Irytujące rzeczy/usterki w BP

Mazda3 BP 2019–

Postprzez krabdul » 21 mar 2022, 17:10

W stanach jak ludziom nie usunęli 3 razy jakiegoś trzeszczenia to bez walki przyjmowali wadliwy produkt.
Myślę, że u nas prawo w tej kwestii działa tak samo i nie ważne czy to auto czy co innego, z tą różnicą, że pewnie dodatkowo przy pomocy prawnika musiałoby się to odbyć.
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez k.siwczyk » 21 mar 2022, 17:23

Jak widać trzeba będzie to mocno udokumentować i im pokazać, bo jak widać traktowanie klientów to jest śmieszne. Mieli kilka lat na dopracowanie klamek, lusterek czy klapki i nie zrobili nic, aby naprawić te wady.
Forumowicz

Od: 15 lis 2020, 13:18
Auto: Mazda 3 BP 2019 Hikari MT6 122KM

Postprzez worn » 21 mar 2022, 17:38

Gdy zamki są zaryglowane i naciśnie się na klapkę, żeby ją otworzyć, to wtedy po odryglowaniu zamków samoczynnie się otworzy. Jesteś pewien, że nikt nie próbował jej otworzyć, gdy auto bylo zamknięte?
Forumowicz

Od: 29 kwi 2020, 20:42
Auto: Mazda 3 BP
2.0 Skyactiv-X 180 KM MT
Kanjo 2019

Postprzez k.siwczyk » 21 mar 2022, 17:41

worn napisał(a):Gdy zamki są zaryglowane i naciśnie się na klapkę, żeby ją otworzyć, to wtedy po odryglowaniu zamków samoczynnie się otworzy. Jesteś pewien, że nikt nie próbował jej otworzyć, gdy auto bylo zamknięte?

Jestem pewien, garaż był zamknięty. Nikt nie ingerował w auto. Klapkę zobaczyłem otwartą przed otworzeniem auta.
Forumowicz

Postprzez MM4zda » 21 mar 2022, 17:57

Mnie w Kielcach wymieniali klapkę wraz z całym mechanizmem a pojechałem tam bo wszystko co chciałem to naprawili i bez większych problemów, a w Krakowie to było jak u Ciebie: 'panie tak ma być wszystko, niektóre tak miały odstające klapki' hahaha
Forumowicz

Od: 19 wrz 2019, 15:00
Auto: Mazda 3 BP Hikari + Luxury Black 2019

Postprzez k.siwczyk » 21 mar 2022, 18:30

MM4zda napisał(a):Mnie w Kielcach wymieniali klapkę wraz z całym mechanizmem a pojechałem tam bo wszystko co chciałem to naprawili i bez większych problemów, a w Krakowie to było jak u Ciebie: 'panie tak ma być wszystko, niektóre tak miały odstające klapki' hahaha

To już nie chodzi mi o typowe ASO, w tym wypadku Kielce, bo oni nie są temu zbytnio winni raczej. To części, które dostają są do d*py...
Forumowicz

Postprzez kkk255 » 22 mar 2022, 00:58

Czy tylko ja nie mam problemu z klapką wlewu paliwa?
Rocznik 2019
Nigdy nie wymieniana...
Forumowicz

Od: 25 sty 2020, 00:26
Auto: Mazda 3 BP 2019 2.0 122 KM AT6 KANJO

Postprzez AdrianT » 22 mar 2022, 10:13

Nie tylko Ty. Ja jeszcze odpukać nie miałem żadnych problemów. No może z akumulatorem, ale to przez firmę detailingową.
Forumowicz

Od: 15 wrz 2020, 09:16
Auto: Mazda 3 BP Sedan 2.0 Skyactiv-X, AT6, Enso

Postprzez MM4zda » 22 mar 2022, 16:01

kkk255 napisał(a):Czy tylko ja nie mam problemu z klapką wlewu paliwa?
Rocznik 2019
Nigdy nie wymieniana...

Tylko się cieszyć jak po zamknięciu jest równo z blachą i nie odkształca się <spoko>
Forumowicz

Postprzez k.siwczyk » 22 mar 2022, 17:55

MM4zda napisał(a):Tylko się cieszyć jak po zamknięciu jest równo z blachą i nie odkształca się <spoko>

Tej nocy było zimno, rano zobaczyłem i po miesiącu przy mrozach klapka zaczyna minimalnie odchodzić, dziś to był jakiś milimetr, ale nie była równo z nadwoziem. Pewnie z czasem znów ją zacznie na mrozach coraz to bardziej wysadzać... Dobrze, że mam tą gwarancję przedłużoną na 5 lat, przynajmniej to
Forumowicz

