Dodatkowe funkcje w MZD connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez kuba_t » 18 sty 2018, 12:35

mf113 napisał(a):Myślę, ze Kuba_t chodziło o włączenie świateł przy odblokowaniu alarmu.
dokładnie tak, ale to o czym pisze Hasari, też nie działa ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda3 BM HB 2014, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez Paolo » 18 sty 2018, 12:42

kuba_t napisał(a):dokładnie tak, ale to o czym pisze Hasari, też nie działa

A masz to w ustawieniach włączone / ustawione?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 24 mar 2012, 13:46
Posty: 1763 (110/42)
Skąd: Kraków
Auto: Grafitowe i białe

Postprzez darrecki » 18 sty 2018, 16:46

Bo to działa tylko wtedy, kiedy masz "oficjalne" coming home". W nieoficjalnej nie trzeba machać wajchą, bo światła pozostają włączone przez ustawiony w opcjach czas. Więc wersja nieoficjalna jest lepsza.
Leaving Home niestety występuje tylko w wersji oficjalnej.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2187 (36/98)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez kuba_t » 19 sty 2018, 19:48

darrecki napisał(a):W nieoficjalnej nie trzeba machać wajchą, bo światła pozostają włączone przez ustawiony w opcjach czas. Więc wersja nieoficjalna jest lepsza.
to czy jedna opcja jest lepsza od drugiej to już kwestia indywidualna, dla mnie lepiej jakby włączały się po pociągnięciu wajchą ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 wrz 2016, 07:49
Posty: 169 (7/6)
Auto: Mazda3 BM HB 2014, 2.0 SkyActiv-G

Postprzez mf113 » 22 sty 2018, 08:40

Pod względem energetycznym – ręczne sterowanie jest fajniejsze. A tu zawsze się świecą w garażu bo czujnikowi za ciemno :(
Ale nie ma co narzekać – dobrze, że się udało włączyć coś, czego nie było :)
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 275 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 120KM-->175KM
2015

Postprzez garcia » 23 sty 2018, 09:20

Ja jak nie potrzebuje, żeby światła oświetlały mi drogę po zgaszeniu samochodu na chwilę manetkę przełączam na OFF.

Wystukane na Tapatalk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 mar 2016, 16:17
Posty: 115 (1/10)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 bm sedan '15
2.0 155 hp M/T
Canada soul red

Postprzez popielasty » 17 lut 2018, 21:54

Czy ktoś wyłączał KEYLESS? Ja po wyłączeniu mam ciągle komunikat czerwony na ekranie 'Keyless System Inspection Required' – trochę irytujące...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lip 2017, 21:43
Posty: 183 (1/2)
Skąd: WWL
Auto: Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D AT AWD, SkyPassion, 2014r

Postprzez mario.rais » 25 lut 2018, 16:10

Czy jak dokonam zmiany zgodnie z pierwszym postem w tym wątku, a przed wizytą w serwisie wrócę do poprzednich, oryginalnych nastawów, to serwis może się mimo to zorientować że coś było w systemie mieszane? Niechciałbym stracić gwarancji na samochód :)
Początkujący
 
Od: 27 lis 2017, 13:33
Posty: 22 (7/1)
Auto: Mazda 3 sedan, 2.0l 120KM, 2017

Postprzez darrecki » 25 lut 2018, 17:25

Nie popadajmy w skrajności, zmień i zapomnij. To jest modyfikacja nieinwazyjna – nikt się nie przyczepi, bo i do czego?
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2187 (36/98)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez mf113 » 25 lut 2018, 19:07

Byłem na przeglądzie i mam taki krzyżyk....może to wynik mojego grzebania w światłach.
Ale nic nie mówili na ten temat.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Forumowicz
 
Od: 20 lut 2016, 23:31
Posty: 275 (4/12)
Skąd: Białystok
Auto: Mazda 3 BM Sedan SkyPassion
Benzyna 2.0 120KM-->175KM
2015

Postprzez ryba113 » 16 maja 2018, 21:18

Czy jest ktoś z kuj-pom kto ma kabelek i wiedzę ?
Forumowicz
 
Od: 6 kwi 2018, 06:12
Posty: 173 (6/19)
Skąd: CT, EL, NO
Auto: Mazda CX-5 2.0 benzyna 160 PS AWD

Postprzez david821311 » 2 cze 2018, 16:34

Czy wyłączał ktoś z Was na stałe system i-STOP przez ODB2 FORScan ?
MAZDA 3 / 2015r

Czy poniższa instrukcja zadziała ?

