Dodatkowe funkcje w MZD connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez darrecki » 26 kwi 2019, 19:28

Gniazdo OBD to nie jest coś co się psuje, no chyba, że ktoś tam rączki wkładał. Także w pierwszej kolejności proponuję zapytać poprzedniego właściciela lub przyjrzeć się historii pojazdu. Taka prawda niestety.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2215 (36/107)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez child » 26 kwi 2019, 22:00

A odpaliłeś samochód?

I drobna uwaga – "może", a nie "morze".
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1113 (31/62)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez simson12 » 27 kwi 2019, 13:26

tak samochód odpala tylko nie mogę wykasować błędów
kontaktu z byłym właścicielem nie mam
ale może jest jakiś bezpiecznik lub przekaźnik ?
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez Mirek » 27 kwi 2019, 21:59

czy sprawdzałeś łącząc się z innym samochodem, że ELM i oprogramowanie działa jak należy? może warto zacząć od tego. Jak darrecki napisał, gniazdo uszkodzić nie jest łatwo. Ewentualnie może się "wyrobić" jeśli ktoś nieumiejętnie podłączał ale w tak młodym samochodzie myślę jest to mało prawdopodobne
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 kwi 2007, 21:55
Posty: 1387 (0/22)
Skąd: Żywiec / Kraków
Auto: Mazda 3 BM '14 / 3 BL '09 / 6 GG '02
były:
Mazda 6 GY '03 / 323F BA '96 / 323F BG '92 / 626 GD '89

Postprzez child » 27 kwi 2019, 22:14

simson12 napisał(a):tak samochód odpala tylko nie mogę wykasować błędów


Ale ja się nie pytam, czy samochód odpala, tylko czy sprawdzałeś działanie portu OBD na włączonym silniku (a nie samym zapłonie).
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1113 (31/62)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez geraf » 28 kwi 2019, 08:05

Osobiście stawiałbym na efekt wykonanego dod. zabezpieczenia w postaci odcięcia pinu zasilającego/sygnałowego w gnieździe OBD. Proponuję poszukać jakiegoś ukrytego przełącznika w okolicach przodu auta lub podjechać do zaufanego elektryka/fachowca od alarmów, który prześledzi instalację prowadzącą do portu OBD
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 wrz 2017, 13:48
Posty: 43 (4/3)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 BN 2018 sedan, SkyENERGY 120KM M/T + LED

Postprzez simson12 » 28 kwi 2019, 15:37

child napisał(a):
simson12 napisał(a):tak samochód odpala tylko nie mogę wykasować błędów


Ale ja się nie pytam, czy samochód odpala, tylko czy sprawdzałeś działanie portu OBD na włączonym silniku (a nie samym zapłonie).



tak sprawdzałem na włączonym silniku OBD i niema zasilania

Dopisano 28 kwi 2019, 15:45:

Mirek napisał(a):czy sprawdzałeś łącząc się z innym samochodem, że ELM i oprogramowanie działa jak należy? może warto zacząć od tego. Jak darrecki napisał, gniazdo uszkodzić nie jest łatwo. Ewentualnie może się "wyrobić" jeśli ktoś nieumiejętnie podłączał ale w tak młodym samochodzie myślę jest to mało prawdopodobne


sprawdzałem ELM na bluetooth w tej Mazdzie nawet nie zaświeciła dioda a w mojej starszej Mazdzie 6 ten ELM łączy się bez problemu

Dopisano 28 kwi 2019, 15:57:

geraf napisał(a):Osobiście stawiałbym na efekt wykonanego dod. zabezpieczenia w postaci odcięcia pinu zasilającego/sygnałowego w gnieździe OBD. Proponuję poszukać jakiegoś ukrytego przełącznika w okolicach przodu auta lub podjechać do zaufanego elektryka/fachowca od alarmów, który prześledzi instalację prowadzącą do portu OBD


byłem u elektryka to powiedział ze musiałby zdemontować pulpit bo inaczej do tego nie dojdzie bo jest za mało miejsca, ale byłby to duży koszt.

Dopisano 28 kwi 2019, 16:07:

a czy ktoś mógłby sprawdzić czy w Mazdzie 3 jest zasilenie w pinie 16 bo moja nie ma
ale starsza Mazda w pinie 16 ma 12v
STN1170 ELM327 v3 Diagnoza OBD2 MS-CAN Ford polski nie łączy się z żadną z moich MAZD
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez darrecki » 29 kwi 2019, 10:48

Na rysunku co wysłałem wcześniej:
A – +12
H,J – Masa
Wg schematu +12 przechodzi przez bezpiecznik 7.5A pod maską, nie wiem który.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2215 (36/107)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez simson12 » 29 kwi 2019, 19:53

w mojej Mazdzie przy gnieździe OBD jest dołączona kostka na dwa piny zdjęcie poniżej

Dopisano 29 kwi 2019, 19:55:

Czy ktoś ma taką kostkę w swojej Mazdzie ?

