ględzenie, konwersowanie, gadanine o BP
Ciekawostka: https://www.mazda.pl/modele/mazda3-2022 ... nkurencja/
Nudząc się dziś, trafiłem na tę stronę. A tam, wg tej tabelki, Mazda3 Kanjo ma na wyposażeniu "Lusterka boczne zależne od biegu wstecznego". Jak rozumiem chodzi o obniżanie lusterka przy cofaniu, ale myślałem, że do tego trzeba mieć Hikari + pakiet Luxury? Kogoś tam poniosło, czy ta opcja jest dostępna też w "biedniejszych" wersjach?
Nudząc się dziś, trafiłem na tę stronę. A tam, wg tej tabelki, Mazda3 Kanjo ma na wyposażeniu "Lusterka boczne zależne od biegu wstecznego". Jak rozumiem chodzi o obniżanie lusterka przy cofaniu, ale myślałem, że do tego trzeba mieć Hikari + pakiet Luxury? Kogoś tam poniosło, czy ta opcja jest dostępna też w "biedniejszych" wersjach?
paweł_TBU napisał(a):moze były zmiany w poźniejszych rocznikach? w 2019 było tylko w hikari ze skórą
Nie. Skóra byla w pakiecie Luxury. Ja mam Hikari z 2019 roku i nie mam skóry, bo mam bazowe Hikari. Opuszczane lusterka sa dostępne właśnie w przedstawionym pakiecie, byla to opcja tylko do pakietu Hikari.
k.siwczyk napisał(a):paweł_TBU napisał(a):moze były zmiany w poźniejszych rocznikach? w 2019 było tylko w hikari ze skórą
Nie. Skóra byla w pakiecie Luxury. Ja mam Hikari z 2019 roku i nie mam skóry, bo mam bazowe Hikari. Opuszczane lusterka sa dostępne właśnie w przedstawionym pakiecie, byla to opcja tylko do pakietu Hikari.
o tym mówię, w 2019 to była opcja tylko dla hikari ze skórą
jakiś czas temu padł mi termostat, naprawach w ramach ubezpieczenia gwarancyjnego wykupionego dodatkowo, wrzucam informacyjnie fakturę za taka usługę. Jak ktoś się zastanawiał czy warto to ubezpieczenie dokupić to tak warto.
Ostatnio edytowano 24 mar 2023, 11:40 przez paweł_TBU, łącznie edytowano 1 raz
paweł_TBU napisał(a):jakiś czas temu padł mi alternator, naprawach w ramach ubezpieczenia gwarancyjnego wykupionego dodatkowo, wrzucam informacyjnie fakturę za taka usługę. Jak ktoś się zastanawiał czy warto to ubezpieczenie dokupić to tak warto.
Dopisano 24 mar 2023, 08:54:
jakiś czas temu padł mi alternator, naprawach w ramach ubezpieczenia gwarancyjnego wykupionego dodatkowo, wrzucam informacyjnie fakturę za taka usługę. Jak ktoś się zastanawiał czy warto to ubezpieczenie dokupić to tak warto.
Całość kwoty pokrył ubezpieczyciel?
w zależności jak masz zarejestrowane auto i jak odliczasz od niego vat musisz lub nie musisz zapłacic cały vat/ 50% vatu, lub jako osoba prywatna nic. Ja musiałem zapłacić 50% vat resztę zapłacił ubezpeczyciel
Dopisano 24 mar 2023, 09:00:
2019 padło po 30kkm
Dopisano 24 mar 2023, 09:00:
czik3n napisał(a):Jaki przebieg ? auto 2019 rok ?
2019 padło po 30kkm
paweł_TBU napisał(a):w zależności jak masz zarejestrowane auto i jak odliczasz od niego vat musisz lub nie musisz zapłacic cały vat/ 50% vatu, lub jako osoba prywatna nic. Ja musiałem zapłacić 50% vat resztę zapłacił ubezpeczyciel
Dopisano 24 mar 2023, 09:00:czik3n napisał(a):Jaki przebieg ? auto 2019 rok ?
2019 padło po 30kkm
prywatne... pytam, bo wziąłem to ubezpieczenie do 6 lat
no to całość pokrywa ubezpieczenie, dobra decyzja.
Dopisano 24 mar 2023, 10:40:
Dopisano 24 mar 2023, 10:40:
paweł_TBU napisał(a):jakiś czas temu padł mi termostat, naprawach w ramach ubezpieczenia gwarancyjnego wykupionego dodatkowo, wrzucam informacyjnie fakturę za taka usługę. Jak ktoś się zastanawiał czy warto to ubezpieczenie dokupić to tak warto.
Li Mu Bai napisał(a):prywatne... pytam, bo wziąłem to ubezpieczenie do 6 lat
Ja miałem możliwość skorzystania z ubezpieczeniowej gw. serwisowej Mazda na 5!, która oferowana była w dwóch wariantach i tylko na 1 rok lub 2 lata. Szkoda, że nie na 3, jak w Twoim wypadku.
paweł_TBU napisał(a):jakiś czas temu padł mi termostat
To od klimy czy układu chłodzenia silnika?