KILKNIJ
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 maja 2018, 18:15
Posty: 75 (6/2)
Auto: Mazda 3 / 2.0 120KM 2015 6MT Meteor Grey

Postprzez darrecki » 4 cze 2018, 19:46

Zapewne zadziała, gdy konfiguracja Twojego auta będzie IDENTYCZNA do tego z przykładu. Jeśli nie, to coś popsujesz, bo wartości w Forscanie będą inne.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2187 (36/98)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez popielasty » 5 cze 2018, 06:38

Czemu wy po prostu nie możecie użyć tego kalkulatora? :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lip 2017, 21:43
Posty: 183 (1/2)
Skąd: WWL
Auto: Mazda CX-5 2.2 SkyActiv-D AT AWD, SkyPassion, 2014r

Postprzez adam_we » 3 paź 2018, 09:12

creet napisał(a):Jeśli ktoś z Wawy lub okolic chciałby mieć u siebie odblokowane te opcje, a jest nietechniczny, boi się zepsuć moduł albo po prostu nie chce kupować kabla żeby użyć go jeden raz – zapraszam do kontaktu na priv. Odblokuję.


Witam,
Jest ktoś a Wawy, kto mógłby mi odblokować te opcje? Niestety nie mogę się skontaktować z kolegą creet <płacze> <oczko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 154 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez meridian » 3 paź 2018, 12:30

david821311 napisał(a):Czy wyłączał ktoś z Was na stałe system i-STOP przez ODB2 FORScan ?
MAZDA 3 / 2015r


Ja wyłączyłem wg instrukcji z pierwszej strony tego tematu ponad pół roku temu i wszystko elegancko nie działa, w sensie I-STOP <czarodziej> <jupi>
Forumowicz
 
Od: 7 gru 2016, 08:09
Posty: 30 (1/0)
Skąd: Dąbrowa G.
Auto: Mazda 3 BM 2015 HB 120KM

Postprzez garcia » 9 paź 2018, 17:26

adam_we napisał(a):Witam,
Jest ktoś a Wawy, kto mógłby mi odblokować te opcje? Niestety nie mogę się skontaktować z kolegą creet <płacze> <oczko>

Cześć,
jeśli jeszcze nie ogarnąłeś tematu, to oczywiście pomogę Tobie, tylko teraz w pracy mam urwanie głowy i często bywam poza wawą <glupek2>
W wolnej chwili odezwę się na priv i się umówimy, a najlepiej przypomnij mi się za jakieś dwa tygodnie...
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 mar 2016, 16:17
Posty: 115 (1/10)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 bm sedan '15
2.0 155 hp M/T
Canada soul red

Postprzez Korek » 30 lis 2018, 12:36

cześć

Panowie
podłączyłem auto do kompa i wszystko działa jednak za cholerę nie wiem którą wartość miałbym wpisać gdzie w tym Excelu by uzyskać nową:/. wydawało mi się, że ogarnę temat ale jednak nie kumam co i jak:D.
czy ktoś może mi na moim przykładzie podać gdzie które wartości wpisać? z góry dzięki za pomoc:P.
Załączniki
przed modem.JPG
RBCM
SSU.JPG
SSU
Początkujący
 
Od: 19 kwi 2009, 16:36
Posty: 28
Auto: Była: 323BJ DITD
Jest: Mazda 3BM HB 2015 165KM Titanium Flash

Postprzez child » 30 lis 2018, 22:05

Przecież to jest wszystko łopatologicznie opisane w pierwszej wiadomości:
– otwierasz arkusz odpowiadający odpowiedniemu modułowi
– z lewej strony w szare pola wpisujesz swoje oryginalne wartości (dopasowując na podstawie żółtych pól, które odpowiadają nieedytowalnym wartościom w Forscanie, np. 731-01-01)
– robisz kopię zarówno arkusza jak i wartości w Forscanie na wypadek zrąbania czegoś
– w prawej części arkusza (biało-szarej) w pola "NEW" wpisujesz wartości, które chcesz zmienić
– w lewej części na kolorowych polach masz wartości, które masz wpisać w Forscanie
– ponieważ w Forscanie pola zawierają po 4 cyfry, musisz w każde z nich wpisać wartości z 2 pól w arkuszu, np. w przypadku rejestru 731-01-01 w pierwsze pole wpisujesz wartości z pola fioletowego i czerwonego z arkusza, w drugie pole – wartości z pola ciemnożółtego i jasnożółtego z arkusza, a w trzecie pole – wartości z pola niebieskiego i zielonego z arkusza
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1079 (30/61)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez andrewp » 30 sty 2019, 19:11

Panowie.
Czekałem na kabelek. W końcu przyszedł. Zarejestrowałem FORScan. Podłączyłem samochód. Widzi mi go, łączy się, ale...
Nie ma modułu R_BCM. O co chodzi. Pomóżcie.
Widzi mi tylko te moduły:
Załączniki
moduły mazda.jpg
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2014, 16:19
Posty: 41 (0/6)
Auto: Mazda 3 BM 2014; sedan; 2,0 120KM; Snowflake White; SkyEnergy; xenon

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323