ogluch napisał(a):Zrobiłem automatem 30 tyś km w rok. Wibracje odczuwalne są przy prędkości około 70 km/h gdy jazda wymaga dawkowania małej ilości paliwa. Podczas jazdy bez tempomatu po prostu dodajesz lekko więcej gazu i spokój (auto wciąż pozostaje na dwóch cylindrach), jazda na tempomacie podbijasz do 75 i spokój.
Pytać oymiane oleju w skrzyni automatycznej po 60 tyś km to jak pytać czy wymieniać olej w silniku po 10 czy 12 tyś km.
1/4 powie po 10 tyś, kolejna 1/4 powie, że po 12 tyś a pozostała połowa albo zrobi mniej km w rok albo powie, że po 20 tyś.
Wymiana oleju w każdej skrzyni pomaga utrzymać jej trwałość a już w automacie to bez dyskusji.
W dobie gdzie wiekszosc ASO mowi,ze olej w automacie jest dożywotni,dla mnie wymiana co właśnie 60 tys jest optymalna. Co tyle tez zalecił mi serwis skrzyń(jako średnią dla marek). Mam nadzieje,ze bedzie to skrzynia ze zwykla miską (a nie tak jak w moim drugim aucie,gdzie trzeba zlewac po 3 litry,uzupelnic i tak trzy razy,bo wymiana dynamiczna nie wchodzi w gre).