Dodatkowe funkcje w MZD connect

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez darrecki » 6 lut 2019, 17:47

Cóż, autokorekta <glupek2>
Natomiast @TheMonster z kolei miał na myśli "coming home" a nie "leaving home".
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2482 (36/106)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez child » 6 lut 2019, 17:49

Nie tylko ty tak miałeś, więc wolałem napisać, zanim wersja "living home" przyjmie się na dobre :)

A ciebie – chociażby z powodu miejsca zamieszkania – akurat podejrzewam o znajomość różnicy między tymi słowami ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1459 (44/87)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13
NB '00
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez TheMonster » 6 lut 2019, 17:51

darrecki napisał(a):Cóż, autokorekta <glupek2>
Natomiast @TheMonster z kolei miał na myśli "coming home" a nie "leaving home".

Wyjaśnij mi różnice to odpowiem Ci na to pytanie :D


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Tomasz W.
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Pomorza
 
Od: 22 lis 2015, 14:59
Posty: 1351 (223/210)
Skąd: Bydgoszcz / Gdynia
Auto: OBECNIE:
Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"
DAWNIEJ:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003
Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT

Postprzez maku99 » 6 lut 2019, 21:44

Serio? Czy tylko sie nabijacie...?
– coming home –> wychodzimy z auta i idziemy "do domu". Po pocignieciu manetki "do siebie" uruchamiane sa (tylko) swiatla miajnia na kilka sekund (w zaleznosci od ustwaien)
– leaving home –> "wychodzimy z domu" i idziemy do auta. Po otwarciu auta pilotem, uruchamiane sa swiatla mijania, tylne postojowe oraz oswietlenie kabiny.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 sty 2017, 11:41
Posty: 109 (9/8)
Auto: M3 2017 (HB), MT120@172
SkyPassion+Safety, Et.Blue

Postprzez TheMonster » 6 lut 2019, 21:56

Aaaaa.... dobra racja <glupek2>
Nie ogarnalem :P
Ja otwieram z klamki wiec leaving home mi się nie przyda. Nie wiem czemu ale nigdy nie zastanawiałem się nad etymologia tych nazw :x


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Życie jest zbyt krótkie żeby jeździć dieslem
Tomasz W.
Avatar użytkownika
Przedstawiciel Pomorza
 
Od: 22 lis 2015, 14:59
Posty: 1351 (223/210)
Skąd: Bydgoszcz / Gdynia
Auto: OBECNIE:
Mazda 3 BM 2016 2,0 SkyActiv-G 120KM MT "Śnieżynka"
DAWNIEJ:
Citroen Xsara II 1,6 16V 2003
Mazda 6 GG/GY 2005 2,0 MZR-CD 136 KM MT

Postprzez child » 7 lut 2019, 01:14

Swoją drogą to nazewnictwo jest jakieś takie na odwrót, bo względem domu, a nie samochodu. Nie dziwię się, że ludzie się mylą – sam się zawsze muszę zastanawiać.
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 9 gru 2013, 18:27
Posty: 1459 (44/87)
Skąd: Brzezina
Auto: BM '13
NB '00
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez andrep » 7 lut 2019, 11:00

maku99 napisał(a):Serio? Czy tylko sie nabijacie...?

Dzięki , sam przy okazji skorzystałem z objaśnienia :) , pewnie jeszcze nie jedna osoba... <lol>
Mazda CX3 AWD Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sty 2016, 16:58
Posty: 1631 (42/106)
Skąd: Kraków
Auto: Mazda CX3 2016,Soul Red, AWD 2.0 154 KM AT,Sky Passion+Pakiet Saffety

Postprzez david821311 » 23 lut 2019, 20:26

Chciałem włączyć sobie kilka opcji w MZD i wyłączyć początkowy komunikat, podczas startu systemu.
Czytałem że mozna użyć do tego programu MZD-AIO-TI.

Czy robię to poprawnie czy jeszcze coś musze zrobić ?
Poniżej zrzuty

https://zapodaj.net/images/f4ad71173c249.png
https://zapodaj.net/images/ad329ad234c07.png
https://zapodaj.net/images/dc0ecebd24f42.png

Moje auto to Mazda 3 z 2015r

Jest jakieś ryzyko że padnie system ?

Czy działa komuś AndroidAuto ?

Czy znacie kombinacje przycisków żeby dostać się do menu serwisowego przez 7" wyświetlacz . Chodzi o mazdy z USA

W EU podobno działa favorites/mute/music
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 maja 2018, 18:15
Posty: 81 (4/2)
Auto: Mazda 3 / 2.0 120KM 2015 6MT Meteor Grey

Postprzez kulczas » 28 lut 2019, 11:09

Pokrótce: działa to dobrze.
W tym dziale jest cały wątek na ten temat: "Android Auto – wersja nieoficjalna".

