Dodatkowe funkcje w MZD connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez darrecki » 30 sty 2019, 20:27

A masz "pstryczek" w jak to nazwałeś kabelku? Bez tego ani rusz, patrz punkt 3 poradnika z 1 strony "3. Uruchomić program FORScan i połączyć się z samochodem oraz wykonywać instrukcje programu (między innymi zmiana położenia przełącznika HS/MS)"
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2222 (36/108)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez andrewp » 30 sty 2019, 21:33

Tak, mam przełącznik.
Kabel mam dokładnie ten sam co na 1 stronie. Jak ustawię w odwrotnej pozycji przełącznik to podczas łączenia z samochodem pojawiają mi się błędy. Jak mam w drugą stronę to łączy się i jest wszystko OK pod względem połączenia, ale nie widzi tego oczekiwanego sterownika.
Połączenie jest właściwe. Mogłem przeskanować błędy, miałem tam jakiś drobny stary błąd z ABSu, skasowałem i jest OK.
Ale dlaczego akurat tego sterownika nie widzi?
Próbowałem się łączyć i na samym włączonym zapłonie i na zapalonym silniku i cały czas to samo.

Dopisano 30 sty 2019, 22:39:

Jeszcze jedno.
Teraz tak patrzę na ustawienia/połączenie w forscan.
Jest tam funkcja "obsługa MS-CAN". Miałem to ustawione na AUTO. A nie powinno być przełącznik HS/MS?
Załączniki
forscan ustawienia.jpg
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2014, 16:19
Posty: 41 (0/6)
Auto: Mazda 3 BM 2014; sedan; 2,0 120KM; Snowflake White; SkyEnergy; xenon

Postprzez child » 30 sty 2019, 21:54

Tak, powinieneś tam wybrać przełącznik. Wtedy podczas łączenia Forscan każe ci w niektórych momentach przełączyć.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1124 (32/64)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez andrewp » 30 sty 2019, 21:57

OK to będę próbował z tymi ustawieniami.
A powiedźcie mi jeszcze jedno. Czy musi być silnik zapalony aby to zakodować czy wystarczy jak będzie zapłon włączony?

Dopisano 30 sty 2019, 23:39:

Próbowałem z tymi ustawieniami. Niestety bez zmian. Pojawia się monit o ustawienie przełącznika w odpowiedniej pozycji. Jak jest źle ustawiony to się nie połączy, jak dobrze to się łączy ale nie widzi tego modułu.
Spotkaliście się z czymś takim?
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2014, 16:19
Posty: 41 (0/6)
Auto: Mazda 3 BM 2014; sedan; 2,0 120KM; Snowflake White; SkyEnergy; xenon

Postprzez child » 30 sty 2019, 22:59

Jak włączysz silnik, to na pewno nie będzie źle ;)

Łączenie powinno wyglądać mniej więcej tak:
* klikasz "połącz"
* forscan każe ustawić przełącznik w jednej pozycji (nie pamiętam teraz, której)
* część modułów jest wykrywana
* forscan każe ustawić przełącznik w drugiej pozycji
* reszta modułów jest wykrywana

Czy skanowanie modułów w każdej z pozycji przełącznika wykrywa ci jakieś moduły?

Kolejna rzecz – nie możesz ładować istniejącego profilu, bo on ma już zapisane, że nie wykrył RBCM
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1124 (32/64)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez adam_we » 31 sty 2019, 09:57

Jak działa funkcja coming home przy ustawieniu świateł w trybie auto? Czy po wyłączeniu zapłonu światła po prostu nie gasną przez określony czas?

P.S. Zamówiłem adapter, będę działał.

