Mazda CX3

Postprzez wopdarecki » 8 sty 2026, 20:57

Witam forumowiczów , kupiłem żonie piękną czerwoniutką mazdunię z silnikiem diesla 1,8 import z ITA , wymieniłem filtry,płyny i olej po przejechaniu około 5tys km od wymiany przybyło "w oleju" około litra i ściągałem ową nadwyżkę i postanowiłem zmienić na świerzy olej, sytuacja widzę zaczyna się powtarzać auto ma obecnie 150tys jeździ średnio w tygodniu po 20 km dziennie a w weekendy jest dłuższa trasa , nie ma żadnej sygnalizacji wypalania pdf ,nie wyłączam silnika jeśli chodzi wentylator i nie wiem jak to technicznie rozgryź , na oko wygląda to na lejące wtryski , jest to już trzecia mazda w moim posiadaniu i najwierniejsza to był model 626GF , 6 Gh też jest super ,teraz mam mieszane uchucia , fajne zgrabne i rzucające się auto ale .... będę wdzięczny za dobre wskazówki.
Początkujący

Od: 1 sie 2009, 13:50
Auto: 626 2.0 DiTD (66kw)

Postprzez darrecki » 9 sty 2026, 11:09

1.5D było przekombinowaną porażką i Mazda zrezygnowała z tego silnikach po kilku latach. Teoretycznie 1.8D to jego następca, ale jeśli ma takie same rozwiązania techniczne to różnie może z nim być.

Oleju przybywa podczas wypalania DPF. Musisz kupić interfejs, polecam Vlinker FD i przy pomocy aplikacji Forscan odczytać jak często wypala się filtr. Im częściej, tym więcej ropy w oleju. Wartości poniżej 150km świadczą o problemach.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 00:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez wopdarecki » 9 sty 2026, 18:01

Dziękuje, czy jest sens na tym etapie skorzystać z ASO najbliżej mi na Rzeszów.
Początkujący

Od: 1 sie 2009, 13:50
Auto: 626 2.0 DiTD (66kw)

Postprzez darrecki » 9 sty 2026, 22:56

Od wymieniaczy czego popadnie trzymał bym się z daleka.
Wstępną diagnostykę, dokładniejszą i tańszą zrobisz sam.
W ASO nie ma błędu = nie ma problemu. Przybywanie oleju jest normalnym zjawiskiem, wszystko zależy ile tego oleju przybywa. Masz na bagnecie oprócz podziałki oleju jeszcze znacznik X, maksymalny dopuszczalny poziom oleju uwzględniający dolewanie ropy przy wypalaniu DPF.
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 00:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D