Ten skrót do menu serwisowego powinien działać, tylko trzeba chwilę potrzymać (jakieś 10 sek.).
Początkujący
 
Od: 19 maja 2016, 15:14
Posty: 6 (0/1)
Auto: Mazda 3 BM Enso 2.0 165KM

Postprzez tomo324 » 29 mar 2019, 21:44

Witam wszystkich na forum. Dziś udało mi się pozmieniać te parametry w mojej Mazdzie, jednak nie działają światła powitalne. Czy komuś może udało się je aktywować?

W nowym excelu w komórce 34 Y jest "Leaving home light" – czy to załatwi sprawę?
Początkujący
 
Od: 26 mar 2019, 21:36
Posty: 2
Auto: Mazda 3, 2.0 Benzyna 120 km, 2015 r.

Postprzez adam_we » 30 mar 2019, 15:13

Nikomu jeszcze się to nie udało. To co działa, to funkcja automatycznego wyłączania reflektorów.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 23 wrz 2018, 10:23
Posty: 172 (2/5)
Skąd: Warszawa
Auto: Mazda 3 HB 2.0 '14

Postprzez tomo324 » 7 kwi 2019, 12:29

Ok. A czy próbował ktoś włączyć radar czujników cofania? To się nazywa SBCS-R z tego co czytałem. Trzeba dokonać zmian w module IC – czy ktoś z Was próbował walczyć z tym? Czy da to się w ogóle uruchomić w wersji SkyEnergy?
Początkujący
 
Od: 26 mar 2019, 21:36
Posty: 2
Auto: Mazda 3, 2.0 Benzyna 120 km, 2015 r.

Postprzez trancex » 17 kwi 2019, 07:13

Witam,

jest ktoś z zachodniopomorskiego, kto mógłby mi aktywować wyżej opisywane opcje?
Forumowicz
 
Od: 15 kwi 2019, 20:26
Posty: 33
Auto: Mazda 3 2014 Sedan

Postprzez Zbyszek7 » 19 kwi 2019, 08:24

Czy udało się komuś rozszyfrować system czujników PDC w swojej MAZDZIE??
Chodzi mi o to że mam czujniki w przednim zderzaku ale farbycznie auto nie ich nie miało, ma tylko kamerę z tyłu.
Chciałbym uruchomić te czujniki ale tak jak fabrycznie maja to zrobione wersje EU.
Brakuje mi wiązki i pewnie jakiegoś modułu?
Czy trzeba coś ustawiać w Forscanie?
Początkujący
 
Od: 10 kwi 2019, 20:12
Posty: 28
Auto: Mazda 6 GJ 2,5 2016 GT

Postprzez simson12 » 24 kwi 2019, 16:08

witam mam problem z połączeniem się między interfejs-mazdą 3 2014 prawdopodobnie poprzedni właściciel po przemieniał kable w gnieździe czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcie jakie kolory kabli są w odpowiednim miejscu.

Dopisano 24 kwi 2019, 16:21:

Witam na forum znalazłem schemat tylko z Mazdy I generacji ale tam jest inaczej dlatego proszę o schemat z Mazdy III generacji proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez darrecki » 24 kwi 2019, 17:06

3BM
Załączniki
OBD.png
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2482 (36/106)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez simson12 » 24 kwi 2019, 17:20

to jest widok od dołu czy od strony wiązki ?
jeżeli od dołu to mam ok tylko nie łączy się z interfejsem
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez darrecki » 24 kwi 2019, 18:08

"From terminal side" czyli od strony gniazda (dołu)
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 14 cze 2006, 00:01
Posty: 2482 (36/106)
Skąd: UK - Worcs, PL - Rzeszow
Auto: 1. Mazda 3 BM Skyactiv-D
2. Mazda 2 DJ Skyactiv-G

Postprzez simson12 » 24 kwi 2019, 20:22

czyli mam problem z połączeniem się z interfejsem,
morze ktoś z kolegów ma interfejs VSCAN STN1170 OD VIAKENA
i wie jak to odpalić

Dopisano 25 kwi 2019, 17:57:

brak zasilania w gnieździe obd 2
morze ktoś miał podobny problem
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Postprzez simson12 » 26 kwi 2019, 18:49

witam czy naprawdę nikt na forum nie miał problemu z gniazdem OBD 2
brak zasilenia morze jest jakiś bezpiecznik ?
proszę o pomoc bo chciałbym ogarnąć te błędy
Początkujący
 
Od: 14 kwi 2019, 20:20
Posty: 20
Auto: Mazda 3 2,0 b 2014 rok
gen III

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323