2rzyn napisał(a):Czesc wam,
Kupilem mazde 3 rocznik 2023. Mam podgrzewane fotele ale oczywiscie tylko manualne ustawienia fotela kierowcy. Moje pytanie jest nastepujace. Czy jesli kupie skorzane fotele z elektryczna regulacja to podlaczenie bedzie na zasadzie plug and play plus dokupienie jakichs przyciskow (memory 1 i 2) czy jest to jednak niewykonalne badz bardzo trudne?
Pytam bo nie wiem czy mazda wszedzie ladowala komplet kabli niezaleznie od wersji wyposazenia?
Ja właśnie jestem w trakcie podobnej modyfikacji w CX60 2023, nie jest to niestety na zasadzie PnP.
Przynajmniej w moim wypadku Mazda zaprojektowała to po prostu debilnie. Z fotelami ręcznie regulowanymi sterowanie ogrzewaniem jest w fotelu pasażera, elektrycznych – kierowcy. Wiązki pod fotelami są zupełnie inne i wymagały by dużych przeróbek.
Moje podejście:
– Użyć wiązki z oryginalnego fotela, obsługuje ona poduszki i grzanie.
– Obciąć wszystkie dodatkowe funkcje z fotela elektrycznego, zostawić tylko sterowanie elektryką.
– Połączyć obie wiązki razem, a raczej puścić je równolegle.
Z wiązki fotela elektrycznego zostawiłem jedynie kable odpowiadające za zasilanie, masę no i samo sterowanie. Resztę zwyczajnie wyciąłem i wyrzuciłem. Po każdym etapie wszystko testowane zasilaczem komputerowym

Zero jakiegokolwiek dodatkowego sterowania / komunikacji po CAN, więc brak błędów.
Zostało mi tylko założyć bezpiecznik 20A na końcu i podłączyć do +12, akurat mam gruby kabel pod fotelem, bo ciągnąłem od aku do instalacji wzmacniacza. Punktów masowych w okolicy można znaleźć od groma – byle śruba / nakrętka się nada.
Podsumowując, w oryginalnej wiązce / wtyczkach nie zmieniam nic, ciągnę tylko +12 pod fotel i robię dodatkową wtyczkę do zmodyfikowanej nowej wiązki. Wszystko obklejam czarną taśmą, wygląda prawie jak z fabryki. W razie czego można wrócić do stanu pierwotnego.