Dopisano 31 sty 2019, 15:33:

Nowsze wersje pliku różnią się trochę strukturą od tych zaprezentowanych w pierwszym poście. Chodzi mi o 7B7-01-03, kolumny po prawej dotyczące coming home. Co tu trzeba zmienić? A może użyć starszego pliku excel?
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 163 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez WojtekK76 » 31 sty 2019, 18:56

Podłączyłem się do komputera, połączenie przebiegło pomyślnie. Po przejściu do zakładki "Konfiguracja i programowanie" nie wyświetla mi się moduł R_BCM. Dlaczego? Jakieś porady.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 31 sty 2019, 18:32
Posty: 5 (1/0)
Skąd: Żary
Auto: Mazda 3, 2.0 BM, 165KM, 2015,SkyPassion

Postprzez andrewp » 31 sty 2019, 19:17

To teraz ja odpiszę, bo wczoraj ugrzązłem na tym samym. Źle interpretowałem przełączanie.
Jak połączysz kablem lapka z samochodem to tylko w jednej pozycji przełącznika ForScan dokona prawidłowego połączenia (bez błędów), ale odczyta tylko część modułów (własnie bez R_BCM).
I w tym momencie wyskoczy komunikat, że należy przełączyć przełącznik. Przełączamy go w drugą stronę, czyli w tą stronę na której za pierwszą próbą połączenia nie połączyli byśmy się.
Dopiero wtedy znajdzie pozostałe moduły.
Reasumując, wszystkie moduły FORScan szuka na dwa razy.

Właśnie przed chwilą skończyłem kodowanie. Coming home działa, ryglowanie też. Ustawiłem jeszcze wyłączenie i-Stop ale jeszcze nie wyjechałem z garażu aby to sprawdzić.

Dopisano 31 sty 2019, 20:22:

Pytanie do darrecki.
W tym najnowszym excel, który się pobiera jest zaznaczona funkcja leaving home.
Czy to działa?
Próbowałem ustawić wg. poniższego ale nie działa. Może jakoś inaczej? Skąd się wzięły te opiski leaving home jeżeli to nie działa?
Załączniki
Mazda SkyActiv OBD-II calc (FORScan) v6.14_ver_2.xlsx
(419.09 KiB) Pobrane 30 razy
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2014, 16:19
Posty: 41 (0/6)
Auto: Mazda 3 BM 2014; sedan; 2,0 120KM; Snowflake White; SkyEnergy; xenon

Postprzez mf113 » 31 sty 2019, 19:36

Sorki za głupie pytanie....
Włączyłem coming home – super działa. Tylko jak zostawić samochód na postojówkach na stałe?
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 275 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 120KM-->175KM
2015

Postprzez czarmi » 31 sty 2019, 19:39

Przecież one po jakimś krótkim czasie same gasną :|
Obrazek

Do głowy wpadają pomysły od wewnątrz...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 cze 2014, 21:04
Posty: 1301 (33/38)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'

Postprzez mf113 » 31 sty 2019, 19:55

No wiem. A chciałem zostawić samochód na ulicy na dlużej. Rozumiem, że trzeba to wyłączyć w ustawieniach na tablecie.
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 275 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 120KM-->175KM
2015

Postprzez darrecki » 1 lut 2019, 10:02

andrewp napisał(a):
Pytanie do darrecki.
W tym najnowszym excel, który się pobiera jest zaznaczona funkcja leaving home.
Czy to działa?
Próbowałem ustawić wg. poniższego ale nie działa. Może jakoś inaczej? Skąd się wzięły te opiski leaving home jeżeli to nie działa?


Nie interesowałem się tym za bardzo ostatnio i nie śledzę wątku na M3R. Być może coś nowego odkryli i dodali. Tam śmietnik straszny, do wyłuskania czegoś pożytecznego trzeba sporo czasu i cierpliwości.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2222 (36/108)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez adam_we » 2 lut 2019, 17:21

Chwila roboty i wszystko śmiga. Tzn. "find my car" i ryglowanie drzwi. Po całej operacji musiałem najpierw zresetować cały MZD (navi+back+mute) a później jeszcze reset w zakładce pojazd. Reset MZD, bo zakładka "pojazd" była nieaktywna i nie dało się w nic wejść, a później reset w zakładce pojazd aby pojawiła się funkcja ryglowania drzwi.
Living/Coming home nie ruszałem, bo chcę przeanalizować ten nowy plik xls. Może będzie działało w obie strony.

andrewp !! !! !! Jeśli uda Ci się coś wykombinować daj znać <spoko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 163 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez adam_we » 4 lut 2019, 13:49

Poszperałem trochę na m3revolution ale nic nie znalazłem odnośnie :( living home
Tzn. znalazłem, że się nie da.