Postprzez czescwojtek » 26 mar 2022, 18:45

Czy ktoś spotkał się z problemem wyświetlania ekranu aplikacji carplay (apple)? Chodzi mi o fakt, że obraz zostaje jakoś dziwnie przeskalowany, nie jest na całość ekranu jedynie na 3/4 szerokości. Zwykłe GUI mazdy jest ok – wyświetlane na cały dostępny ekran wyświetlacza. Wczoraj jeszcze carplay był ok, dzisiaj, bez zmian w ustawieniach pojawił się taki przeskalowany
Początkujący

Od: 26 mar 2022, 18:41

Postprzez TheMonster » 27 mar 2022, 20:42

Masz jakieś zdjęcie? U mnie jedynie mapy google po starcie potrafią zamiast mapy pokazywać jedynie logo google (nawet jak wcześniej odpalę nawigację z poziomu telefonu)
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Tomasz W.
Przedstawiciel Pomorza
Moderator

Od: 22 lis 2015, 15:59
Auto: Seat Tarraco 1.4 e-HYBRID

Postprzez paweł_TBU » 27 mar 2022, 20:58

U mnie AA działa idealnie, poza yanosikiem ale to wada samej aplikacji. Może macie stare wersje softu MZD connect.
Forumowicz

Od: 30 sie 2019, 14:05
Auto: Mazda 3 BP sedan Hikari AT /Alfa Romeo Mito TB MA.

Postprzez maraz » 10 kwi 2022, 07:35

Cześć,

Mam problem z trzeszczeniem z okolic wyświetlacza mzd connect.

To mój pierwszy post więc prośba za wyrozumiałość jeśli wątek był poruszony, ale go nie znalazłem. Być może ktos miał podobnie i znalazł rozwiązanie. Chodzi, że bardzo często na nierówościach (czasem nawet drobnych, typu łączenie nawierzchni na drodze ekspresowej / autostradzie) z okolic wyświetlacza mulimedialnego mzd connect dobiega trzask / klikniecię. Bardzo często tam coś wpada w rezonas, gdy są drgania na aucie / auto pokonuje nierówności.

Dzwięk ustaje, gdy dociśnie się palcami plastikowe plecki wyświetlacza. Gdy jedzie się po nierównościach przytrzymując ręką tył wyświetlacza to klikanie / pykanie najczęściej całkowicie ustępuje. Byłem z tym w ASO juz 2 razy.

Po pierwszej wizycie (jeszcze przed oględzinami) serwis próbował mnie przekonywać, że to odgłos dochodzący z wyświetlacza head up. Po przyjeżdzie serwisu i przejażdzce stwierdzili, że nie. Powiedzieli, że wykecili wyświetlacz, poskręcali wszystko jeszcze raz dokładnie, upewnili się, że wszystko OK i miało być dobrze. Szybko się okazało, że nie było. Odgłos pojawił sie niedługo po wyjeździe z serwisu.

Druga wizyta – przejażdzka z Panem z serwisu. Jedziemy razem, słyszy odgłos. Pokazuje mu i mówię, że jak sie przytrzyma ręką wyświetlach z tyłu / przytrzyma palcem to odgłos ustaje. Pan twierdzi, że on to słyszy inaczej i że w desce rozdzielczej elementy sa połączone i że jak przytrzymam wyświetlacz ręką to inny element się gdzieś "usztywnia" i dlatego jest ciszej w aucie. Nie mniej jednak jego zdaniem to nie trzeszczy sam wyświetlacz. Mówi, że "nie mieliśmy takiego przypadku". Wymyślili, że jakieś zatrzaski mocujące listwę ozdobną biegnącąca przez całą szerokośc deski rozdzielczej były trochę poluzowane i wymienili mi na nowe i że to było przyczyną tego "pykania / trzeszczenia" na nierównościach. Zeby sprawdzić, czy to było to wypięli tę listwę, przejechali się kawałek po nierówniej drodze bez tej listwy i ich zdaniem odgłosu nie było, także na bank chodziło o mocowanie listwy ozdobnej. "Trafiony zatopiony" z radością ogłosił Pan z serwisu.

Niestety. Wczoraj zrobiłem około 120 km po drogach krajowych (takich całkiem niezłej jakości) i czasem wystarczy nawet drobny uskok / łączenie nawierzchni żeby przy pokonywaniu takiej nierówności usłyszeć klikniecię / pykniecię z okolic wyświetlacza mzd connect. Przy jechaniu po nierównej drodze oczywiście tych pyknięć / kliknięć jest więcej. Irytujące jest takie ciągłe klikanie / pykanie w trakcie jazdy. Brzmi to prostu jak trzeszczący plastik. Już myślałem, że im powiem, żeby mi wymienili wyświetlacz bo z tego co wiem występuje on jako cały "nierozkręcalny" element. Byłem skłonny nawet zapłacić za niego kilka stówek jeśli uznaliby, że wymiana na gwarancji jest bezpodstawna. Nie mniej jednak Pan w serwisie uświadomił mnie, że nowy wyświetlacz mazd connect do mojej mazdy kosztuje ok. 8500 zł. Także sorry, tyle nie wydam z powodu "pykania / klikania plastiku".

