019, 14:07
Posty: 54 (7/5)
Auto: Mazda 3 BP, 2.0 Skyactiv-G, 2019

Postprzez corky1 » 3 kwi 2020, 21:31

Super, ze przetestowales samodzielna instalacje i potwierdzasz zmiany w CP/AA. Ciekawe, czy pod GoogleMaps wyswietlanie znakow ograniczen predkosci jest b. precyzyjne. Czy cos jeszcze ciekawego na plus zobaczyles? Jak dlugo trwala instalacja?
Na innych forach wyczytalem, ze jest tez mozliwosc aktualizacji bazy Gracenote. Chyba sie skusze i zrobie sam obie aktualizacje.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 16:42
Posty: 379 (13/9)
Auto: Mazda 3 BP Skyactiv-G MT 2019

Postprzez dzonn » 4 kwi 2020, 19:37

Google Maps samo w sobie nie ma wpływu na odczytywanie znaków. Podczas aktywnej nawigacji w Google Maps nadal korzysta się z natywnego systemu rozpoznawania znaków Mazdy. Tyle, że przy wcześniejszej wersji oprogramowania w momencie wybrania "Nawiguj" w Google Maps, wskazania tego systemu były ukrywane. W najnowszej wersji ten problem wyeliminowano.

Nie dostrzegam żadnych innych zmian. Wcześniej wielokrotnie zdarzał mi się komunikat "Nie można połączyć z systemem Android Auto" albo coś w tym stylu i nieraz wielokrotnie musiałem wkładać i wyciągać kabel, żeby w końcu zaskoczyło. Wczoraj po aktualizacji wydawało mi się, że już nie ma z tym problemu, ale dziś znowu się to zdarzyło ze dwa razy, więc pod tym kątem chyba status quo.

Aktualizacja trwała ok. 10 minut. Ważne, żeby wszystko zrobić zgodnie z instrukcją i w żadnym wypadku nie przerywać procesu (i nie inicjować go na słabo naładowanym aku).

Co do Gracenote, to gdzieś mi się ta nazwa przewinęła w menusach auta, ale w sumie nie wiem, co to jest i do czego służy :).
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2019, 14:07
Posty: 54 (7/5)
Auto: Mazda 3 BP, 2.0 Skyactiv-G, 2019

Postprzez corky1 » 4 kwi 2020, 20:24

Dzieki za wyjasnienia. Ja tez zrobilem aktualizacje, wszystko poszlo ok, tyle, ze nie zadzialal ostatni etap wybierania glosowego, ale zgodnie z instrukcja odlaczylem na chwile akumulator i teraz wszystko dziala.

Gracenote pobiera informacje o odtwarzanych utworach, ja tego uzywam glownie do wyswietlania okladek albumow. Jak ktos chce zaktualizowac, to jest to bardzo proste:
https://connect.mazda.com/en/support/gracenote_update/
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 16:42
Posty: 379 (13/9)
Auto: Mazda 3 BP Skyactiv-G MT 2019

Postprzez paweł_TBU » 4 kwi 2020, 20:26

Wg info jest oocja ostrzegqnia o fotoradarach tylko nwm czy dziala w pPolsce
Forumowicz
 
Od: 30 sie 2019, 13:05
Posty: 79 (1/2)
Skąd: TBU
Auto: Mazda 3 BP sedan Hikari AT /Alfa Romeo Mito TB MA.

Postprzez dzonn » 5 kwi 2020, 19:25

Zauważyłem jeszcze jedną drobną zmianę. Jest inna animacja obracających się kół na ekranie z przepływem energii ;) .
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2019, 14:07
Posty: 54 (7/5)
Auto: Mazda 3 BP, 2.0 Skyactiv-G, 2019

Postprzez Arek_4k » 6 kwi 2020, 20:13

Przed chwilą też wykonałem aktualizację zgodnie pdf-em w linku. Udało się :)

Jedna uwaga: po aktualizacji wykonałem test mikrofonu (ostatni krok w pdf), który nie przebiegł pomyślnie i pojawił się komunikat, żeby skontaktować się z serwisem. Wyłączyłem zapłon i po odczekaniu paru minut ponownie go włączyłem i mikrofon znowu działa. Tak więc nie było konieczności odłączania akumulatora.

PS Gracenote też przy okazji zaktualizowałem.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 lip 2016, 12:44
Posty: 150 (11/5)
Auto: Mazda 3 BP | Sedan | 2019 | Skyactiv-X | AT | Hikari | Machine gray |
Wcześniej Mazda 3 BM i Civic VI gen.

Postprzez ogluch » 7 kwi 2020, 08:50

Arek_4k napisał(a):PS Gracenote też przy okazji zaktualizowałem.


A czy do aktualizacji Gracenote miałeś włączony silnik czy tylko naciśnięty przycisk startera?
Ja w garażu próbowałem i na samym wciśniętym przycisku startera wyskoczył komunikat, ze próba aktualizacji nie powiodła się i zastanawiam sie czy ma to związek.
Początkujący
 
Od: 20 sie 2019, 09:09
Posty: 26
Skąd: Kraków
Auto: Mazda 3 BP 2.0 122 KM AT Hikari Soul Red Crystal 2019

Postprzez corky1 » 7 kwi 2020, 09:22

W moim przypadku wystarczyło samo naciśnięcie startera, bez uruchomienia silnika.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 wrz 2007, 16:42
Posty: 379 (13/9)
Auto: Mazda 3 BP Skyactiv-G MT 2019

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: worn i 2 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323

cron