Link do najnowszej wersji pliku xls
https://onedrive.live.com/?authkey=%21A ... B870096677

Dopisano 4 lut 2019, 23:04:

Próbowałem podziałać z tym nowym plikiem i uruchomić living home... na razie bez skutku. Wypróbowałem różne kombinacje ale niestety nie działa. :( Zastanawiam się jeszcze nad przepisaniem sekwencji z auta, które ma to w standardzie albo przynajmniej sprawdzić jak ta sekwencja wpływa na funkcje w pliku Excel.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 163 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez WojtekK76 » 5 lut 2019, 23:05

Czy próbował ktoś włączyć funkcję dotykowego ekranu w czasie jazdy, poprzez "JCI testmode" w wersji oprogramowania 59.00.545? W moim przypadku z jakichś względów, po włączeniu ekranu testowego i trzymaniu 20 sek. przycisku Del, nie mogę przejść do JCI.
Ewentualnie czy ktoś zna poszczególne kody, wie co oznaczają i co można z nimi zrobić?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 31 sty 2019, 18:32
Posty: 5 (1/0)
Skąd: Żary
Auto: Mazda 3, 2.0 BM, 165KM, 2015,SkyPassion

Postprzez andrep » 6 lut 2019, 09:37

Kolego odpowiedziałem Ci w tym wątku: :)
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 9&t=197500
Mazda CX3 AWD Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1314 (39/91)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez darrecki » 6 lut 2019, 11:05

@adam_we, wiesz że do living home manetka świateł powinna być w pozycji włączonej? Na "auto" nie zadziała. Przynajmniej tak jest w roczniku 2015.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2222 (36/108)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez adam_we » 6 lut 2019, 13:52

darrecki napisał(a):@adam_we, wiesz że do living home manetka świateł powinna być w pozycji włączonej? Na "auto" nie zadziała. Przynajmniej tak jest w roczniku 2015.


Nie wiedziałem :D. Liczyłem, że funkcje pojawią się w menu ale tak się nie stało. Nawet nie testowałem, a może powinienem.
Wczoraj wrzuciłem dane do Excela z samochodu, który ma coming/living home. Posprawdzałem funkcje, które me włączone (o dziwo to co dla nas jest coming home, czyli wyłącznik czasowy reflektorów, miał wyłączone), potem ustawiłem takie same funkcje w pliku z danymi z mojego auta i załadowałem zmiany – nic. Potem przepisałem cały kod z tamtego auta do mojego – też nic. Sprawdzałem tylko zmiany w menu, testów nie robiłem.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 163 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez TheMonster » 6 lut 2019, 15:27

darrecki napisał(a):@adam_we, wiesz że do living home manetka świateł powinna być w pozycji włączonej? Na "auto" nie zadziała. Przynajmniej tak jest w roczniku 2015.

Ja mam 2016 i światła ustawione na auto, pociągnięcie manetki powoduje włączenie się funkcji...
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Tomasz W.
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Pomorza
 
Od: 22 lis 2015, 14:59
Posty: 1278 (217/200)
Skąd: Bydgoszcz / Gdynia
Auto: OBECNIE:
Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"
DAWNIEJ:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003
Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT

Postprzez child » 6 lut 2019, 17:43

W kwestii językowej: "leaving", a nie "living", które w tym kontekście nie ma sensu. Zwracam uwagę, bo potem ktoś będzie używał wyszukiwarki i nie znajdzie ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1124 (32/64)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323