Miał ktoś podobną przypadłość? Jechać do nich po raz trzeci? Nalegać na usunięcie? Próbować zrobić coś samemu? Co radzicie?
Początkujący

Od: 13 mar 2022, 19:04
Auto: Mazda 3 2020, AT, 150KM, Hikari

Postprzez k.siwczyk » 10 kwi 2022, 08:34

Miałem poprawianą i wyciszaną deskę rozdzielczą, ale nie pomogło to do końca. Jeśli będzie dalej to tak skrzypieć to ponowię sprawę. W przypadku trójki dźwięk dochodzi także z HUDa. Pare osób miało wymienianą szybkę. Ogólnie jak z takimi aspiracjami to auto to jeden plastik fanstastik.
Forumowicz

Postprzez MM4zda » 10 kwi 2022, 08:50

Forumowicz

Postprzez Palmer » 10 kwi 2022, 12:46

paweł_TBU napisał(a):U mnie AA działa idealnie, poza yanosikiem ale to wada samej aplikacji.

U mnie w AA przy nawigacji z Google Maps i słuchaniu Spotify czy innych jak Replaio Radio, uruchomienie Yanosika, aby zgłosić jakąś sytuację na drodze, powoduje przerwanie nawigowania z Mapami Google. Czy też tak masz?

A jeśli chodzi o Google Maps to czy istnieje możliwość zmiany wielkości czcionki dla prezentowanych na mapie nazw ulic? Dla mnie jest ona niestety zbyt mała i muszę przybliżyć się do ekranu infotainment, aby cokolwiek tam odczytać. Szukałem w ustawieniach Map w telefonie i nie natrafiłem na taką opcję, ale może jest i gdzieś umknęła mojej uwadze.
Fabryczna nawi pod tym względem daje taką możliwość zmiany wielkości czcionki i to aż w trzech stopniach.
Forumowicz

Od: 31 lip 2020, 09:21
Auto: Mazda3 BP 110 kW, AT '20

Postprzez paweł_TBU » 10 kwi 2022, 13:34

Palmer napisał(a):
paweł_TBU napisał(a):U mnie AA działa idealnie, poza yanosikiem ale to wada samej aplikacji.

U mnie w AA przy nawigacji z Google Maps i słuchaniu Spotify czy innych jak Replaio Radio, uruchomienie Yanosika, aby zgłosić jakąś sytuację na drodze, powoduje przerwanie nawigowania z Mapami Google. Czy też tak masz?

A jeśli chodzi o Google Maps to czy istnieje możliwość zmiany wielkości czcionki dla prezentowanych na mapie nazw ulic? Dla mnie jest ona niestety zbyt mała i muszę przybliżyć się do ekranu infotainment, aby cokolwiek tam odczytać. Szukałem w ustawieniach Map w telefonie i nie natrafiłem na taką opcję, ale może jest i gdzieś umknęła mojej uwadze.
Fabryczna nawi pod tym względem daje taką możliwość zmiany wielkości czcionki i to aż w trzech stopniach.

Odkąd Yanosik oficjalnie zawitał na AA to nie da się go już w tle odpalić, zawsze wywali mapy Googla
Forumowicz

Postprzez Palmer » 10 kwi 2022, 16:14

paweł_TBU napisał(a):Odkąd Yanosik oficjalnie zawitał na AA to nie da się go już w tle odpalić, zawsze wywali mapy Googla

Pawle, sęk w tym, że Yanosik świetnie działa w tle podczas korzystania z AA z włączoną nawigacją Google Maps. Dzieje się tak dlatego, że Yanosik odpala się zawsze u mnie automatycznie podczas nawiązania połączenia z zestawem głośnomówiącym. Kiedy jednak chcę zareagować na zgłaszane przez kogoś zdarzenie, bądź sam coś zgłosić, to przerywa nawigację GM. Muszę wtedy wrócić do GM i ponowne odpalić nawigację do wyznaczonego celu, a przełączenie się z jednej apki na drugą trwa koszmarnie długo.
Forumowicz

Od: 31 lip 2020, 09:21
Auto: Mazda3 BP 110 kW, AT '20

Postprzez paweł_TBU » 10 kwi 2022, 17:08

Nawet nie wiedziałem, jak podpinam się pod auto i klikam hanosika na telefonie to od razu włącza mi na ekranie w aucie
Forumowicz