Czym się objawiła usterka?
Ja miałem wyciek z pod rozrządu, ale dobrze bo kupiłem te 5 lat gwarancji i zrobili, tak to chyba bulić by trzeba było i to sami wykryli przy okazji lusterka, pojechałem z lusterkiem a maskę otwierali, pewnie znany temat z wyciekami
MM4zda napisał(a):Ja miałem wyciek z pod rozrządu, ale dobrze bo kupiłem te 5 lat gwarancji i zrobili, tak to chyba bulić by trzeba było i to sami wykryli przy okazji lusterka, pojechałem z lusterkiem a maskę otwierali, pewnie znany temat z wyciekami
Mnie wykryli taki sam wyciek na przeglądzie, też zrobili ale jeszcze w ramach gwarancji 3 letniej.
Dopisano 24 mar 2023, 16:29:
MM4zda napisał(a):Ja miałem wyciek z pod rozrządu, ale dobrze bo kupiłem te 5 lat gwarancji i zrobili, tak to chyba bulić by trzeba było i to sami wykryli przy okazji lusterka, pojechałem z lusterkiem a maskę otwierali, pewnie znany temat z wyciekami
Mnie wykryli taki sam wyciek na przeglądzie, też zrobili ale jeszcze w ramach gwarancji 3 letniej.
Dzwoniłem do swojego dealera (po przeczytaniu posta w https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... start=1660) i jak zawsze dostałem konkretną odpowiedź.
Obecna wersja hikari będzie chyba exclusive line + jakieś pakiety.
Podgrzewana kierownica będzie tylko ze skórą. To jedyny minus, o którym się dowiedziałem, jeśli wybiera się materiałowe fotele.
Co do głównych zmian to jak kolega wyżej pisał, będzie większy ekran tj.
– 10,25 cala z CX-5. Będzie dotykowy + bezprzewodowe android auto i car Play.
– 2x port usb-c.
– Na head-up mają wyświetlać się informacje z android auto
– jakieś poprawki w nawigacji, będzie wskazywać jakieś poboczne drogi
– nowy lakier (jakiś ceramic chyba) zamiast silver
Chyba tyle, jeśli o niczym nie zapomniałem
Obecna wersja hikari będzie chyba exclusive line + jakieś pakiety.
Podgrzewana kierownica będzie tylko ze skórą. To jedyny minus, o którym się dowiedziałem, jeśli wybiera się materiałowe fotele.
Co do głównych zmian to jak kolega wyżej pisał, będzie większy ekran tj.
– 10,25 cala z CX-5. Będzie dotykowy + bezprzewodowe android auto i car Play.
– 2x port usb-c.
– Na head-up mają wyświetlać się informacje z android auto
– jakieś poprawki w nawigacji, będzie wskazywać jakieś poboczne drogi
– nowy lakier (jakiś ceramic chyba) zamiast silver
Chyba tyle, jeśli o niczym nie zapomniałem
Widziałem jak ktoś do 3 włożył ekran z CX5 super to wygląda. Co do dotykowego ekranu to jestem zaskoczony. Specjalnie od tego odeszli w myśl ZOOM&ZOOM, poza tym ekran czy to w 3 czy cx30 ( ojciec ma i jest to 1:1 trójka w środku) jest daleko i nie mam pojęcia kto i dlaczego miałby w ogóle dotykać go palcem . Raz że to ślady zostawia, dwa że jest niewygodne nawet na postoju, a raczej w trakcie jazdy nie pozwolą go używać.
USB- C powinno być już w trójce od początku szczerze mówiąc, przynajmniej jedno to pod panelem nawiewów.
Head UP nie miał wyświetlać informacji z AA&ACP po którejś aktualizacji ?
USB- C powinno być już w trójce od początku szczerze mówiąc, przynajmniej jedno to pod panelem nawiewów.
czik3n napisał(a):Widziałem jak ktoś do 3 włożył ekran z CX5 super to wygląda. Co do dotykowego ekranu to jestem zaskoczony. Specjalnie od tego odeszli w myśl ZOOM&ZOOM, poza tym ekran czy to w 3 czy cx30 ( ojciec ma i jest to 1:1 trójka w środku) jest daleko i nie mam pojęcia kto i dlaczego miałby w ogóle dotykać go palcem . Raz że to ślady zostawia, dwa że jest niewygodne nawet na postoju, a raczej w trakcie jazdy nie pozwolą go używać.
Co do dotyku, nie jestem pewnie czy nie chodzi tylko o AA/ACP. Obsługa Systemu mazdy zostanie bez dotyku ale ta informacja nie jest potwierdzona, wydaje mi się że gdzieś to na filmie odnośnie CX-5 widziałem.
Możliwe że właśnie wtedy wydadzą taką aktualizacje żeby się wyświetlało na head up
Z otrzymanego info od dealera to produkcja ze zmianami rusza od teraz.