Dopisano 29 kwi 2019, 20:03:

brak zasilenia w OBD może brakuje mi jakiegoś bezpiecznika lub przekaźnika proszę o porównanie ze swoją Mazdą
Załączniki
IMG_20190429_175159625.jpg
w mojej Mazdzie jest dodatkowo kostka na 2 piny zdjęcie dodatkowej kostki
IMG_20190429_175303239_HDR.jpg
może brakuje mi jakiegoś bezpiecznika?
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez simson12 » 3 maja 2019, 13:32

Proszę o pomoc
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez darrecki » 3 maja 2019, 21:57

Sprawdzałeś bezpieczniki? To któryś z 7.5A. Nie ma po drodze żadnych przekaźników. Dodatkowa wtyczka ze zdjęcia też nie ma znaczenia. 12V wychodzi ze skrzynki z bezpiecznikami, przechodzi przez 7.5A bezpiecznik, jedną wtyczkę na słupku A i potem bezpośrednio do złącza OBD. Proste jak budowa cepa.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2215 (36/107)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez simson12 » 4 maja 2019, 15:44

wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i są ok
te pod maską i te w kabinie
czyli nikt nie ma więcej pomysłów ?

Dopisano 4 maja 2019, 16:29:

który to dokładnie bezpiecznik 7,5 ?
bo sprawdziłbym kable od bezpiecznika aż do OBD
może jest gdzieś przecięty
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez Zbyszek7 » 5 maja 2019, 10:14

W module IC na dole tabelki Excela jest opcja do włączenia aktywnych lini kamerki cofania.
Mogę sobie je uruchomić? Wygodniej jest na aktywnych czy stałych liniach?
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2019, 20:12
Posty: 28
Auto: Mazda 6 GJ 2,5 2016 GT

Postprzez simson12 » 6 maja 2019, 17:17

Witam problem został namierzony
dziękuje wszystkim za pomoc a w szczególności darrecki
podam usterkę może ktoś będzie miał do czynienia z takim imbecylem który obcina przewody 30 cm nad gniazdem OBD
u mnie przeciął 6 przewodów
tak się zabezpiecza przed kradzieżą ale nie myśli się przed użyciem OBD do odczytu błędów
oby takich fachowców jak najmniej pozdrawiam.
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez darrecki » 6 maja 2019, 19:13

Dla mnie to była oczywista oczywistość. Albo bezpiecznik albo ktoś wkładał łapki – innej opcji nie było.
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2215 (36/107)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez Zbyszek7 » 6 maja 2019, 20:32

A wie ktoś jak/czy można uruchomić w aucie automatycznie światła drogowe/długie?
Mam światła ledy z trybem auto na manetce ale to daje tyle że same się przełączają światła między dziennymi i mijania. Czy w forscanie mogę włączyć automatyczne długie? Jakie warunki muszą być spełnione żeby to działało???
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2019, 20:12
Posty: 28
Auto: Mazda 6 GJ 2,5 2016 GT

Postprzez child » 6 maja 2019, 20:52

Da się uruchomić, ta funkcjonalność nazywa się HBA (High Beam Assist?). Trzeba mieć odpowiednią kamerę przednią, nic więcej nie wiem.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1113 (31/62)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13 "120"KM
NB '00 1.8
była: EC '97 1.8 V6
była: BK '07 sedan 1.6

Postprzez Zbyszek7 » 6 maja 2019, 21:42

A ktoś wie jaka kamerę trzeba mieć z przodu? Najnowsze modele mają jedną kamerę na szybie która odsługuje wszystko. U mnie jest chyba 3 albo 4 róże czujniki. Czy one wystarczą do obsługi HBA(automatycznych długich)??
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2019, 20:12
Posty: 28
Auto: Mazda 6 GJ 2,5 2016 GT

Postprzez KMBak » 8 maja 2019, 18:22

Czy procedury będą takie same dla Mazdy 6?
Blue inside & red outside!
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 12 lis 2011, 13:36
Posty: 3730 (128/86)
Skąd: Wrocław
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011

Postprzez darrecki » 8 maja 2019, 19:11

Tak
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2215 (36/107)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 3 / 323